Gündem Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

08.02.2023 - 03:40 | Son Güncellenme:

İlk deprem Türkiye tarihinde kayıtlara geçen en büyük ikinci deprem oldu. 13.5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkan depremlerin ardından 4. seviye alarmla yurt dışından yardım talep edildi. Doğu Anadolu Fayı’ndaki ilk kırılmanın 130 atom bombası büyüklüğünde etkiye neden olduğu hesaplanıyor. Suriye’de de yıkıma yol açan deprem komşu ülkelerde hissedildi.

Acil ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Deprem saati 04.17 olarak kaydedildi. Bölgede 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha oldu. Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı: Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'dan acı haberler gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Depremin 2. gününde yaşananları dakika dakika aktarıyoruz...

03.42: Adıyaman’da, 7 katlı bir apartmandan anne ve çocuğu 47 saat sonra kurtarıldı.

03.19: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş'ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara'ya getirildi" denildi.

00.56: Bakan Karaismailoğlu: Karayollarında önemli bir sıkıntı kalmadı. Vatandaşların da tabi oluşturduğu bir yoğunluk oluyor. Mevsimsel durumun etkisini de yaşıyoruz.

00:45: Bakan Bilgin: Toplum yararına çalışma programı ile 20 bin çalışanımızı sahada görevlendirdik

00:42: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Refakatsız çocukların ekiplerimiz dışında hiçbir şekilde başkasına teslim edilmesi söz konusu değil.

Haberin Devamı

00.29: Bakan Varank: Üretimlere zarar verecek bir sorun yaşamadık. İlk günden beri sanayici ve üretecilerimiz de elini taşın altına koymuş durumdalar.

00.08: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin yaralandığını bildirdi. Fuat Oktay "Tüm havaalanlarını kullanmaya başladık. Gece boyu gece görüşlü helikopterlerimiz de çalışmaya devam edecek." şeklinde konuştu.

22.54: Elazığ Palu'da 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

22.39: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremin vurduğu 10 ilde eğitim öğretime başlama süresinin uzatıldığını belirterek “Tatil süresi tamamında iki hafta oldu” dedi.

22.30: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, görüşmede, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

21.40: Bakan Akar: Bizim çok büyük uçaklarımız dahil tüm uçakları seferber ederek, hava şartlarının etkisinden uzak olan hava meydanlarına malzeme ve personel naklini başlattık. 2600 kurtarma personeli 78 araçla birlikte ihtiyaç sahibi noktalara taşınmış bulunmaktadır. Batıdan özellikle İncirlik ve Antep havalimanlarına taşımaya başladık. Seferlerimiz devam ediyor. Mehmetçik çalışmalarını sürdürmekte ve milletimizin yanında. Yarından itibaren 1500 personelimiz daha çalışmalara dahil olacak. Yine yardımlar ve yaralılarımız için gemilerimizi de seferber etmiş durumdayız.

Haberin Devamı

21.36: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Şu saate kadar Hatay'da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı 5434'e ulaştı. 31 bin 777 yaralımız var . Bu geceden itibaren Hatay'a ulaşan arama kurtarma ekiplerinin de ilave olmasıyla yarın için ekip sayımızı yaklaşık iki katına yükseltmiş olacağız

21.30: İngiltere Kralı III. Charles yaptığı yazılı açıklamada, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler için Türkiye’ye taziyelerini sundu.

21.00: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:36 ülkeden 3 bin 319 arama kurtarma personeli sahada. 7 ülkeden ilave ekiplerin hızlı bir şekilde intikali için gerekli çalışmaları yapıyoruz. 50 binin üzerinde yatak kapasitesine ulaştık deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızın gelip kalabilmesi için. Vatandaşlarımız Antalya'da yerleşme imkanına sahip olacaklar. Vatandaşlarımızın bu bölgeye intikali için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Antalya'ya bugün insani yardım yapan uçakların dönüşte vatandaşlarımızı getirmesi için planlama yapıldı.

Haberin Devamı

20:49: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

20.12: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremin etkilediği Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını havadan inceledi.

19.49: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor. Devletimiz tüm imkanları ile bölgede. Çok geniş bir alan etkilendi bu depremde. Şu ana kadar hayatını kaybeden vatandaş sayısı 4 bin 544, yaralı 26 bin 721, yıkık bina sayısı ise 5 bin 775." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

19.20: BDDK: Depremlerden etkilenen illerde yerleşik kişilere kullandırılacak ve yapılandırılacak kredilerin vadeleri, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dahil bankalarca belirlenebilecek

18.50: AFAD: SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 3.703 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 22.286 vatandaşımız yaralanmıştır.

18.48: Kahramanmaraş'ta 5,2 büyüklüğünde bir sarsıntı daha meydana geldi.

