Gündem Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası! Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası! Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

11.03.2020 - 14:46 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Corona virüsü şüphesi olan vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” dedi. Bakan Koca, "Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir" dedi. Öte yandan, 29 sosyal medya kullanıcısı hakkında kamuoyunu endişeye düşürme amaçlı paylaşımları nedeniyle işlem başlatıldığı bildirildi.

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

Dünyada hızla yayılan ve şu ana kadar 110'dan fazla ülkede görülen corona virüsü, Türkiye'de de ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Corona virüsü şüphesi olan vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” diyerek ilk vakayı resmen duyurdu. İşte dakika dakika Türkiye'de corona virüs ile ilgili tüm gelişmeler...

Haberin Devamı

17.58: Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, koronavirüs ile ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattı. 

17.30: (Okullar tatil edilecek mi?) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün gündemimizde değildi. Okulların tatil edilmesiyle ilgili önümüzdeki günlerde gündeme gelebilir" dedi.

17.22: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da "Paniğe gerek yok, hiçbir gıda ve ürün sıkıntımız yoktur. ifadelerine yer verdi. Gıda ürünlerinde fahiş fiyatların görüldüğünü belirten Bakan Pekcan onlar için gereğinin yapılacağını ve fırsatçılara göz açtırılmayacağını açıkladı. (Maske ve dezenfektanda fahiş fiyat) Pekcan "2 bin 193 firmanın 2 bin 641 ürününü denetledik, 2 bin 180'ini soruşturma kapsamına aldık" dedi.

Haberin Devamı

17.20: Bilim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, "Turizm faaliyetleri Nisan ayına sınırlandırılacak. Bu süreçte daha az turist gelmesini sağlayacağız. 15 Nisan virüs açısından hassas bir tarih. Mümkünse yurt dışından Türkiye'ye turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi mantıklı geliyor. Sezon başlangıcını Mart sonundan Nisan sonuna erteleyeceğiz." açıklamasın yaptı.

17.15: Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün de Bilim Kurulu toplantımızı yaptık. Bu toplantımızın ve aldığımız kararların sürecin yönetimine katkısı iyi bilinmektedir. Biz sorunu siyasal bir içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ilerledik. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum daha üst düzeye çıkacaktır. Avrupa ile ilgili kaygılarımız doğrulandı. Tanı ve izolasyon sürecini zaman kaybetmeden yaptık. Risk ciddidir, bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri bu oldu. Ne dünya, ne Avrupa’nın geri kalanıyla gelişmeleri tümden kesmek imkan dahilinde değil. İlişkilerin en bariz olduğu konular ise bellidir. Biri turizm, diğeri ticarettir. Turizm ve ticaretten sorumlu saygıdeğer bakanlarımız bugünkü toplantımızda bizlerle birliktelerdi" dedi.

Haberin Devamı

17.06: Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, Umre’den dönmesinin ardından öksürük şikayeti ile Sapanca İlçe Devlet Hastanesi’ne gelen kadın, koronavirüs şüphesiyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, yapılan testte virüse dair bir bulguya rastlanılmadı. Sonuçların negatif çıkmasının ardından hasta taburcu edildi.

17.00: Türkiye'de görülen ilk 'koronavirüs' vakasının ardından, sosyal medya üzerinden virüsle ilgili panik ve korku yaratmak amacıyla paylaşım yapanlara yönelik soruşturma başlatıldığını bildiren İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Koronavirüsü kullanarak, vatandaşlara fahiş fiyatlara malzeme satanların belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldığının belirtildiği açıklamada, "Kimi basın yayın organlarında çıkan haberlerde, koronavirüsün Türkiye'de görülmesinden sonra özellikle maske ve dezenfekte malzemesi satanların, fiyatlarda fahiş artış yoluna gittikleri anlaşılmakla, sair hileli yollara başvurarak fiyatları etkilemek suretiyle mağduriyetlere yol açanların tespiti ve soruşturulmalarına yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca gerekli talimatlar verilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

16.15: Şanlıurfa’da, sosyal medyada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın fotoğrafı üzerine montajlanan merkez ilçe Eyyübiye’de yaşayan bir kişinin corona virüse yakalandığı yönündeki paylaşımla ilgili Şanlıurfa Valiliği, il genelinde herhangi corona virüs vakasına rastlanmadığı açıklamasında bulundu.

