Gündem Tarlada bahçede çalışanlar kraliçeyi selamladı

Tarlada bahçede çalışanlar kraliçeyi selamladı

14.05.2008 - 14:39 | Son Güncellenme:

.

Tarlada  bahçede çalışanlar kraliçeyi selamladı

İNGİLTERE Kraliçesi II. Elizabeth, eşi Edinburg Dükü Prens Philip'le birlikte, özel uçakla Bursa'ya geldi
Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Prens Philip'i taşıyan British Airways'e ait özel uçak Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan kalkarak, saat 11.40'ta Bursa Yenişehir Havaalanı'na indi. Kraliçeye, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve bir heyet de eşlik etti.

Haberin Devamı


Kraliçe Elizabeth'in isteği üzerine, kendisini protokol karşılamadı. Kraliçe ve yanındakiler havaalanından, Bursa gezisinin ilk durağı olan Kozahan'a karayoluyla hareket etti.


Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile Dışişleri  Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan da ‘GAP’ ile Kraliçe'den yaklaşık yarım saat önce Bursa'ya geldi. Hayrünnisa Gül, Kraliçe II. Elizabeth'e Bursa gezisinde eşlik ediyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Yenişehir Havaalanı'ndan karayoluyla Bursa kent merkezine hareket etti. Hareket öncesi konvoydaki tüm araçlar, özel eğitim almış köpekler eşliğinde kontrol edildi. Kraliçe'nin özel aracına, cep telefonu sinyallerini etkisiz hale getiren araç ile çok sayıda korumanın bulunduğu araçlar eskortluk yaptı. Araç konvoyunun 80 kilometre hızla ilerlerken, Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Prens Philip'i, tarlada ve bahçede çalışanlar yol kenarına gelerek selamladı. Bu sırada jandarma ekipleri de yol boyunca önlem aldı ve yüksek tepelere keskin nişancılar yerleştirildi.

Haberin Devamı


TRAFİK KESİLDİ


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşinin ilk durağı olan Kozahan çevresinde önlem alan polisler, kentin en işlek semtini araç trafiğine kapattı. Yayalara ise etten duvar oluşturan polislerin arasından geçiş izni verildi. Ekipler, görevli olmayan polisleri bile bölgeden uzaklaştırdı.


Bursa ziyaretinde beyaz kıyafetler giyen Kraliçe II. Elizabeth, saat 12.27'de Kozahan'a geldi. Burada, Mehter Takımı'nın ‘Ceddin deden’ marşıyla karşılanan Kraliçe II. Elizabeth'i, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan ile Bursa protokolü karşıladı.

İPEK KUMAŞ ALDI, EŞARP HEDİYE EDİLDİ

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Prens Philip, Kozahan'ın girişinde Bursa Valisi Şahabetttin Harput, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile Bursa  Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez’in eşi Ümran Sönmez karşıladı. 2 çocuk tarafından çiçek verilen Kraliçe'ye ayrıca bir yeniçeri heykeli hediye edildi. Kraliçe ve eşi, daha sonra tarihi yapıyı gezdi.
Kozahan'da ilk olarak ipek ürünler satan işyerlerini gezdi, ipek kumaş satın aldı. Kraliçe'ye, ‘Moda İpek’ adlı işyerinde eşarplar hakkında bilgi verildi. Eşarpları çok beğenen Kraliçe II. Elizabeth'e, işyeri sahibi Bilseç Çetinmez tarafından kahverengi ve üzerinde Osmanlı Tuğrası ve motifleri bulunan eşarp hediye edildi.

Haberin Devamı

EBRU GÖSTERİSİNİ İZLEDİ

Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip, daha sonra Bursa Olgunlaşma  Ensitüsü'nden ebru sanatçısı Nuray Yıldız'ın ebru yapmasını izledi.  İlgiyle izlediği ebru sanatıyla ilgili Kraliçe Elizabeth'e bilgi verildi.

KOZAHAN'DA ÖĞLEN YEMEĞİ

Yaklaşık yarım saat süreyle Kozahan'daki işyerlerini gezen Kraliçe Elizabeth, daha sonra eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'le öğle yemeği için Kozahan'ın Şadırvan bölümüne geçti. Kraliçe gelmeden önce, davetliler ayağa kalkmamaları, sigara içmemeleri konusunda uyarıldı. Kraliçe ve eşi Prens Philip, ayrı ayrı masalarda oturdu.

Haberin Devamı

Kraliçe'nin masasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Edipoğlu, modacı Rıfat Özbek, Aynur Bektaş, Bev Hurley, Demet Sabancı, Coraline Buid, Bursa Valisi Şahabettin Harput, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez ve Gülay Aslantepe bulunurken, Prens Philip'in masasında ise Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Oya Coşkunöz, Jan Ward, Ayşegül Donat, Semra Aşçıgil, Beyhan Bağış, İmre Barmenbek, İlhan Parseker, Emine Kamışlı ile Ümran Sönmez oturdu.

HER YEMEĞİN GRAMAJI ELÇİLİĞE BİLDİRİLDİ

Bursa'nın meşhur İskender Kebabı'nı istemeyen İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e, gümüş tabaklarda zeytinyağlı enginar, bakla fava, yaprak sarma, patates yatağı üzerine kuzu budu, kuşkonmaz gratine, kızarmış hellim peyniri, asaparazguz eşliğinden dondurmalı kazandibi ile kristal bardakta alkolsüz hazırlanan içecekler ikram edildi.

Haberin Devamı

Bursa'daki 5 yıldızlı bir otelin hazırladığı yemekler, Kraliçe Elizabeth'in sağlığı düşünülerek, özel olarak hazırlandı. Ayrıca Kraliçe'nin öğle yemeğinde yiyeceği her yemeğin gramajı İngiliz Büyükelçiliği'ne bildirildi. Yemekte servis personelinin kıyafetinden masa düzeninde yer alacak peçetenin rengine kadar her ayrıntı özel olarak hazırlandı.

EŞARPLARLA İLGİLENDİ

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Bursa'da Kozahan'da gittiği ‘Moda İpek’in sahibi Bilseç Çetinmez, Kraliçe gelmeden önce kendilerine gelen görevlilerin özellikle doğal olmalarını istediklerini söyledi.
Bilseç Çetinmez, “İşyerime gelince kendisine İngilizce ‘Hoşgeldiniz’ dedim. Başıyla selamı aldı. Daha sonra Bursa ve ipek işlerinden ürünleri önüne serdim. İpekten yapılan, kahverengi olan ve üzerinde Osmanlı Tuğrası ve motifleri bulunan, İznik Çinisi desenli eşarp ile çok ilgilendi. Ben de 100 YTL'ye sattığımız bu eşarbı kendisine hediye ettim” dedi.

YEREL GAZETE İNGİLİZCE VE TÜRKÇE İLANLAR

Bu arada İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in Bursa gezi nedeniyle, aralarında Büyükşehir Belediyesi, Kebapçı Yavuz İskenderoğlu, çok sayıda holding ve şirketler yerel gazetelere sayfalarca İngilizce ve Türkçe yazılı ‘Hoş geldiniz’ ilanları verdi.

Bu ilanlarda ‘İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, sizi aramızda görmekten gurur duyuyoruz’, ‘İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, kentimize hoş geldiniz, şeref verdiniz’, ‘İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ipek yolundan geçerken size eşlik etmekten onur duyarız’ yazıları dikkati çekti.