17.51: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından NATO Karargahlarında üye ülkelerin bayraklarının yarıya indirildiğini duyurdu.

17.48: Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğünün Acil Durum ve Kurtarma Yönetimi Direktörü Hans Das, Türkiye’de yaşanan depremin son yıllarda yaşanan en büyük depremlerden biri olduğunu belirtti.

17.27: Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

17.23: İstanbul Valiliği, deprem bölgesine 81 uçak ile 14 bin 451 personel, 515 iş makinesi, 265 yardım tırı gönderildiğini açıkladı.

17.00: Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

16.35: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tansu Çiller ile yaptığı görüşmede, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

16.25: Sosyal medya hesabından açıklama yapan MHP lideri Bahçeli, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasına binaen; Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca on ilimizi kapsamak suretiyle üç ay süreyle OHAL ilan edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi bu isabetli OHAL kararını kararlılıkla desteklemektedir.' ifadelerini kullandı.

16.21: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

16.00: Azerbaycan'ın Bakü kentinde de bir yardım kampanyası başlatıldı. Yardımlar Babek Caddesi üzerinde bulunan bir mobilya mağazasında toplanıyor. Kimi battaniye, kimi yemek götürdü...

15.43: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

15.41: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

15.20: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hatay’daki arama-kurtarma faaliyetlerine destek olacak Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personelinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçakla bölgeye intikal ettiğini bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

Arama kurtarma ekipleri Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Aslan Sokak 50’nci yıl binasının enkazında çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler çalışmalar sırasında enkaz ve demir yığınları arasında buldukları saatin, 04.17'de durduğunu görünce büyük üzüntü yaşadı. Yerle bir olan 6 katlı binanın altında kalan vatandaşların kurtarılması için ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

14.41:  Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde 3549 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 168 kişinin yaralandığını söyledi. Erdoğan, "Dünyada benzeri olmayan bir deprem yaşadık. 53 bin 317 kurtarma görevlisi enkaz bölgesinde çalışıyor. Bölgeye 54 bin çadır, 102 bin yatak gönderildi. Devletimiz tüm kurumları, personeli, aracı, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır." dedi.

"Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız." diyen Erdoğan, "Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik." ifadelerini kullandı. Deprem bölgesinde OHAL ilan edildiğini belirten Erdoğan, önceliğin arama kurtarma çalışmalarının hızlandırmak olduğunu söyledi.

14.27: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.

14.24: Depremden zarar gören vatandaşların öncelikli ihtiyaç ürünlerinin satılacağı e-Ticarette Deprem Yardımlaşma Seferberliği (e-Seferberlik) başlatıldı.

13.24: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde deprem bölgesinde yürütülen çalışmaları koordine edecek.

13.18: Adıyaman'ın Sincik ilçesinde 5.1 büyüklüğünde bir artçı deprem daha oldu.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

13.15: Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yaşanan depremde yıkılan Çevikler Apartmanı enkazından bir kişi daha sağ olarak kurtarıldı.

12.40: AFAD depreme ilişkin son bilançoyu açıkladı. Alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplam 3.432 vatandaşımız hayatını kaybetti; 21.103 vatandaşımız yaralandı.

11.54: Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemileri, deprem bölgesine iş makinaları ulaştırmak için Mersin’e doğru yola çıktı.

TAG OTOYOLU ULAŞIMA AÇILDI

10.58: Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan paylaşım şu şekilde: "TAG Otoyolu ulaşıma açılmıştır. Güzergâhta trafiğe engel herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ekiplerimiz sahada vatandaşlarımız güvenle seyahat etsin diye aktif olarak çalışmaya devam etmektedir."

'YÜZYILIN FELAKETİ'

11.35: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, depremlerde 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 534 kişinin de yaralandığını açıkladı. 12 bin 181 arama kurtarma personelinin görev yaptığını söyleyen Oktay, 8 bini aşkın kişinin enkazlardan kurtarıldığını söyledi.

Oktay'ın açıklamalarından satır başları şöyle; 380 bin afetzede için barınma ve beslenme sorunu giderildi. Depremin 'yüzyılın felaketi' olarak anılmasına neden olan görüntüler ise gün boyu gelen yeni görüntülerle ortaya çıktı. Diğer ülkelere baktığımızda 3 bin 294 arama kurtarma personelinin geldiğini görüyoruz. 70'in üzerinde ülke talepte bulundu 1 4 ülke fiilen gelmiş durumunda. Sahra hastanelerinin de çok hızlı bir şekilde kurulumunu yapıyoruz. Sahra hastaneleri de çadır hastaneleri de dahil hizmet vermeye devam ediyoruz.

Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat boyunca görevli araçların dışında her türlü aracın girmesini durdurmuş durumdayız. Hatay-Reyhanlı'ya bugün elektrik verilmeye başlanacak.

