Gündem Sultan tuğrası mı eksik?

Sultan tuğrası mı eksik?

15.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifinin görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu’nda CHP ve MHP’li milletvekilleri sert eleştiriler getirdi

Sultan tuğrası mı eksik

Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki karşılama töreninde 16 eski Türk devletinin askerlerinin sembolize edilmesi tartışması yaşandı. Komisyonda dün kabul edilen teklifin sahibi Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu, devletlerin milli kimliğini tanımlayan iki temel unsurundan birinin bayrak, diğerinin arma olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir devlet armasının bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğunu savunan Uslu, “Tarihsel mirasımızın bütün unsurlarının ve bugünkü yeni Türkiye’nin kodlarına sahip olan kapsayıcı bir arma oluşturulabilir” dedi.

‘Bazı zübükler’ çıkışı
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, “Bazı zübükler de diyorlar ki ‘16 Türk devletini temsil eden yıldızların yanına bir yenisini Kürt yıldızı olarak ilan edeceksiniz’ diyor. Benim de sorgulamak istediğim bu. Bu kanunu görüşüyorsak bu kaygıları dile getireceğiz” diye konuştu. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, armada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün yer almasını isteyerek, “İçinde hin oğlu hinlik olmayan bir arma olmasını istiyorum” dedi.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki karşılama töreninde 16 eski Türk devletinin askerlerinin sembolize edilmesine değinirken, “Sultan var, debdebe, şaşa, lüksüyle saray var. Herhalde sultanın tuğrası eksik. Onun için çalışma yapıyoruz gibi bir kanaat oluşmaya başladı” dedi. Korkmaz verilen görüntünün ‘riyakarlık’ olduğunu savununca Ak Partili milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret edildiğini ileri sürdü. CHP’li Özgündüz, “Sanki Atatürk’ün sembollerinin yok edilip, yerine eski Osmanlı tuğrası benzeri bir şey getirilmek isteniyor diye düşünüyorum” dedi.
Yeniden söz alan Uslu, “Niyet okuyuculuğu yapmak, hiçbir şekilde meram etmediğimiz düşünceleri de varmış gibi kabul ederek düşünmek doğru değil” diye konuştu.
CHP’li Rıza Türmen ise “İyi niyetten şüphem yok ama halkın belirlediği bir sembol var zaten. O da ay ve yıldızdır. Bu ay-yıldız yerine başka bir sembol belirleyecek olursanız kıyamet kopacak, gereksiz bir tartışma çıkacak” dedi.