Gündem YKS-TYT soruları zor muydu? Uzman isimden dikkat çeken Türkçe ve matematik yorumu

YKS-TYT soruları zor muydu? Uzman isimden dikkat çeken Türkçe ve matematik yorumu

17.06.2023 - 14:29 | Son Güncellenme:

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 13.00 itibarıyla sona erdi. 3.5 milyondan fazla aday ter döktü ama YKS maratonu sona ermedi. Yarın adayların AYT ve YDT testlerini cevaplamalarıyla sona erecek. Peki bu sınav maratonunda adaylar nelere dikkat etmeli? Uzman isimlerden dikkat çeken yorumlar gelirken sınavın ardından Türkçe ve matematik sorularını da değerlendirdiler.

2023 YKS kapsamında saat 10.15'te başlayan TYT'de adaylara, Türkçe Testinde 40, Sosyal Bilimler Testinde 20, Temel Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 20 soru olmak üzere 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verildi.

Haberin Devamı

Sınavda Türkçe’de 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru yer alıyor ve adayların 165 dakika cevaplama süresi var. Yarın da 10.15’te ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT), saat 15.15’te Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak. Ardından tercih maratonu başlayacak.

Tüm adayların TYT’ye girmesi zorunlu. 2023-YKS’de Sayısal-SAY, Sözel-SÖZ, Eşit Ağırlık-EA, DİL puan türleriyle bir lisans programına yerleşmek isteyenler ise AYT ve/veya YDT’ye katılacaklar. TYT’nin, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinin hesaplanmasında katkısı yüzde 40 olacak. Bu yıl da tercihlerde baraj olmadığı için TYT puanı hesaplananlar Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; AYT ve YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecekler.

Haberin Devamı

* Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, CNN Türk canlı yayınında Tunç Arslanalp'e dikkat çeken yorumlarda bulundu.

İLK OTURUM SINAVI ZOR MUYDU?

Yalın Kaya: Burada tabi zorluk kavramı biraz öğrencileriyle beklentileriyle, konu kapsamıyla da ilgili. Yani biz zorluğu ölçerken snavda o sorulara kaç kişinin doğru cevap verebildiğini ölçerek değerlendirme yaparız. Frekans analizi değerlendirmesi yaparız. En aaz sayıda doğru cevap verilen sorular zor olarak değerlendirilir. İkinci dönem konuları dışarı çıkınca, otomatikman kapsam daralınca biraz daha zorlayıcı bir dönemin içine geçmi soruların gelmesi bekliyorduk.

YKS-TYT soruları zor muydu Uzman isimden dikkat çeken Türkçe ve matematik yorumu

TÜRKÇE VE MATEMATİK YORUMU

Türkçe'de biraz uzun sorular gelmiş. Çocuklar deneme sınavında harcadıkları zamandan daha çok zaman harcamışlar gibi gözüküyor. Matematikte ise yine birazcık geçen sene gibi çok zorlayıcı olmayan daha kolay anlaşılan sorular olduğu yönünde bir söylem var. Ama bunlar aldatıcı olabiliyor.

Zaten bizim genel olarak uzman tavsiyemiz aralarında bir gün olan sınavlarda bir sonraki sınavı etkilememesi için mevcut sınav hakkında çok fazla konuşulmasını asla tavsiye etmeyiz. Çünkü bunlar gerçekçi olmayan çıkarımlar yapmasına sebep olabiliyor.

Haberin Devamı

Burada değerlendirme yaparken bizim önerdiğimiz bir numaraları ön sözümüz; Eğer sınav zorsa herkese zor, sadece bana zor değil. Eğer sınav kolaysa herkese kolay, sadece bana değil.

Yarın 2,5 milyon kişi girecek AYT'ye. 338 bin öğrenci de YTY'ye girecek. Bu öğrencilerin en çok puanı kazanacakları da yarınki testler. Onun için de onunla ilgili olarak morallerini bozacak her türlü olumsuz cümlelerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.

Öğrenciler TYT'de 120 soru olarak 165 dakikalık bir süre içerisinde sorumluydu. Yarın normal şartlarda 160 sorudan 180 dakika sorumlu gözükseler de herhangi bir alana yönelik sayısala, eşit ağırlığa ya da sözele yönelik bir sınav yapacaksa çocuklar AYT'de aslında o 180 dakikayı 80 soru için kullanacak.

Böyle uzun sorularda biz öğrencilere özellikle turlama tekniklerini tavsiye ederiz. Yani 'Şuan zamanımı alacak. Bu soruyu geçeyim. Diğer sorulara konsantre bir şekilde ilerlerken önce halledeyim. Sonra kalan zamanda bu zorlayıcı olan soruya ayırırım' şeklinde gitmelerini tavsiye ederiz.

Haberin Devamı

SINAV SABAHI NE YESİNLER YA DA NE YEMESİNLER?

Dr. İhsan Başpınar: Beslenme beyin performansının artmasında ve konsantrasyonun oluşmasında oldukça bir yeri var. Şimdi öğrencilerimiz yarın yine bir sınava girecekler. Burada özellikle şunu onlara tavsiye etmek isterim; Bugün dışarıdan, açık satılan yerlerden herhangi bir gıda alış verişi yapmasınlar. Çünkü besin zehirlenmesiyle karşılaşabilirler.

İstenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu akşam üstü yatmadan önce 3 saat önce akşam yemeklerini almalarını tavsiye ederim. Olabildiğince hafif yemekle beslenmeleri, ağır, yağlı, bunlarda gaz yapacak, bağırsak sistemini bozacak yiyeceklerini tüketmemelerini isterim.

Özellikle çay, kahve gibi uykuyu kaçıracak içeceklerden de uzak durmalarını isterim. En iyisi ılık bir bardak süt içip bu gece yatmaları.

Ve yarın sabah da kahvaltı çok önemli. Olmazsa olmazlarımızdan birisidir kahvaltı. Kahvaltıda da tok tutacak, şeker salınımını yavaş artıracak özellikle bal, reçel ve bol şeker, çikolata gibi şeylerden kesinlikle uzak durmalarını istiyoruz bu aşamada.

Haberin Devamı

SINAVA GİRENLER SORULAR İÇİN NE DEDİ?

Milli Voleybolcu Zeynep Palabıyık, 'Güzeldi yani, girdim. Normal rahat bir şekilde çözdüm ve sonra çıktım. Hazırlıklı süreci ben sporcu olduğum için böyle hem spor hem çalışmayla beraber geçtiği için çok yoğundu ama aynı zamanda sporcu olduğum için de süreç yönetmeyi bildiğim için açıkçası yönetmeyi başardım. Bazı sorular zordu bazıları kolaydı. Ortalamaydı bence. Ben daha çok Türkçeyi çözdüm. Matematikte zorlandım ama yani bilmiyorum kimine zor gelir, kimine kolay gelir. Evet zor yürüyor çünkü antrenmanlar sürekli o çalıştığı zamana denk geldiği için ikisi beraber çok zor oluyor ama bir şekilde başarıyorsun. Sonuç olarak geldim bugün, çıktım ve bitti' dedi.

Sınava giren öğrenci Emin Çürük, "Sınava biraz stresli girdim ama güzel geçti şu an çok rahatım. Bir hedefim yok ama güzel bir not alacağımı düşünüyorum. Sorularda sayısal olarak zordu, sözelde ise çok uzun sorular vardı. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Sınava hazırlık sürecim çok ani oldu benim, bizim son aylarda hazırlanabildim. Öyle bir şekilde hazırlanmaya çalıştım" şeklinde konuştu.

Sınava girenlerden Rabia Kalkan, yaptığı açıklamada kendini denemek için sınava girdiğini belirterek, “Sınavım iyi geçti. Aslında bir hedef için girmedim sınava girmeyi seviyorum kendimi denemek istedi. Sınava girişim 5 ya da 6 kez oldu. Sınavdan biraz erken çıktım çalışan rahatlıkla yapabileceği sorulardı aşırı bir zorluğu yoktu” dedi.

Sınavın iyi geçtiğini belirten Yavuz Turan da, “Sorular kolaydı güzel geçti. Toplamda 125 soru soruldu elimden geleni yaptım inşallah hayırlı olur. Hedefim 300 üzerinde” diye konuştu.

43 yaşında sınava giren Murat Çabuk, “Sınav rahat ve kolaydı. Sınava çalışarak geldim. 43 yaşına gelmeme rağmen bir umudum var. Kazanırsam sevdiğim olan bölümlerden ziraat mühendisliğini tercih edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Çağan Kılıç ise sınava çok çalışmadığını anlatarak, “Ben çok çalışmadığım için iyi geçmedi ama sorular kolaydı, ben de yapabildim yarısını. Ankara içinde bir yer tutturmak, büyük hedefim yok. Yarınki sınavdan beklentim daha az. Bu kolaydı çünkü. Denemelerden daha kolaydı. Bu sene tercih yaparım muhtemelen” dedi.

Sınavda çok fazla boş soru bıraktığını aktaran Seray Kaleli, “Onun dışında güzel geçti, iyi not alacağıma eminim. Yeteri kadar çalıştığımı düşünüyorum. Hedefim anestezi. Yarınki bugünden daha güzel geçecek” diye konuştu.

Eray Şanlı ise yurt dışında okumak istediğini belirterek, “Sözel olarak daha ağırlıklı çünkü sayısalım o kadar da iyi değil. En yükseği yapmayı hedefliyorum. Gayet hazırlıklı geldim. Lisede 3 ay Portekiz’e gittim” ifadelerini kullandı.

Sınavın olumlu geçtiğini dile getiren Arda Özcan da “Yeteri kadar yaptığımı düşünüyorum. Bu yıl diğerlerine göre kolay olacağı söyleniyordu, öyle de oldu. İlk defa girdiğim için bir şey diyemeyeceğim ama benim için iyi geçti. Hedefim psikoloji. Şu anda daha çok Kıbrıs tarafını düşünüyorum” cümlelerine yer verdi.

Sınavın güzel geçtiğini söyleyen Hasan Vural, “Sayısal kısımları pek beceremesem de sözel kısımlardan gayet güzel ve mutlu şekilde ayrıldım. Kendime net hedef koyamadım. İşin aslı gazetecilik istiyordum. Kafamda net bir üniversite profili yok. Bu sene derse motive olamadım. Yarınki sınav için umutluyum, bugün kolay geçti, zorlayacak bir sınav gibi gelmedi” dedi.