Gündem Somalı mağdurlarının sesi artık Meclis’te

Somalı mağdurlarının sesi artık Meclis’te

14.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma davasının iki avukatı; Zeynel Balkız ve Ünal Demirtaş 7 Haziran seçimleriyle parlamentoya girdi. Davayı takip etmeye devam edeceklerini belirten yeni vekiller mağdurların Meclis çatısı altındaki avukatı olacaklarını söyledi...

Somalı mağdurlarının sesi artık Meclis’te

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada çok sayıda avukat mağdur ailelerin yanında yer aldı, yargılama süresince de hukuki destek verdi. Madencilere bireysel destek veren Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız MHP’den Manisa, Avukat Ünal Demirtaş da CHP’den Zonguldak milletvekili seçilip meclise girmeyi başardı.

Haberin Devamı

Geçen yıl 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında çıkan yangın ardından 301 madenci yaşamını yitirdi. Faciaya ilişkin yürütüler soruşturmaya ise Türkiye’nin birçok bölgesinden Soma’ya giden avukatlar, hukuki destek verdi. Somalı ailelere destekleriyle Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız ile daha önce birçok iş kazası davalarında avukatlık yapan Ünal Demirtaş da, isimlerini sık sık duyurdu. Maden faciasının savcılık soruşturması ve yargılama sürecinde davanın takipçisi olan iki avukat, 7 Haziran Genel Seçimleri’nde, milletvekilliği için yarışa girdi. Balkız MHP’den Manisa, Demirtaş da CHP’den Zonguldak milletvekili seçilip Meclis’e girmeyi başardı.

‘Yeni yasa çıkaracağız’

Haberin Devamı

Zeynel Balkız, önümüzdeki hafta başlayacak duruşmalara da yine katılacağını belirterek şunları söyledi:

“Ben yine Soma davasının takipçisi olacağım. Adli yargılama çok önemli ama bu meselenin bir parçası. Soma mağdurları olduğu gibi dururken suçluların yargılanmasını beklemek Soma’nın meselesi halloldu demek değildir. Meseleyi çözmek için yargıya havale edip asıl sosyal ve ekonomik gelişmeleri tamamlamak gerekli. Bize bu konuda da iş düşüyor. Yeni bir maden kanunu ve mevzuatı çıkarmamız lazım. Bunun mücadelesini mecliste vereceğiz.”

‘Davaları izleyeceğim’

CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş da, şunları söyledi: “Soma’daki mağdur ailelerin Meclis’teki avukatı olmaya devam edeceğim. Davaları da gözlemci olarak milletvekili olarak takip edeceğim. Hukuki süreç içinde, ailelerin Meclis’teki avukatı olacağım. Sadece Soma’nın değil, Türkiye’de de hak ihlallerinin avukatı olacağım.”