Gündem Son dakika: Bombalı saldırı girişiminde gözlerden kaçmayan detay! 'Görevlerini başarıyla yaptılar'

Son dakika: Bombalı saldırı girişiminde gözlerden kaçmayan detay! 'Görevlerini başarıyla yaptılar'

02.10.2023 - 12:15 | Son Güncellenme:

Ankara'daki bombalı saldırı girişimiyle ilgili detaylar ortaya çıkarken, gündeme gelen bir fotoğraf dikkat çekti.

Milliyet.com.tr / Hasan Çetinkaya - Ankara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen TBMM’nin yeni yasama yılı açılışına saatler kala, bombalı saldırı girişimiyle sarsıldı. TBMM’ye çok yakın mesafedeki İçişleri Bakanlığı yerleşkesinin Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Başkanlığı binasının yer aldığı Atatürk Bulvarı üzerindeki giriş nizamiyesi önüne hafif ticari araçla gelen 2 terörist, bombalı saldırı girişiminde bulundu.

Haberin Devamı

Kapı önüne dün sabah saat 09.30 civarında hafif ticari araçla gelen 2 terörist, bombalı saldırı girişiminde bulundu. Saldırıyı 38 TP 962 plakalı gri renkli hafif ticari araçla gerçekleştiren teröristlerden ilki, araçtan inerek uzun namlulu silahla nöbetçi polislere ateş ederek nizamiyeye doğru ilerledi.

Polislerin karşılık verdiği terörist, nizamiye girişinde üzerindeki bombayı patlattı. Bu sırada sürücü koltuğunda oturan diğer terörist de uzun namlulu silahla ateş etmeye devam etti. Terörist, nizamiyede görevli polisler tarafından etkisiz hale getirildi.

Saldırıyla ilgili detaylar ortaya çıkarken, Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"SALDIRI PKK KAYNAKLI"

Haberin Devamı

"Son dönemde baktığımız zaman bölgede etkinliğimizi artıran çalışmalar ve operasyonlar devam ediyor." diyen Turan Oğuz, saldırının PKK kaynaklı olduğunun altını çizdi.

"ONLARCASI ENGELLENDİ"

Turan Oğuz, "PKK'nın bölgede yapılan ve artırılan baskılarla ilgili rahatsızlıkları var. Yurt dışında da İsveç konusunda onları sıkıştırıyoruz. Bu aralar kendilerinin devam ettiklerini gösterecekleri bir eylem lazımdı. Bunlar Türkiye'de uzun süredir olan ilk saldırı girişimi değil, onlarcası engellendi. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamaların bazısında bunları belirtiliyor, bazısında belirtmiyor." dedi.

"KARŞI TEDBİRLER ÇALIŞIR DURUMDAYDI"

Saldırıda alınan önlemlere ilişkin konuşan Turan, "Oradaki personelin zeki ve çevik olması hem de elektronik imkanlarla birlikte çok sayıda orada çeşitli karşı tedbirler çalışır durumdaydı." ifadelerini kullandı.

DİKKAT ÇEKEN DETAY: ZIRHLI SİPERLİK VE ZIRHLI GÜVENLİK KABİNİ

Terör saldırısı sonrası ortaya çıkan bir fotoğrafı gösteren Turan Oğuz, zırhlı siperlik ve zırhlı güvenlik kabinine dikkat çekti.

Saldırının gerçekleştiği noktada, solda 3 parçalı, zırhlı siperlik takımının olduğunu söyleyen Oğuz, sağda ise zırhlı güvenlik kabininin bulunduğunu belirtti. Oğuz, patlamada kabinin sadece dış kaplamasının zarar gördüğünün görüldüğünü ifade etti. Oğuz, "İkisi de milli ve yerli, görevlerini başarıyla yaptılar." dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: Bombalı saldırı girişiminde gözlerden kaçmayan detay Görevlerini başarıyla yaptılar

"TÜRKİYE BU NOKTADA ÇOK İLERİ"

Zırhlı siperlik ve zırhlı güvenlik kabininin kritik noktalarda kullanıldığını aktaran Oğuz, "Bunu Türkiye çok uzun zamandır kendisi yapıyor. Türkiye bu konuda zırh ve zırh teknolojileri konusunda çok ileri." ifadelerini kullandı.

"Türkiye kendi bölgesine ve NATO ülkelerine çok sayıda satıyor." diyen Turan Oğuz, "Hatta geçtiğimiz günlerde bizim kendi firmalarımızdan olan NUROL Teknoloji bir Alman firmasını aldı. Artık Türkiye hem kendisi yapıyor hem de belirli bir büyüklüğü eriştikleri için pazarlara rahat girebilmesi için firmalar satın alıyor. Bunlar hep stratejik adımlar. Aynı zaman eksik yönlerini kapatıyor. Ukrayna'da kullanılan zırh ve bileşenlerinin çoğu Türkiye'den gitti. Türkiye aslında zırhlı, balistik koruma alanda çok büyük ihracatçılar arasında. Türkiye bunları artık ham maddesine kadar kendisi yapabilir durumda. Türkiye artık kendisi teknoloji yaratarak, dünyada ihracatta belli yerlere gelebiliyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"BUNLAR TÜRKİYE'DE ÇOK BİLİNMİYOR"

Turan Oğuz, zırhlı siperlik ve zırhlı güvenlik kabiniyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sistemlerimizde uzun süredir üzerinde çalışılan ve geliştirilen sistemler. Bu da onlardan bir tanesi.. Böyle önemli noktalarda tabii her şeyin kaymak tabakası deneniyor, uygulanıyor. Burada da gördüğünüz gibi patlamaya rağmen zırhlı kabinin dışı zararı görmüş. Herhangi bir zırh çeliğinde zarar yok. Görevini yerine getirmiş. Bunlar Türkiye'de çok bilinmiyordum ama bu saldırıyla görülmüş oldu.

TERÖR SALDIRISINDAN 2 FOTOĞRAF

Dünkü saldırı sonrası gündeme gelen Bomba İmha Tipi RF Karıştırma/Köreltme Sistemi olan ASELSAN KANGAL ile ilgili bilgileri de aktaran Turan Oğuz, "ASELSAN Kangal, hem yurt dışında hem yurt içinde kullanılan bir sistem. Biz muharebe onaylı bir sistem diyoruz. ASELSAN sürekli bunu geliştiriyor. Sürekli yeni blokları çıkıyor. Orada kullanılan en güncel alanı. Sadece askeri alanlarla kullanımı sınırlı değil. BOTAŞ'ın ve petrol tesisleri gibi kritik alanlarda kullanılıyor. Bunun hem sırt tipi var, böyle tekerlekli tipi var. Aynı zaman konvoylarda önemli kişileri korumak için olanı var. Kangal aslında bir aile. Bunlara jammer da denilebiliyor. Bunlarla konvoy korumadan her şeye kadar, çeşitli büyüklüklerden küçüklüklere kadar, bastırıcı bir aile. " şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: Bombalı saldırı girişiminde gözlerden kaçmayan detay Görevlerini başarıyla yaptılar