Gündem Son dakika: Çanakkale'de saatlerdir alevlerle mücadele

Son dakika: Çanakkale'de saatlerdir alevlerle mücadele

18.07.2023 - 07:39 | Son Güncellenme:

Çanakkale’de örtü yangını olarak çıkıp, ormana sıçrayan yangın 40 saati aşkın süredir devam ediyor.

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde, 16 Temmuz tarihinde saat 16.30 sıralarında örtü yangını çıktı. Yerleşim yerlerine yakın bölgede çıkan yangında, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nden çok sayıda ekibin yanı sıra, çevrede oturan köylüler de kendi su tankerleriyle destek verdi. Rüzgarın şiddetli olması nedeniyle yangın kontrol altına alınamadı. Dün Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada tedbir amaçlı Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köylerinin tahliyesine karar verildiği duyuruldu.

MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

Haberin Devamı

Bugün ise günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan etkin müdahale yeniden başladı. Alevlere, toplam 21 hava unsuru, 60’ın üzerinde arazöz, 500’den fazla personel müdahale ediyor.

Son dakika: Çanakkalede saatlerdir alevlerle mücadele

ÇANAKKALE’DE 500 HEKTAR ALAN KÜLE DÖNDÜ

Rekor hava sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangınlarına dün yenileri eklenirken Çanakkale’nin Kızılkeçili köyünde önceki gün 16.30 sıralarında çıkan yangın havadan ve karadan yoğun müdahalelere rağmen rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınamadı.

Yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, havanın kararmasının ardından bir gece görüşlü yangın söndürme helikopteri gece boyunca alevlere müdahale etti. Söndürme çalışmalarına köylüler su tankerleriyle destek verdi. Balıkesir ve Bursa’dan gelen takviye ekiplerle 50’nin üzerinde arazöz ve 500’den fazla personel yangına söndürme çalışmalarına katıldı.

Haberin Devamı

‘8 KÖY ETKİLENDİ’

Çanakkale Valiliği, tedbir amaçlı Kemel, Kurşunlu ve Dörtyol köylerinin tahliye edildiğini duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki yangına ilişkin de bilgi verdi. Yumaklı, Çanakkale’de 500 hektar alanın etkilendiğini aktarırken, “Saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef kontrol altına alınan, çevrelenen alanlar yeniden yanmaya başladı. Halihazırda 8 köyün etkilendiğini söyleyebilirim. Bunlar Kızılkeçili, Kemel, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar” dedi.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Mersin’in Gülnar ilçesi Kavakoluğu Mahallesi’nde önceki gün saat 18.00 sıralarında çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle dört mahallede 373 ev boşaltıldı. Alevlerle 19 saat süren mücadelenin ardından yangın dün saat 13.00 sıralarında kontrol altına alındı.

9 YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Muğla’nın Datça ilçesi Hızırşah Mahallesi Asardibi mevkiindeki bir restoranda dün saat 15.08’de başladığı ileri sürülen yangın da önce makilik alana, ardında ormana sıçradı. Yangına ekipler, hem havadan hem karadan müdahale ediyor.

Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Kelebek Mahallesi’nde demir yolunun yan tarafındaki otluk alanda dün saat 12.00 sıralarında çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla ilerleyip ormana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi. Yangın, ekiplerin 3 saat süren çalışmasıyla kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

İzmir ve Manisa’da dün birçok ilçede çıkan dokuz orman ve çalı yangını, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince havadan ve karadan yapılan erken müdahalelerle büyümeden söndürüldüğü bildirildi.

BAKAN TUNÇ: 7 ŞÜPHELİ TESPİT EDİLDİ

Adalet Bakan Yılmaz Tunç, 10-17 Temmuz tarihleri arasında çıkan orman yangınlarıyla ilgili soruşturmalarda 7 şüphelinin tespit edildiğini, 2’sinin tutuklandığını açıkladı. Bakan Tunç, soruşturmalar kapsamında toplam 7 şüphelinin tespit edildiğini bildiren Tunç, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüphelinin tutuklandığını, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiğini, Hatay Belen’de 2 şüphelinin gözaltına alındığını, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. -ANKARA Milliyet