16.13: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Corona Virüsü Bilim Kurulu toplantısına katıldı.

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

15.56: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan yeni açıklama geldi. Koca, "Hızlı yayılan bulaşıcı hastalıklara karşı başarıyı 4 şey tesis eder. Güçlü tedbir, süratli müdahale, yaygın sağlık altyapısı, güven verici bilgilendirme. Bu 4'üne de sahibiz. Tedbirde birlikteyiz. Mücadeleyi birlikte vereceğiz. HER ÖNEMLİ OLAYI SİZE TİTİZLİKTE BİLDİRECEĞİZ." dedi.

15.27: Türkiye'de ilk 'corona virüs' vakasının görülmesinin ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyadan vatandaşları panik ve korkuya sevk etmek için paylaşım yapanlara soruşturma başlatılacağını açıkladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Son dönemde dünyada çok sayıda insanın ölümüne neden olan yeni tip 'corona virus' (Kovid-19) ile ilgili olarak halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla, genel güvenliği ve iç huzuru tehdit eder mahiyetteki maksatlı yayın, yalan haber ve paylaşım yapanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca inceleme ve soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Haberin Devamı

14.58: Corona Virüsü Bilim Kurulu, dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye'de ilk corona virüs vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından bugün ilk kez toplandı. Toplantı, Sağlık Bakanlığı'nda saat 13.30'da başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. Toplantının ardından açıklama yapılması bekleniyor.

14.51: TCDD Taşımacılık AŞ, İstanbul-Sofya tren seferlerine yeni nesil corona virüs sebebiyle geçici olarak ara verildiğini duyurdu.

14.25: Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında, bazı üniversite rektörleri ve alanında uzman akademisyenlerin katılacağı corona virüs gündemiyle bir toplantı yapılacak.

13.45: Kadir Has Üniversitesi, corona virüsü nedeniye alınan önlemler kapsamında bahar tatilini öne çekti. Üniversite derslere mücbir bir durum oluşmadığı sürece 23 Mart günü başlayacağını duyurdu. Öte yandan diğer bir son dakika haberine göre de; Bahçeşehir Üniversitesi, corona virüsü nedeniyle derslere uzaktan devam etme kararı aldı. Karar, öğrencilere ve akademik kadroya da bildirildi.

13.25: Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye'deki ilk koronavirüs vakası ile ilgili "Tedirgin olalım ama panik olmayalım. Çok az kişiyle temas edip, çok fazla dışarıya çıkmayan birisi, o bakımdan şansımız var. Erken dönemde ateş ve öksürüğü olduğu dönemde yakalandı ve o sayede de çok az temaslısının olduğu bir dönemi yakaladık. Türkiye'de evet doğru, artık vakamız var; ama bu vaka 'Türkiye'de virüs dolaşıyordur'a neden olmuyor" dedi.

13.19: Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de corona virüs ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Gül, "Virüsten korunmanın yolu hijyenden geçiyor. Tedbiri elden bırakmayalım, Sağlık Bakanlığımızın tavsiyelerine uyalım" dedi.

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

13.00: Sosyal medyadan Kovid-19 konusunda kamuoyunu endişeye düşürme amaçlı paylaşımlar yapan 29 kullanıcı, gerekli işlemler için ilgili birimlere bildirildi.

12.20: İletişim Başkanı Fahrettin Altun, corona virüs salgınına ilişkin, "Almış olduğumuz emsal niteliğindeki önlemlerin yanı sıra, bilim adamlarımız ve araştırmacılarımız da bu salgına çözüm bulmak için durmaksızın çalışıyorlar. Uluslararası toplumun bu tehdide çare bulmak için birlikte hareket etmesinin vakti geldi" dedi.

