Gündem Ankara'da ittifak trafiği! 3 partiden 38 ilde ortak aday

Ankara'da ittifak trafiği! 3 partiden 38 ilde ortak aday

14.03.2023 - 14:42 | Son Güncellenme:

14 Mayıs seçimleri öncesi partiler arasında ittifak görüşmeleri sürüyor. CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Ankara'daki son durumu aktardı.

Siyasi partiler arasında baş döndüren bir ittifak trafiği var. Cumhur İttifakı'nın genişleme çabalarında son durum ne? Millet İttifakı'nda aday listeleri için hangi formüller konuşuluyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.

Haberin Devamı

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

Yeniden Refah Partisi ile henüz bir karar yok. Değerlendirme aşamasındalar ama görüşmeler belli bir noktaya kadar geldi. Bugün Yeniden Refah Partisi'nde yapılacak MYK toplantısı iptal edildi. Parti kurmayları genel başkana gereken yetkinin verildiğinin altını çiziyor. Dolayısıyla genel başkanın bir karar vereceği, bunun da elinin kulağında olduğu belirtiliyor.

Fatih Erbakan şunları değerlendiriyor... 'Biz Cumhur İttifakı içine girersek oyunu almaya almaya başardığımız tepkili seçmen bizden uzaklaşır mı?' gibi tereddütler var. Diğer yandan Yeniden Refah Partisi parlamentoda temsil edilmeli diyenler var. Yeniden Refah Partisi ittifaka dahil olursa nasıl olacağına dair değerlendirmeler var. Ankara bugün yarın bir temas olacağı yönünde beklenti içinde... HÜDA PAR zaten hafta sonuna doğru kararların şekilleneceğini söylemişti.

Haberin Devamı

DSP İLE SÜREÇ OLGUNLAŞMADI

AK Parti kurmayları her partinin farklı bir stratejisi olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü belirtiliyor. ANAP ile de bir temas olacak. DSP ile görüşme sürecinin henüz olgunlaşmadığı aktarılıyor.

AK PARTİ VE MHP ORTAK LİSTE ÇIKARACAK MI?

Cumhur İttifakı'nın bir de iki temel ayağı var. Birisi MHP diğeri AK Parti... Peki AK Parti ve MHP ortak liste çıkaracak mı? Benim edindiğim bilgi AK Parti ve MHP'nin ortak liste çıkarmaktan ziyade, Türkiye genelinde her ilde ayrı ayrı çıkarmaktan yana olduğu... Tabii ki süreç içinde taktiksel gelişmeler olabilir...

NİSAN'A KADAR TAKTİKSEL KARARLAR

Mesela BBP'nin her ilde kendi adayını çıkacağı açıklandı. Destici'nin açıklamasında Nisan ayına kadar olağanüstü gelişmeler olursa oturulur konuşulur denildi. Nisan ayına kadar aday listeleri YSK'ya sunulana kadar anketlere ve rakiplere bakılarak taktiksel farklılıklara olabilir.. Bu durum değişebilir.. Benim izlenimim net olarak olarak AK Parti ve MHP'nin ortak liste yerine ayrı ayrı aday çıkarma niyetinde olduğu...

2,5 SAATTE 450 BAŞVURU

MHP'de başvurular başladı. Devlet Bahçeli ve kurmay kadro adaylık başvurusunda bulundu. 2,5 saatte 450 başvuru yapıldığını öğrendim. Aday adayları üzerinden her gün değerlendirme yapılacak. Liyakatli isimlere kadrolarda yer verileceğini mesajı veriliyor.

Haberin Devamı

38 İLDE ORTAK ADAY

Bu Saadet Partisi'nin önerisi.. Deva-Saadet -Gelecek Partisi bazı illerde ortak aday çıkarırsa muhafazakar seçmen üzerinde etkili olabileceği görüşü vardı. Saadet Partisi'nin önerisi 38 ilde ortak aday çıkarılması... Tabii değerlendirmeler yapılıyor. 6 partinin bir araya geldiği ortak bir komisyon da var. Tüm bunlar birlikte değerlendirilerek vekil listeleri verilene kadar taktiksel kararlar alınacak. 38 ilin tamamında olmasa da 15-20 ilde ittifak içi ittifak yani 3 partinin ortak liste verme ihtimalinden söz ediliyor. Henüz çalışmalar devam ediyor.

İYİ PARTİ'NİN ADAY KARARI

İYİ Parti ile CHP arasında da görüşmeler var. İYİ Parti'nin ayrı liste çıkarmaktan yana bir tutumu olduğunu belirtmiştim. Bu kez çok geniş bir şekilde kendi adayları ile devam edecekler. Bazı illerde ortaklık olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU'NUN GÖRÜŞMELERİ

Kılıçdaroğlu adaylığına dışarıdan kim destek verirse onunla görüşmeler yapılacak. İlk olarak İşçi Partisi'ne ve Sol Parti'ye gitmişti. 3. ziyaretin cuma günü Bağımsız Türkiye Partisi lideri Hüseyin Baş ile olacağı belirtiliyor. HDP randevusu çok bekleniyor ama bu hafta görüşme beklenmiyor. 

MUHARREM İNCE'NİN DURUMU

Muharrem İnce de merak ediliyor. CHP kurmayları diyor ki, İnce'nin söylemi eylemi belli. Ona göre hareket edecektir. Zaten adaylığını açıkladı. Şimdi gidip nasıl 'çekil' diyeceksiniz. Kendi seçime girecek, vatandaştan alacağı oyu alacak şeklinde yaklaşan parti kurmayları var. Kılıçdaorğlu'nun Muharrem İnce kendisini arayıp tebrik ettiği için bu ziyaretler kapsamında Muharrem İnce'yle de görüşmesi hâlâ gündemde duruyor. Muharrem İnce ile şimdilik bir randevulaşma yok.