(Göçük altında kalan kişi sayısına ilişkin) Bizim şu aşamada herhangi bir tahminde bulunmamız ne insani olur ne de afet yönetimi açısından sağlıklı olur.

11.18: İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir. Devletimiz tüm gücüyle depremden etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdürmektedir." denildi.

10.55: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da temin ettiğimiz vagonlarla 3 bin 400 vatandaşımıza konaklama imkanı sağlandı." denildi.

10.36: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in talimatıyla seyyar sahra hastanesi ile 41 profesyonel tıbbi ve tıbbi olmayan personeli taşıyan uçağın, Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'ndan ayrıldığı açıklandı. Acil Durumlar Bakanlığı’nın organizasyonuyla Adana’ya gelmesi beklenen uçakta ayrıca çadır, yatak, ısıtıcı ve diğer ekipmanların bulundu belirtildi.

10.30: Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, 'Gün bir olma, beraber olma, kenetlenme ve aynı hissiyatla kucaklaşma günüdür. Devlet ve hükümet deprem bölgesinde teyakkuzda' dedi.

10.11: Malatya'nın Pötürge ilçesinde 5.3 şiddetin bir artçı daha meydana geldi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

Kahramanmaraş'ta yıkımın en çok olduğu yerlerden biri de kentin en işlek noktalarından Trabzon Caddesi'ydi. Bitişik durumdan 10'dan fazla bina yerle bir oldu. O caddenin depremden önceki durumunu gösteren fotoğraflar ortaya çıktı.

"BU ACI TARİF EDİLEMEZ"

10.05: Bakan Kurum Gaziantep'te yaptığı açıklamada, "Bu yaşadığımız deprem Erzincan depreminden sonra ülkemizin son bir asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir" dedi.

Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle; Depremin ilk anından itibaren tüm ekiplerimiz sayın Cumhurbaşkanımızın da Ankara'da AFAD'da takibi süreci, AFAD'ın koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. Deprem 10 ilimizde doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İİlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı.

Bu acı tarif edilemez. İkinci 24 saate girildi. 72 saat bizim için çok kıymetli. Daha önceki depremlerde dahi 100. saatte vatandaşlarımıza ulaşmıştık. Gaziantep özelinde baktığımızda 581 yıkık binamız var, can kaybımız 468'e ulaştı. 3 bin 570 yaralı vatandaşımız var, enkazlardan onları kurtardık.

Otoyolda meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşımımızı kontrollü bir şekilde sağladık. Kaya düşmesi sebebiyle önce o yolu açtık. Bölgeye acil yardım ulaşması hem Islahiye hem Nurdağı'ndan vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirmiş olduk. Çağrımız mümkün olduğunca D-400 yolunda Osmaniye-Gaziantep yolunda mümkün olduğunca trafiğe çıkmaması, zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz.

30 SAAT SONRA BİR KİŞİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

10.00: Hatay'da 30 saat sonra bir mucize daha yaşandı. 600 konutlar bölgesindeki enkazdan bir kişi sağ çıkarıldı.

09.45: Emniyet Genel Müdürlüğü, deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisinin tespit edildiğini, 4 şahsın gözaltına alındığını duyurdu.

09.40: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde de saat 09.40 sıralarında 4.6 büyüklüğünde bir artçı yaşandı.

09.35: AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, '285 artçı var. Bunlar sürekli değişiyor ve her dahika artıyor. Vatandaşlarımızdan hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz. Artçılar zaman zaman 5 ve üzerinde olabilir. Ciddi şekilde bir yıkım yaratabilir. Yaşamını yitirmiş sayısı 3 bin 381. Yaralı sayımız 20 bin 426. 5 bin 775 bina yıkıldı, teyidi yapılmamış bina sayısı toplam 11 bin 302" dedi.

09.24: İstanbul'a getirilen yaralılardan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 11 kişinin yoğun bakımdaki takiplerinin sürdüğü öğrenildi. Yaralılardan, ikisinin 14 ve 16 yaşlarında çocuk olduğu öğrenildi.

16 yaşındaki çocuğun diyalize alınacağı kaydedildi. Çevik kuvvet polisi Servet Çelik'in (25) ise durumunun iyi olduğu ancak çoklu kırık ve travma nedeniyle ortopedi ve beyin cerrahi ekiplerince ameliyata alındığı öğrenildi. Öte yandan, yaralılardan üçünün entübe edildiği, hipotermik gelen yaralıların 'crush sendromu' nedeniyle diyalize ihtiyaç duyabileceği de vurgulandı. (Özlem YURTÇU KARABULUT / DHA)

08.50: Bölgede artçılar da devam ediyor. Saat 08.50'de 3.9, 09.13'te 4.2 ve 09.15'te 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

5 KİŞİ ENKAZ ALTINDAN KURTARILDI

08.55: Emniyet Genel Müdürlüğü, Malatya'da devam eden arama kurtarma çalışmalarında 4'ü kadın biri çocuk toplam 5 kişinin enkaz altından kurtarıldığını bildirdi.

