Gündem Tartışılan tesisin ortağı Başkan’ın akrabası çıktı

Tartışılan tesisin ortağı Başkan’ın akrabası çıktı

29.09.2008 - 00:06 | Son Güncellenme:

CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Eryılmaz, 900 bin YTL’lik tesisin belediye için satın alınıp tapusunun bir akrabasına verildiği iddialarını yalanladı: “Tesisin ortağı eşimin yeğeniyle evli, ancak tesisin belediyeyle ilgisi yok”

Tartışılan tesisin ortağı Başkan’ın akrabası çıktı

CHP, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’a ait olduğu öne sürülen ses kaydındaki yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere komisyon oluşturdu. Başkan Eryılmaz da belediye için satın alındığı ileri sürülen Pınar Eğitim Tesisleri’nin mülkiyetinin bir akrabasının üzerine kaydedildiği yönündeki iddialara yanıt verdi. Tesisin belediye ve spor kulübü ile ilgisinin olmadığını söyleyen Eryılmaz, “Tesisin ortaklarından biri olan Akif Başer, eşimin yeğeni ile evli. Kendisi ile kan bağım yok” dedi. 

Komisyon kuruldu
CHP Merkez Yönetim Kurulu, Eryılmaz’a ait olduğu öne sürülen ses kaydının Kanal 7 televizyonunda yayınlanmasının ardından, Çankaya Belediyesi odaklı yolsuzluk iddialarını incelemek için komisyon kurdu. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, “Belediye başkanlarıyla ilgili tasarrufta bulunma yetkisi MYK’da. Komisyon ses kaydını dinler, iddiaları araştırır, başkanı dinler. Gerekli görüşünü bildirir. Ona göre hareket edilir” diye konuştu.

‘Eşimin yeğeni ile evli’
Başkan Eryılmaz da, belediyenin 900 bin YTL’ye satın aldığı belirtilen Pınar Eğitim Tesisleri’nin tapusunun bir akrabasının üzerine kaydedildiği iddialarını yalanladı. Eryılmaz Milliyet’e şunları söyledi:
“Çankaya Belediyesi Spor Kulübü’nde yöneticilik yapan Akif Başer, eşim Behiye Eryılmaz’ın kız kardeşinin kızıyla evli. Kendisi, Pınar Eğitim Tesisleri’nin sahibi olan şirketin ortaklarından biri. Ancak ne Çankaya Belediyesi’nin ne de spor kulübünün söz konusu tesis ile hiçbir ilişkisi yok. Bu tesise Çankaya Belediyesi’nden 5 kuruş para aktarılmadı. Destek sağlanmadı. Sadece tesis açıldığında, belediye meclis üyeleri ile birlikte yemeğe gidildi. Akif Başer ne benim damadım, ne de benimle kan bağı var.”

‘Para ödemedim’
Söz konusu tesislerin, iddia edildiği gibi belediye tarafından satın alınmadığını vurgulayan Eryılmaz, “Burayı satın almamız ya da spor kulübünün satın alıp işletmesi hiçbir zaman gündeme gelmedi. Belediye sınırları dışında bir alan. Kulübümüz de burasıyla hiçbir zaman ticari alışverişe girmedi” dedi. 
AKP’nin kirli bir nehirde yüzdüğünün ortaya çıktığını ileri süren Eryılmaz, “Akıllarınca CHP içinde kendi kirliliklerinin muadilini arıyorlar. Çünkü, dini sömürünün ve iktidar imkânlarının kişisel rant için kullanılmasının halkın gözünde onları düşürdüğü durumun farkındalar” ifadelerini kullandı.  İnsanların gizlice dinlenmesinin konuşulması gerektiğini belirten Eryılmaz, şöyle devam etti: “Temiz bir toplum olacaksak işe bireysel hürriyetleri gasp eden kirli ilişkilerin üzerine yürümekle başlamalıyız. Ses kaydına yönelik incelemelerimiz şekillendi. Bu yasadışı işe girişenlerin AKP’yi kurtarma amaçlı oyunlarını sergileyeceğiz.”

Haberin Devamı

Milletvekiline park arazisi
Pınar Eğitim Tesisleri ile ilgili iddiayı ortaya atan Çankaya Belediyesi Meclisi’nin AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Öz ise, iddialarını şöyle sürdürdü: “Başkan, Pınar Eğitim Tesisleri’ne tüm belediye meclisini götürdü. Burayı 900 bin YTL’ye belediye için aldıklarını söyledi. Ama araştırınca tapusunun ne belediye, ne de belediyenin spor kulübü üzerine olmadığını gördük.  İddiaya göre, tapu, Çankaya Spor Kulübü’nün başında bulunan Akif Başer adına yapılmış. Bu kişinin Eryılmaz’ın akrabası olduğu, ailesinden biriyle evli olduğu söyleniyor. Kendisi belediyeye bağlı Belde AŞ’de genel müdürdü. Bazı kadınlarla ilişkide olduğu haberleri çıkınca bu görevden alınmıştı.
Belediyenin milyonlarca metrekare gayrimenkulü var. Eryılmaz, görev süresinin bitimine çok kısa zaman olmasına rağmen belediye meclisinden buraları kiralamak için karar çıkarttı. Buralar bedelsiz olarak Çankaya Spor Kulübü’ne kiralandı.
Büfeler, otoparklar, spor tesisleri, spor kulübü aracılığıyla kiraya verilerek, İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay denetiminden kaçırıldı. 

Haberin Devamı

Tartışılan tesisin ortağı Başkan’ın akrabası çıktı

Ses kaydındaki iddialar
Eryılmaz’a ait olduğu öne sürülen ses kaydında yer alan iddialar şöyle:
-  Çankaya Belediyesi Spor Kulübü’nün gayriresmi olduğu. Belediyede imar işi olanlardan kulübe 100 bin YTL’ye kadar bağış istendiği. Belediye meclis üyelerine 27’şer bin YTL verildiği. Bu paranın ayda 150 bin YTL’yi bulduğu.
-  Eryılmaz’a ait olduğu belirtilen, “Yamyamları doyurmak için dört ayrı eski Muzaffer olmam gerekiyor. Bunlara para bulmak için 50 takla atıyorum” ifadeleri.
-  Meclis üyelerine verilmek üzere 150 bin YTL borç alındığı.
-  Meclis üyeleri ve bazı partililerin, belediyeye gelen dosyalar için aracılık yaparak komisyon aldığı.
-  Bazı partililerin CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın ismini kullanarak Eryılmaz’ı tehdit ettiği, bu kişilerin komisyonculuk yaptığı.
-  Bir müteahhitten 75 bin dolar borç alınıp meclis üyelerine 50 dizüstü dağıtıldığı.
-  Belediye haberlerinin çıkması için Cumhuriyet gazetesine 100 bin YTL ödendiği.
-  Tavacı Recep Usta’dan, restoranının yıkılmaması için 150 bin YTL alındığı.