Gündem Sürgündeki Rus milyarder evinde ölü bulundu

Sürgündeki Rus milyarder evinde ölü bulundu

24.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de siyasi sığınmacı olarak yaşayan Rus milyarder Boris Berezovsky evinde ölü bulundu. Berezovsky’nin ölümünü damadı facebook’tan duyurdu

Sürgündeki Rus milyarder evinde ölü bulundu

İngiltere’de siyasi sığınmacı olarak yaşayan ‘ilk oligarklardan’ Rus milyarder Boris Berezovsky evinde ölü bulundu. Londra yakınındaki Surrey’deki evinde ölü bulunan iş adamının damadı Yegor Shuppe, Berezovsky’nin ölümünü facebook üzerinden duyurdu. Kremlin karşıtı söylemleriyle tanınan 67 yaşındaki Berezovsky’nin banyoda ölü bulunduğu ve intihar etmiş olabileceği iddia edildi. İş adamının avukatı Alexander Dobrovinsky de ölümü doğrulayarak intihar iddialarına katıldığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Depresyondaydı’
Rus oligark Abramoviç’e açtığı davayı kaybeden ve servetinin büyük bir kısmını mahkeme masrafları için harcayan Berezovsky’nin bu nedenle bunalıma girip intihar etmiş olabileceği düşünülüyor. Dobrovinsky, korumasının banyoda ölü bulduğu Berezovsky için, “Son zamanlarda çok kötü bir durumdaydı. Depresyondaydı. Borçtan başka bir şeyi yoktu. Tamamen yıkılmış haldeydi. Tablolarını bile satıyordu” yorumunu yaptı.
Rusya’nın ilk oligarklarından biri olarak tanınan Berezovsky aynı zamanda eski bir matematikçiydi. Rusya lideri Vladimir Putin’in iktidara gelmesini sağlayan kişi olarak tanınan Berezovsky ile Putin’in arası 2000 seçiminden sonra bozuldu. 2003’ten bu yana İngiltere’de sürgün hayatı yaşayan iş adamı sahibi olduğu Aeroflot’un 70 milyon dolarını zimmetine geçirmek suçundan 6 yıla mahkûm edildiği Rusya’ya dönemiyordu.

Haberin Devamı

Litvinenko’nun dostuydu
Berezovsky İngiltere’nin başkenti Londra’da radyoaktif polonyum maddesiyle zehirlenerek öldürülen eski Rus ajanı Aleksander Litvinenko’nun da yakın arkadaşıydı. Ajanı İngiltere’de ağırlayan Berezovsky, kasım 2006’da ölen Litvinenko’nun ölüm emrini Putin’in verdiğini iddia ediyordu. Berezovsky, eşi Galina Beşarova’dan boşanmak için de İngiltere yargı tarihinin en yüksek nafakası olan 330 milyon doları ödemek zorunda kalmıştı.

Tesadüf mü

Rusya’da Vladimir Putin göreve geldikten sonra gönüllü olarak sürgüne giden oligark Boris Berezovski, eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in gözdesi bir işadamıydı. Oligark Berezovkski’nin Rum Kesimi’nde yaşanan ekonomik kriz sırasında ölü bulunması kafaları karıştırdı. Rus işadamının Rum Kıbrıs Bankası’nda milyonlarca Euro’luk mevduatı olduğu belirtildi. Rum hükümetinin yapacağı kesintiler nedeniyle de ciddi bir miktarda para kaybına uğrayacağı kaydedildi. Financial Times’ın Brüksel Şefi Peter Spiegel de sosyal medya twitter hesabında, “Boris Berezofsky’ın Rum bankalarında yapılacak tıraş arifesinde ölmesine” dikkat çekti ve “tesadüf mü?” diye sordu.

SEFA KARAHASAN Lefkoşa