11.55: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM girişine termal kamera yerleştirmeyi düşündüklerini belirtti. Şentop, basın mensuplarının "Meclise termal kamera konulacağı söyleniyor" şeklindeki sorusuna, "Evet, girişte termal kamera düşünüyoruz" cevabını verdi.

11.11: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan corona virüs açıklaması: "Avrupa'dan gelen vatandaşımızda çıktı, sağlık durumu iyi. Vatandaşlarımızdan ricam, sağlık personelinin bu konudaki uyarılarını dikkate almalarıdır. Türkiye bu sıkıntıyı hiçbir kayıp vermeden atlatacaktır, tememnimiz budur."

11.00: (Okullar tatil edilecek mi?) Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ortak açıklama yapılacağını belirterek, "Şu anda planlandığı gibi devam edilecek" dedi. 

10.50: Sporda corona virüs önlemlerine ilişkin son dakika açıklamalarında bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, uluslararası gençlik faaliyetlerinin ertelendiğini duyurdu. Kasapoğlu, "Liglerin ertelenmesi veya maçların seyircisiz oynanması gündemimizde yok" dedi.

10.35: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından corona virüs paylaşımında bulundu. Kalın, "Panik yok, tedbir var. Koronavirüse karşı ciddi tedbirler alındı ve etkin bir şekilde uygulanıyor. Lütfen hepimiz bu bilgiler ışığında Sağlık Bakanlığımızın tavsiyelerine uyalım" dedi.

10.27: Bugün yapılacak Corona virüs Bilim Kurulu Toplantısı'na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katılacağı açıklandı.

09:50: Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, kentte henüz tespit edilmiş yeni tip corona virüs (Kovid-19) vakası bulunmadığını bildirdi.

09:44: DHA: Sapanca ilçesinde, umreden dönen bir kadın öksürük şikayetiyle Sapanca Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Hastanede tetkikleri yapılan hasta durumunun şüpheli bulunması üzerine ambulansla Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hasta, corona virüsü şüphesiyle tedaviye alındı. 

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

09.15: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Muhsin Kar, yeni tip corona virüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında personelin yurt dışına çıkışlarının durdurulduğunu açıkladı. 

09.04:
Corona virüs Bilim Kurulu'nun 13.30'da Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla toplanacağı ve ardından 16.30'da basın açıklaması yapılacağı belirtildi.

08.44:
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “Corona virüs, klinik bulgular ve yayılım özelliği ile grip virüsüne benziyor. O nedenle tıpkı grip virüsleri gibi dünyanın tamamını etkileyeceğini bekliyoruz. Yapılan bir takım matematiksel modellemeler var. Bu modelleme çalışmalarında önümüzdeki bir yıl içinde dünyanın yüzde 40 ile yüzde 50’si bu virüs ile karşılaşacak gibi hesaplamalar yapılıyor” dedi.

07.47:  İstanbullu vatandaşların sabah saatlerinde işlerine gitmek için evlerinden çıktıları esnada maske takarak toplu taşıma araçlarını kullandıkları görüldü. Vatandaşlar duraklarda bulunan el temizleme jelini de kullanmadan geçmiyor.

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

03.34: Sağlık Bakanlığı'ndan "Yeni corona virüs evde izleme (karantina) kuralları" başlıklı bir paylaşım yapıldı. Uyarılar şöyle: "Son 14 gün içerisinde yeni corona virüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız. Evden çıkmak zorunda kalırsanız, mutlaka tıbbi maske takın, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmayın. Evinizde ziyaretçi kabul etmeyin. Mümkünse ayrı bir odada kalın. Odanızı sık sık havalandırın. Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın. Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın."

00.53: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Bugün akşam saatlerinde corona virüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Son dakika haberi: Türkiye’de ilk corona virüsü vakası Dakika dakika yaşanan son gelişmeler...

Bakan Koca, "Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır" dedi.