Gündem Son dakika: Çanakkale yangınında son durum! Bakan Yumaklı'dan yeni açıklama

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum! Bakan Yumaklı'dan yeni açıklama

23.08.2023 - 23:10 | Son Güncellenme:

Çanakkale'de dün başlayan yangını söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Fırtınanın etkisiyle büyüyen yangınla ilgili peş peşe açıklamalar yapıldı.

Çanakkale'de dün başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken; Yağcılar, Ulupınar ve Okçular köylerinin bulunduğu bölgede alevler, öğle saatlerinde yeniden yükseldi.

Haberin Devamı

Bu bölgelere havadan uçak ve helikopterler ile karadan iş makineleri ile müdahale başlatıldı. Ayrıca görevliler, yangında zarar gören elektrik direklerinin kaldırılması için çalışma yürütüyor.

Gelişmeleri anbean canlı aktarıyoruz...

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİ, KUZEY- GÜNEY TEK YÖN OLARAK AÇILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Orman Yangın Yönetim Merkezinde açıklamalarda bulundu. Yumaklı şu ifadeleri kullandı: 4 gece görüş helikopteri ve diğer unsurlar mücadeleye devam ediyor. Gün içinde tedbiren boşalttığımız 9 köy vardı. Bunlara 2 köy daha tedbiren eklendi. Bunlar tamamen tedbir amaçlı. En büyük tesellimiz can kaybı olmaması. 7 vatandaşımız dumandan etkilendi. Boğaz Gemi Trafiği saat 22.00 itibariyle tek yönlü olarak trafiğe açıldı. Umuyorum ki yarın daha iyi haberleri size verelim.

Haberin Devamı

BAKAN YERLİKAYA: 97 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Çanakkale’de meydana gelen yangın sonrası yapılan müdahalelere ilişkin bilgi verdi. Bakan Yerlikaya, "Orman yangınında 97 kişi dumandan etkilenmiş olup, 37 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Tahliye edilen Yağcılar köyünde 4 ev, Ulupınar köyünde 5 ev hasar görmüştür. Sarıcaeli köyü yaşlı bakım evinden 54 vatandaşımız tahliye edilmiş olup toplamda 74 vatandaşımız Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan karayolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır. Afet psikososyal destek grubu, 11 personel ile görev yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.

ECEABAT'TAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dün başlayan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalemiz gece boyunca da aralıksız devam edecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan yangına ilişkin olarak "Hızı 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yayılması durduruldu.İnşallah kısa sürede kontrol altına alacağız" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

JANDARMADAN TAHLİYE ANONSU

Valiliğin bugün 6 yerleşim yerinin daha tahliye edileceğini duyurmasının ardından jandarma ekipleri bölgede tahliye anonsu yapmaya başladı. Ekipler, tahliyesine karar verilen köyler arasında yer alan Aşağıokçular köyünde megafonlarla tahliye anonsu yaptı. Anonslarda, "Sayın vatandaşlar can ve mal güvenliğiniz için hazırlıklarımızı yapıp, köyden çıkalım. Aracı olmayan vatandaşlar için köy meydanında araç sağlanacaktır" denildi. Köylülerden büyük bir bölümünün yapılan anonsların ardından güvenli bölgeye gitmek üzere harekete geçtiği görüldü. Tahliye edilen köy sakinlerinin KYK yurduna yerleştirileceği bildirildi.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

6 NOKTA DAHA BOŞALTILIYOR

Çanakkale Valiliği, 6 yerleşim alanının daha tahliye edileceğini duyurdu. Açıklamada, "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarın da etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir. Aşağı Okçular köyü, Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlısı Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup, vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" denildi.

Haberin Devamı

TARİHİ YARIMADADA YANGIN BAŞLADI

Çanakkale'de 1500 hektarlık alanda etkili olan büyük yangın tamamen söndürülmeden, tarihi yarımadada yeni bir yangın başladı. Gelibolu Yarımadası'nda, Küçük Anafarta köyü ile Suvla Koyu arasında bulunan makilik alanda yangın başladı. Ekipler yangına müdahale etmeye başladı.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

"GERÇEK RESMİ İKİ SAAT İÇERİSİNDE GÖRECEĞİZ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili son durumu aktarmak için kameraların karşına geçti. Bakan Yumaklı, "Rüzgar hızının 60 km'ye ulaşacağını söylemiştim. Nitekim de oldu, üzerine de çıktı. Rüzgar içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek. Arkadaşlarımız bunu karşılamak için hazırlanıyor. Yangının başka yere sıçramaması için çalışıyoruz. Ümit ediyorum bir iki saat içerisinde gerçek resmi göreceğiz. İHA'larla gelen bilgilerle durum tespiti yapıp arkadaşlarımızı yönlendirilmiş olduk." dedi.

