Gündem Son dakika: İstanbul’da binlerce tarihi eser ele geçirildi

Son dakika: İstanbul’da binlerce tarihi eser ele geçirildi

28.01.2019 - 12:13 | Son Güncellenme:

İstanbul’da polis tarafından gerçekleştirilen 11 ayrı operasyonda farklı dönemlere ait 2 bin 367 adet tarihi sikke ve obje ele geçirdi.  Eserlerin arasında piskopos başlı “Riton” ve Milli Mücadele dönemine ait nişanlar buluyor.

Son dakika: İstanbul’da binlerce tarihi eser ele geçirildi

İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü tarihi eser talancılarıyla ilgili çalışmalarını devam ettiriyor. Yeni yılla birlikte operasyonlara hız veren ekipler, yaklaşık 1 aylık süreçte 11 ilçede 11 ayrı operasyon düzenledi.

Haberin Devamı

Düzenlenen baskınlarda, aralarında, antikacı, detektörcü, internet üzerinden satış yapan ve kapalı çarşıda esnaf olan 10 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, Roma’dan Osmanlı’ya kadar farklı dönemlere ait bin 202 sikke, bin155 metal obje, 2 adet detektör, 8 taş obje 1 mermer sütun 1 deri kaplı el yazması Kuran-i Kerim ele geçirildi.

EŞSİZ RİTON

Ele geçirilen eserler arasında bulunan yaklaşık bin yıllık “Riton” dikkat çekti. Piskopos başlıklı yılan ve aslan kabartmalı, bronz sürahinin eşsiz bir eser olduğu öğrenildi. Ortadoğu kökenli olduğu belirtilen sürahinin özellikle törenlerde kullanıldığı paha biçilemeyecek değerde olduğu dile getirildi.

MİLLİ MÜCADELE NİŞANLARI

Ele geçirilen eserler arasındaki bazı nişanlarında dikkat çekti. Satışı yasak olan nişanların Atatürk’ün liderlik ettiği Milli Mücadele dönemine ait nişanlar olduğu öğrenilirken ayrıca Osmanlı Dönemi’ne ait kemer sikke ve takılar da ele geçirildi.

Haberin Devamı

OTELDE SÜTUNBAŞI

Ele geçen eserler arasında dikkat çeken bir başka eser ise Roma Dönemi’ne ait yaklaşık bin yıllık işlemeli bir sütun oldu.

Sütun başının Sultanahmet’teki bir otelde ele geçirildiği öğrenilirken, eserler arasında törenlerde üst düzey komutanlar tarafından kullanılan Helenistik yada Roma Dönemi’ne ait olduğu değerlendirilen pişmiş topraktan yapılmış bir matarada bulunuyor.

Gözaltına aldığı tarih hırsızı şüphelilere işlem yapan polisin operasyonda ele geçirdiği eserleri İstanbul’daki çeşitli müzelere gönderileceği öğrenildi. Ele geçirilen bir süvari kılıcının da Harbiye Askeri Müzesi’ne incelenmek üzere gönderilecek.

Yazarlar