Gündem Tehlikeli bölgelerin yalnız seyyahı

Tehlikeli bölgelerin yalnız seyyahı

05.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Betül Güleç, ‘Merakım korkumdan güçlü’ diyerek dünyanın en tehlikeli bölgeleri sayılan Etiyopya, Irak, Filistin, İran, Pakistan ve Filistin’i tek başına gezdi

Tehlikeli bölgelerin yalnız seyyahı

Otomotiv sektöründe yöneticilik yapan Betül Güleç, Avrupa ve ABD kıtalarında gezmediği ülke kalmayınca yönünü dünyanın en sorunlu bölgelerine çevirerek tek başına gezmeye başladı. Grup halinde turistik seyahat yapmanın bile tehlike içerdiği kentlerde yerel halkla temas kuran Güleç, “Merakım korkumdan daha güçlü” diyor. Etiyopya, Irak, Filistin, İran, Pakistan ve Filistin’e giden Güleç’in bir sonraki rotası Afganistan.

Haberin Devamı

‘Ajan sanıldım’

Bu yılın Mart ayında İsrail ve Filistin’e gittiğini vurgulayan genç kadın Ortadoğu tarihiyle ilgileniyorum. Abuelaish’in ‘Nefret Etmeyeceğim’ kitabını okuduktan sonra Gazze’ye gitmek istedim. Mısır ve İsrail kapılarından giremedim. Gazeteci ya da devlet görevlisi olmadığım için Tel Aviv’e gittim. Kudüs’e vardığımda aklımda yüzlerce soru vardı. Oturduğum yerlerde, girdiğim dükkanlarda sohbetler açtım ama endişeli bakışlara maruz kaldım. Ajan sanıldım. Sarışın bir kadının tek başına Ortadoğu’da olması şüpheliydi. Kendimi ifade ettim. Çatışmaların ortasında kaldığımda Türk olduğumu haykırdım ve kurtuldum” dedi.

Son seyahatini geçtiğimiz günlerde Erbil üzerinden Kuzey Irak’ gerçekleştiren Güleç, Suriye sınırına kadar ilerledi. Güleç “Dohuk yakınlarında Domiz - Suriyeli Mülteci kampına ve Shariya Yezidi Kampına gittim. Yine tek başına Ortadoğu’da gezen sarışın kadının ajan olacağı şüphesi çevremdekilerde oluştu. Devamlı soru sordular. Yine de Yezidi kampında dinlediğim hikâyeler, sınırlı yiyecek ve içeceklerini benimle paylaşmaları bende büyük iz bıraktı” diye konuştu.

Haberin Devamı


İlkel kabileyle 15 gün
Gazeteci Kevin Carter’ın 1994’te Sudan’da ölmek üzere olan küçük kız çocuğu fotoğrafını sürekli hatırladığını ifade eden Güleç, Aralık 2013’te bulaşıcı hastalıklara karşı aşı olduktan sonra küçük bir bavul yaparak Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya gitti. Güleç, sarıhumma, sıtma, AİDS gibi pek çok hastalıkla mücadele eden Omo Vadisi’ndeki Surma kabilesine tek başına ulaştı. Sağlık görevlilerinin bile dokunmaya cesaret edemediği insanlarla yakından ilgilenen Güleç, onlarla birlikte çadırda kaldı, güne kabilenin çocuklarıyla başladı. Başka bir kabilenin alanına giren inek nedeniyle çıkan çatışmaya da tanık olan Güleç, 15 gün boyunca ilkel koşullarda yaşadı.
Usame Bin Ladin’in yakalandığı Pakistan’ı merak eden Güleç, Aralık 2014’te uzun zamandır Taliban terörüyle uğraşan İslamabad kentine gitti. Taliban’ın bir okulu bombalamasını yarattığı gerginliğe rağmen cesaretini topladığını söyleyen Güleç; “Tüm gerginliğe rağmen bir film yıldızı gibi karşılandım ve Pencap Eyalet Başkanı Mohammed Sarwar ile hükümet binasında görüştüm” dedi.