08.01: AFAD'dan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 13 bin 740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi görevlendirilmiştir. Personel ve araç sevkiyatı gece boyunca aralıksız devam etmiştir. Psikososyal destek için bölgeye 4 mobil sosyal hizmet merkezi, 1322 personel ve 100 araç sevk edilmiştir. Kızılay ve STK'lar tarafından depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlarımıza çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve gıda kolisi dağıtılmaktadır." denildi.

06.27: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

06.13: Adıyaman Gölbaşı'da 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

05.57: Osmaniye'de Bilge Apartmanı enkazında 1 kişi kurtarıldı. CNN Türk muhabiri Burçak Bozkuş canlı yayında aktardı.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

ELAZIĞ’DA ENKAZDAKİ SON KİŞİ ÇIKARILDI

05.10: Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ'da boşaltılan 6 katlı apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan Ali Şara’nın (65) cansız bedenine ulaşıldı. Enkaz altında başka kimsenin olmadığını belirleyen ekipler, arama-kurtarma faaliyetlerini sona erdirdi.

CAN KAYBI 2 BİN 921'E YÜKSELDİ

04.30: Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, “Can kaybı sayısı an itibarıyla 2 bin 921’e yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 15 bin 834” dedi.

03.53: Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen deprem neticesinde Adana'da 109 kişi hayatını kaybetti, 1500 kişinin ise yaralı olduğu öğrenildi.

03.28: Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ'da boşaltılan 6 katlı apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan polis memuru Halit Baydoğan'ın (52) cansız bedeni çıkartıldı. Enkaz altındaki bir kişinin bulunmasına çalışılıyor.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6lık depremlerinde 2. gün yaşananlar

03.03: İskenderun'da yaralıların tahliyesi gemi ile gerçekleştirildi.

01.54: İstanbul'dan 41 uçak ile 6 bin 718 personelin deprem bölgesine sevk edildiği bildirildi. Açıklamayı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptı. Yerlikaya, "00.30 itibarıyla İstanbul'umuzdan 41 uçak ile 6 bin 718 personelimiz ve AFAD gönüllülerimiz başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum" dedi.

01.51: İzmir Valiliği, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan iki ayrı depremle ilgili bu bölgelerde görevlendirilmek üzere İzmir'den 2 bin 331 personelin sevk edildiğini duyurdu.

01.13: Türk Hava Yolları(THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ'a insani yardım taşıyan uçakların İstanbul'a dönüş uçuşlarının yolculara açıldığını; ücretin ise 13 Şubat'a kadar vergiler dahil 100 lira olarak sabitlendiğini açıkladı.

CAN KAYBI 2 BİN 379'A ÇIKTI

00.34:Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Şu an toplam itibariyle 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve 4 bin 758 yıkılan bina var. 7 bin 840 vatandaşımız da enkazdan çıkartıldı" dedi.

00.30: Milli Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremde Hatay’da 3 askerin şehit olduğunu açıkladı. Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla, 6 Şubat 2023 tarihinde, Hatay’da kahraman silah arkadaşlarımız Ulş.Uzm.Çvş. Hakan Al, P.Er Mert Can Sümbül ve P.Er Eren Taşkın şehit olmuşlardır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz” ifadeleri kullanıldı.

00:29: Kızılay Başkanı Kerem Kınık CNN TÜRK'e bağlanarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gerek arama kurtarma faaliyetleri, gerekse barınma gibi ihtiyaçlardan dolayı milli kapasitemizi seferber etmiş durumdayız. Marmara Depremini iki kere yaşadık gibi bir durum var. Kış ve çok ağır şartlarda yaşadığımızı düşününce çok ciddi şartlarla karşı karşıyayız. Kan bağışı talebimiz devam ediyor. 40 bin ünite civarında kan bağışı aldık. Yarın öğleye doğru kan alma işlemlerine yeniden başlıyoruz. Vatandaşlarımızdan randevu alarak gelmelerini rica ediyoruz.

00.29: Deprem bölgesinden İstanbul’a sevk edilen yaralıları taşıyan askeri uçak saat 00.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Uçakta bulunan 45 yaralı ambulanslara taşınarak İstanbul'daki çeşitli hastanelere sevk edildi.

00.07: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 07 Şubat 2023 Salı günü, deprem felaketinin yaşandığı Hatay'ı ziyaret edecek.

23:40: ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

23.32: Merkez Bankası: Ülkemizde meydana gelen depremlere yönelik AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarımız başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üyesi bankalara talimat gönderilmiştir.

23.23: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: Ölü sayısı an itibari ile 2 bin 316’ya yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 217 ve sağ kurtulanların sayısı ise 7 bin 840.