Gündem Sosa, Gurtu ve Fresu ile üç kıtadan caz

Sosa, Gurtu ve Fresu ile üç kıtadan caz

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Latin cazın önemli isimlerinden piyanist Omar Sosa, 2012 yılından beri caz trompetçisi Paolo Fresu ile birçok başarılı projeye imza atıyor

Bu akşamki konserde caz dünyasının yenilikçi ritm ustası olarak tanınan Hint perküsyonist Trilok Gurtu da ekibe dahil olacak...

Sosa, Gurtu ve Fresu ile üç kıtadan caz

Latin cazın önemli isimlerinden piyanist Omar Sosa ve caz dünyasında ritim ustası olarak tanınan perküsyonist Trilok Gurtu, bu akşam İş Sanat’ta müzikseverlerle buluşacak. İkiliye birçok projeye birlikte imza attıkları İtalyan trompet sanatçısı Paolo Fresu da eşlik edecek. Türkiye’den müzisyenlerle çalışma imkânı bulan Gurtu ve Sosa, İstanbul konseri öncesi müziğin felsefesini, birlikte çıktıkları yolculuğu ve yeni projelerini anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki caz sahnesi hakkında ne düşünüyorsunuz?  

Omar Sosa: Burhan Öçal’ın “Groove Alla Turca” adlı kaydı Türk müziğine olan ilgimi artırdı. Daha fazla araştırmaya başladığımda kendimi Ali Ekber Çiçek, Edip Akbayram, Efkan Şeşen ve daha birçok ismin olduğu geleneksel Türk müziğine doğru çekilirken buldum.

Trilok Gurtu: 1977’den beri New York’ta İsmet Sıral Creative Music Studio’da İsmet Sıral ile beraberdik. İstanbul’da da Sıral’ın anısına bir müzik projesi gerçekleştirdik. Okay Temiz, Mercan Dede, Kudsi Ergüner, Sertab Erener ve Zara ile birlikte çalıştık. Taksim Trio ile birçok kez sahne aldık.

‘Önceliğim temadır’

Omar Sosa, siz “Müziğin ilham vermesi ve projeye âşık olmanız itici güç sağlar” diyorsunuz...

Haberin Devamı

Omar Sosa: Benim için öncelikli olan temadır. Müzik için size yol gösteren şey budur. Müziğin ilham vermesi ve projeye âşık olmanız itici güç sağlar. Bundan sonra da özgürlük felsefesi gelir. Bu, açık ve büyük ölçüde yapılandırılmamış müziğe yaklaşımınızı tanımlar. Çok doğal ve organik bir süreçtir.

Trilok Gurtu, dünyadaki en iyi caz ve dünya müziği sanatçılarıyla birlikte sahneye çıktınız ve kayıtlar aldınız. İçlerinden hangisi unutulmazlarınız arasında?

Trilok Gurtu: İşbirliği yaptığım pek çok iyi müzisyenle birlikte çaldık. Her birini sevgi ile anıyorum. Kariyerim süresince sesimi bulmamda yardımları dokundu. Hindistan’da müzisyenliğe başladığım ilk günden bugüne dek hayatıma giren hiçbir müzisyeni unutamam.

Omar Sosa, siz Fresu ve Gurtu ile aynı sahneyi paylaşmayı nasıl tarif edersiniz?

Omar Sosa: İki kahramanım, öğretmenlerim ve arkadaşlarımla olabilmek benim için büyük bir ayrıcalık ve zevk. Bu gibi fırsatlar ortaya çıktığında onlarla güçlü bir paylaşım içinde bulunuyorum. Müziğimiz, aynı müzikal özgürlük duygusunu, kültür ve gelenekleri paylaşma arzusunu taşıyan, gezegenin farklı coğrafyalarından gelen üç arkadaş arasında bir sohbet niteliği taşıyor. Çok sayıda farklı müzik türünü barındıran bu üç kültür; Hindistan, Sardunya ve Küba “GFS” üçlüsünü doğurdu! Uyum, ritim, neşe, karmaşa, özgürlük ve fikir birliği. Bu bizim gözümüzden müziğimizin köklerini oluşturuyor.