Gündem Tahıl Koridoru’nda gözler Türkiye’de

Tahıl Koridoru’nda gözler Türkiye’de

15.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ardından küresel çapta gıda krizini önlemek için oluşturulan tahıl koridoru anlaşmasının 17 Temmuz tarihinden itibaren yeniden uzatılması için diplomatik girişimler yoğunlaştı. Türkiye, önümüzdeki hafta başından itibaren süresi sona erecek anlaşmanın uzatılması için Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıkları kanalları ile çift yönlü bir diplomasi yürütüyor.

Tahıl Koridoru’nda gözler Türkiye’de

AYDIN HASAN / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. Karadeniz’deki tahıl koridorunun süresi, 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren Türkiye’nin yürüttüğü lider diplomasisi ile 120 gün uzatıldı. İkinci uzatma 19 Mart 2023’te sağlandı. Rusya’nın tutumu nedeniyle ikinci uzatmanın süresi 60 gün olarak belirlendi. Anlaşma 19 Mayıs tarihinden itibaren de Türkiye’nin etkin lider diplomasisi ile 3’üncü kez iki ay süreli olarak uzatıldı.

Haberin Devamı

RUSYA SOĞUK

Anlaşmanın süresi 17 Temmuz 2023 tarihinde dolacağı için yeni ve dördüncü bir uzatma kararı alınması gerekiyor. Ancak Rusya anlaşmanın uygulamada sadece Ukrayna’nın lehine işlediği kendi ürünleri ile gübrenin sevkinin sağlanamadığı gerekçeleri ile uzatmaya soğuk yaklaşıyor. Türkiye ise, yoksul Afrika ülkeleri açısından da önem taşıyan anlaşmanın 4’üncü kez uzatılması için BM ile istişare içinde hem Dışişleri hem de Milli Savunma Bakanlığı kanalı ile çift yönlü bir diplomasi yürütüyor.

22 Temmuz’da birinci yılını dolduracak Tahıl Koridoru anlaşması ile geçen süre içinde Karadeniz üzerinden yaklaşık bin gemi ile 32 milyon tonun üzerinde tahıl taşındı.