Gündem Türkiye'nin yeni silahı UÇA! Düşmana fırsat tanımayacak

Türkiye'nin yeni silahı UÇA! Düşmana fırsat tanımayacak

28.07.2023 - 06:34 | Son Güncellenme:

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı birçok yeni sisteme ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı toplamda bin 461 firmaya ev sahipliği yapan fuarda ilk kez tanıtılan ve ilgi odağı haline gelen en önemli ürünlerden biri ise Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından tanıtılan UÇA deniz mayınıydı. MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, heyecan uyandıran UÇA'yı Milliyet.com.tr’ye anlattı.

Türkiyenin yeni silahı UÇA Düşmana fırsat tanımayacak

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İstanbul'da düzenlenen IDEF'23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı ilk kez görücüye çıkan birçok sisteme ev sahipliği yapıyor. 84 ülkeden 33 Bakan, 21 Bakan Yardımcısı, 7 Genelkurmay Başkanı da dahil olmak üzere toplamda 96 üst düzey ismin katılım sağladığı ve birçok önemli iş birliği anlaşması imzalanan fuarda ilk kez tanıtılan ve ilgiyle takip edilen ürünlerden birisi de MKE tarafından TÜBİTAK-SAGE ve Koç Savunma ortaklığıyla geliştirilen UÇA deniz mayını oldu. MK-84 genel maksat bombası geometrisi üzerinden geliştirilen UÇA'nın oyun değiştirici bir güç çarpanı olduğunu ifade eden Makine ve Kimya Endüstrisi Genel Müdürü İlhami Keleş, UÇA akıllı dip mayınının düşman unsurlar üzerinde oldukça etkili ve tedirgin edici olacağını ifade etti.

Türkiyenin yeni silahı UÇA Düşmana fırsat tanımayacak

Haberin Devamı

‘İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA İNDİREBİLİYORUZ’

Makine ve Kimya Endüstrisi'nin Akıllı Dip Mayını MALAMAN Projesi ile akıllı deniz mayını yeteneği kazanmış olduğuna dikkat çeken MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, UÇA'nın ortaya çıktığı süreçte MKE, TÜBİTAK-SAGE ve Koç Savunma'nın daha önce sahip olduğu yeteneklerin bir araya getirildiğini ifade etti. Keleş, şunları söyledi:

"Zaten daha önce yapılan çalışmalarla akıllı deniz mayını yeteneği kazanmıştık. Hatta bugün onun seri üretim sözleşmesini imzaladık. Şimdi daha önce edindiğimiz bu yeteneğin üzerine Tübitak-Sage'nin kanatlı güdüm kitini ve MKE tarafından üretilen Mark serisi uçak bombalarını ekledik. Dolayısıyla bu üç firmanın sahip olduğu yeteneklerden bir konsept geliştirdik. Bu kapsamda uçaklardan yüksek hızlarla atılan ve kanatlı güdüm kiti sayesinde 70 kilometre ötede istediğimiz noktaya indirebildiğimiz UÇA'yı geliştirdik. UÇA, üzerindeki özel kaplama sebebiyle radara yakalanmadan uçabilen suyun altında da akustik kaplaması sayesinde sonarlara yakalanmayan düşman unsurlar için çok büyük bir tehdit."

İHA SİSTEMLERİNDEN DE ATILABİLİYOR

Havadan Bırakılan Güdümlü Deniz Mayını UÇA'nın Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-16 ve F-4 gibi platformların yanı sıra Aksungur ve Akıncı gibi insansız hava araçlarından da atılabileceğini ifade eden İlhami Keleş, şöyle devam etti:

"Bu ürün ile beraber 70 kilometre öteyi herhangi bir riske girmeden mayınlama yeteneğini erişmiş olduk. Silahlı Kuvvetler bu sayede çok önemli bir güç kazanmış olacak. Ayrıca bu sistemin ciddi bir ihracat potansiyeli de var. UÇA'yı bu yönüyle de değerlendiriyor olacağız. Dünyanın üçte ikisi deniz ve denize kıyısı olan çok fazla ülke var. Bu herkesin edinmek isteyeceği bir yetenek ve bu sebeple ihracat potansiyeli oldukça yüksek. Bu konuda çalışmalarımız önümüzdeki yıl UÇA Türk Silahlı Kuvvetleri’ne girdikten sonra başlayacak. Ordumuza bu yeteneği kazandırdıktan sonra ihracatı değerlendiriyor olacağız."

Türkiyenin yeni silahı UÇA Düşmana fırsat tanımayacak

Keleş, UÇA'nın sualtı dost-düşman tanımlama sistemine sahip olacağını belirterek UÇA üzerinde basınç, titreşim, manyetik anomali ve akustik sensörleri yer alacağına dikkat çekti ve sahip olduğu yetenekler sayesinde UÇA'nın önemli bir caydırıcı aktör olacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

‘IDEF REKOR KIRDI’

Onlarca ülkenin katıldığı savunma fuarı IDEF'te silahlı robottan drone saldırılarına karşı sistemlere kadar Türk savunma sanayii ürünleri büyük ilgi görüyor. Bu kapsamda gazetecilerin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, fuara katılımın yüksek olduğunu ifade ederek "Çok yoğun, müthiş bir ilgi var. Bundan da büyük memnuniyet, gurur duyuyoruz" dedi.

IDEF’i savunma sanayi ekosisteminde faaliyet gösteren temsilcilerle iş birliklerini güçlendirmek için önemli bir platform olarak nitelendiren Güler, "Bu yıl on altıncısı düzenlenen IDEF'te gerek yerli ve yabancı katılımcı, gerekse yabancı heyetlerin katılımı açısından rekor kırıldı" ifadesini kullandı.