Gündem Su seviyesi düştükçe planktonlar artıyor

Su seviyesi düştükçe planktonlar artıyor

13.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri kabul edilen Ömerli Barajı’ndaki Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmada kuraklık dönemi ile yağışlar sonrası su seviyesinin yükseldiği dönem karşılaştırıldı. Her iki dönemde sudaki fitoplankton komünite yapısı ve biyohacmindeki değişiklikler ile her iki dönem için su kütlesinin kalite durumu belirlenmeye çalışıldı.

Su seviyesi düştükçe planktonlar artıyor

MERT İNAN İstanbul - Araştırma kapsamında Ömerli Barajı’nda belirlenen 2 noktadan 2020 yılı sonbahar dönemi ile geçtiğimiz ilkbahar döneminde su örnekleri alan araştırmacılar, bu örneklerde Marmara Denizi’nde müsilaja neden olan fitoplankton örnekleri olup olmadığını laboratuvar ortamında incelediler. 

Haberin Devamı

İKİ KAT ARTIŞ ÖLÇÜLDÜ

Araştırmada sonbahar 2020 döneminde baskın olan türlerin, İlkbahar 2021 döneminde yerlerini farklı türlere bıraktığı belirlendi. Sonbahar döneminde iki farklı yerden alınarak incelenen su örneklerinde toplam  7 adet siyanobakteri türü saptanırken, su seviyesinin yüksek olduğu ilkbahar döneminde alınan örneklerde ise toplamda 3 siyanobakteri türü tespit edildi. Kuraklık dönemlerinde suya giren ışık miktarının, besin tuzlarının dağılımı ve konsantrasyonunda değişikliğe neden olduğu belirtilen araştırmada, Sonbahardaki kuraklık dönemlerinde siyanobakteri türlerinde artış yaşandığı, gölün hazlihazırda temiz ve oksijence zengin olduğu ancak kuraklığın gölde geçici ötrofik yani mikro alglerin gelişmesine neden olan koşulları meydana getirebileceğine de dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Su seviyesinin tekrar yükselmesi ile siyanobakteri miktarının azaldığı ve su kalitesinin yükseldiğine dikkat çekilirken, araştırmcılar Milliyet’e “Ömerli’deki su seviyesindeki değişimin siyanobakteri artış ve azalışında etkili olduğunu anladık. Su seviyesi alçaldığında fitoplankton miktarı artıyor. Kuraklık sadece susuzluk riski değil aynı zamanda siyanobakteri ve fitoplankton miktarındaki artış riskini de içeriyor” bilgisini paylaştılar.