Haberin Devamı

YANGINA MÜDAHALEYE GİDEN ARAÇLARA GEÇİŞ ÜCRETSİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada, "Yangına müdahale amacıyla Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nü kullanan araçların ücretsiz geçişi sağlanmaktadır" denildi.

HAYATİ TEHLİKESİ OLAN VATANDAŞ YOK

Yaklaşık 2 bin 700'e yakın personelle sahada mücadele edildiğini belirten Bakan Yumaklı, 9 köyün tahliye edildiğini bin 251 vatandaşın yaşadığını söyledi.

Gece boyunca köyleri tek tek ziyaret ettiklerini belirten Yumaklı çok sayıda hayvan zaiyatının olduğunu da belitti.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

1500 hektarlık alanın yangından etkilendiğini söyleyen Bakan Yumaklı'nın açıklamalarından satır başları şöyle; Yaralı 83 vatandaşımızdan, 8'i müşaade altında. Herhangi bir vatandaşımızın hayati tehlikesi yok. Halihazırda Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Yine Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapatıldı.

Şu anda rüzgar saatte 40 km hızla esmekte. Öğleden sonra 60 km hıza çıkacak. Düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi. Öğleden sonra resmi çok daha net bir şekilde göreceğiz.

Devlet hastanesiyle ilgili, üniversiteyle ilgili hiçbir risk yok. Yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Olağanüstü bir şey çıkmazsa öğleden sonra genel resmi daha net bir şekilde göreceğiz.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

YANGININ İLK ANLARI ORTAYA ÇIKTI

Çanakkale Damyeri mevkinde başlayan yangın kısa sürede büyüyerek yayıldı. Yangının ilk çıkış anlarında İHA’dan alınan görüntüler paylaşıldı.

Alınan bu görüntülerin hemen akabinde bölgeye karadan ve havadan müdahale başladı. Yangın düşük nem ve rüzgar nedeniyle kısa sürede büyüyerek kontrolden çıktı.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangınla mücadelede son durumu paylaştı. Bakan Koca, 'Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

NENE HATUN GEMİSİ BÖLGEYE KONUŞLANDIRILDI

Kıyı Emniyet'ten yapılan açıklamada, 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan NENE HATUN gemimiz, denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olarak Çanakkale Merkez İskelesi’nde konuşlandırıldı.' denildi.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

YANGINA MÜDAHALE EDERKEN ÜZERİNE AĞAÇ DEVRİLDİ

Çanakkale’de çıkan orman yangına hem havadan hem de karadan müdahale devam ederken, yangınla mücadeleye gelen arama kurtarma görevlisinin alevlere müdahale ettiği sırada üzerine ağaç devrildi. Yaralanan kişiye önce ekip arkadaşları daha sonra sağlık ekibi müdahale etti.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullandıldı:

Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2.659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir.

Orman yangınında 81 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 72 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane - 1.251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

4 HELİKOPTERDEN SABAHA KADAR SORTİ

Bakan Yumaklı yaptığı son paylaşımda, 'Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

YANGININ ÇIKIŞ YERİ

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı. Boğaz, gece saatlerinde tek taraflı deniz ulaşımına açıldı. Ayrıca, Çanakkale-Çan karayolunun da sivil araç trafiğine kapatıldığı bildirildi.

