Gündem Son dakika: Van'da başkanlık AK Parti'ye geçti

Son dakika: Van'da başkanlık AK Parti'ye geçti

02.04.2024 - 14:42 | Son Güncellenme:

Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığına hükmedip, mazbatayı en yüksek ikinci oyu alan AK Parti adayı Abdullah Arvas'a verdi. Kararın ardından Van'da olaylar çıktı.

Türkiye hafta sonu yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. Van Büyükşehir Belediyesi’nde yarışı oyların yüzde 55,48’ini alan DEM Partili Abdullah Zeydan birinci sırada tamamladı. Sonuçların ardından AK Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas'ın itirazını değerlendiren Van İl Seçim Kurulu Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas'a verilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

MEMNU HAKLARI GERİ ALINDI

DEM Parti'nin, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığının açıklanmasının ardından bir grup, parti binası önünde bir araya geldi. Sloganlar atıp yürüyüşe geçen grubu polis, basınçlı su sıkıp, gaz bombaları kullanarak dağıttı.

'KARAR CUMA GÜNÜ ALINDI'

DEM Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada Zeydan’ın memnu haklarının 29 Mart Cuma günü, başsavcılık üzerine mahkeme kararıyla alındığı belirtildi. DEM, mahkeme kararına itiraz etti. Partiden yapılan açıklamada, itiraz süreci beklenmeden mahkeme kararının mazbata verilmemesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ulaştırıldığı belirtildi. DEM Parti’nin bu karara 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

ZEYDAN'IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Abdullah Zeydan'ın avukatı Nahit Eren, "Burada başvuru tarihinde geçerli mahkeme kararıyla yasal engel olmayan bir adaydan bahsediyoruz. Adaylığı askıya çıkmış ve itiraza konu edilmemiş. Kesinleşmiş ama sonrasında usule aykırı bir karar alınıyor. Başvuru tarihinde KHK ile ihraç edilmiş gibi bir durum söz konusu değil" dedi. 

KARAR SONRASI GERGİNLİK

Bitlis'te, seçim sonucuna itiraz edip basın açıklaması yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) grubuna polis müdahale etti. Polis, 4 kişinin gözaltına alındığı olayda parti binası önünde geniş güvenlik önlemi aldı.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NDEN VAN’A HEYET

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde mazbatanın seçimi kazanan Abdullah Zeydan yerine ikinci gelen adaya verilmesi üzerine bir heyet görevlendirdi. Heyet, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal’dan oluşuyor.

VAN'DA GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLERE 15 GÜNLÜK YASAK

Van Valiliği, kentte düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Son dakika: Vanda başkanlık AK Partiye geçti
Son dakika: Vanda başkanlık AK Partiye geçti

 

Yazarlar