Bölgede çalışmaları koordine eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90’ı insan unsuru. Hızı saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle yangın kuş uçuşu yaklaşık 15,1 kilometrelik bir alana kat etti. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Sevindirici tarafı, Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer bir halde ilerliyor. Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor. Önlemler alındı. Çanakkale Boğazı sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılacak” dedi.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

ALEV KAPANINDA CAN PAZARI

Alevlerin ulaştığı boşaltılan merkeze bağlı Yağcılar ve Ulupınar köylerinde çok sayıda ev alev alev yandı. Kayadere köyünde de hayvanlarını kurtarmak isteyen bazı vatandaşlar son anda bölgeden uzaklaştı.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

'KAÇIN KÖYDEN'

Yanan köylerde araçlarını bırakmak istemeyen bazı köylüler sinir krizi geçirdi. Bir vatandaş, köyde kalan yakınlarını telefonlara arayarak “Traktörü falan bırakın. Çıkın köyden. Yanarsa yansın” dedi.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

UÇAK SEFERLERİ YAPILAMADI

Yangın hava ulaşımını da etkiledi. Dün akşamki Ankara-Çanakkale uçak seferi güzergah değiştirirken, THY’nin bu sabah yapılacak Çanakkale-Ankara seferi de iptal edildi.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK BAĞLANTISI KESİLDİ

Yangın nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Hastanesi bölgesinde doğalgaz hattı kontrollü olarak kesildi. Yangının hastane bölgesine olası sıçrama durumunda patlama riskine karşı doğalgaz ve elektrik bağlantısının kesildiği belirtildi.

YAGININ YAKLAŞTIĞI KÖYLER BOŞALTILIYOR

Çanakkale'de çıkan orman yangınına müdahale sürerken, alevlerin etkili olduğu köyler boşaltılmaya devam ediyor. Bazı köylüler ise yangına karşı kendince önlemler alarak evlerinde kalmaya devam ediyor. Alevlerin yaklaştığı Aşağıokçular köyü sakinleri uyarıların ardından büyük ve küçükbaşlarını güvenli bölgelere taşıdı, bazıları ise depolarına, kovalara su doldurup beklemeye başladı. Önlem olarak ev ve ahırların etrafını toprak barikat ile çevirenler gözünü dumandan ayırmazken, sert esen rüzgarla ise zaman zaman etkili olan duman da köydeki yaşamı olumsuz etkiliyor.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

'KÖYÜMÜZDE KALIP ELİMİZDEN GELEN MÜCADELEYİ VERECEĞİZ'

Aşağıokçular köyü sakinlerinden Sefa Özdemir, ateşin köye yaklaşmasıyla tedirgin olduklarını belirterek, "Kendimizce önlem aldık. Evin etrafında toprak setlerle barikat oluşturduk. Olası durumda müdahale için de tankerlerle su getirdik. Elimizden gelen önlemleri aldık ve gidecek yerimiz olmadığı ve tüm hayatımız burası olduğu için burada beklemeye devam edeceğiz" dedi.

Mehmet Özdemir ise yangın nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Köyü terk etmeyeceğini belirten Özdemir, "Burada hayvanlarımız var, onlar da canlı. Hayvanlarımızı nereye götüreceğiz. Köyümüzde kalıp elimizden gelen elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz" diye gözyaşı döktü. Köy sakinlerinden İsmail Duman ise sahibi olduğu hayvanları yangın bölgesinden uzağa taşıdığını belirtti. Dumandan etkilenen hayvanlarını güvenli alana taşıdığını ifade eden Hatice Akar ise yangının kontrol altına alınmasıyla yeniden köye döneceğini dile getirdi.

Son dakika: Çanakkale yangınında son durum  Bakan Yumaklıdan yeni açıklama

İNEK ÖLDÜ, SAHİBİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Çanakkale’deki orman yangını sebebiyle birçok hayvan telef olurken, yangının çıkış noktası olan Damyeri kevkisinde de yangından kaçamayan bir inek dumandan etkilenerek öldü İneğin sahibi Ali Tezuysal gözyaşlarına hakim olamadı. Tezuysal, "Koruda hayvanların yanındaydım. Bir arkadaş arayıp köyün yandığını söyledi. Ben de traktörümle hemen köye döndüm. Buradaki alan bir hayli geniş olduğundan hayvanların kendilerini kurtaracağını düşündüm. Ama bir tanesi kendini kurtaramamış. Akşamüstü arkadaş arayıp söyledi. Zaten ben anlamıştım. En sevdiğim hayvandı. Yavrusu vardı. İster istemez duygusal bir bağ kuruyorsunuz. Acıyorum. Diğer hayvanlar da yangından sonra korkudan bulundukları yerden aşağıya inmiyorlar" dedi.