Gündem TIR’lara mühimmat operasyonu

TIR’lara mühimmat operasyonu

20.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’da kaçak silah yüklü TIR ihbarı alan jandarma ekipleri Ceyhan gişelerinde 3 TIR’ı durdurup arama yaptı. Şoförlerinin gözaltına alındığı TIR’ların MİT’e ait olduğu öğrenildi.

TIR’lara mühimmat operasyonu

Adana’da silah yüklü TIR ihbarını alan jandarma öğle saatlerinde üç TIR’ı durdurarak arama yaptı. Kaçak silah ve mühimmat yüklü TIR geçişi ihbarı alan güvenlik güçleri, önce Tarsus - Adana - Gaziantep (TAG) otoyolunun Ceyhan Gişelerinde üç TIR’ı durdurdu. Brandaları açılan TIR’ların ilk incelemesinin ardından TIR’ları kullanan üç şoför, kelepçelenerek gözaltına alındı. Bu TIR’larda arama ve ön incelemenin tamamlanmasının ardından TIR’lardan ikisinin detaylı arama için Adana merkeze doğru yola çıkarıldığı bildirildi.
Operasyon kapsamında jandarmanın dört TIR’ı daha durdurduğu ve aranan TIR sayısının yediye çıktığı öne sürüldü. Ancak daha sonra edinilen bilgilerde bu TIR’ların aranmadığı ve aranan üç TIR’ın da 4.5 saat süren aramanın ardından Gaziantep’e doğru yola çıktığı öğrenildi. Bu gelişmelerin, Hatay’da savcılık kararı ile durdurulup aranmak istenen ancak izin verilmeyen TIR olayı ile benzerliği olduğu, savcılığın ihbar üzerine arama kararı almasına rağmen, MİT Yasası’na göre buna izin verilmediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘TIR’lar MİT’in’
Adana Valiliği ise akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak TIR’ların MİT’e ait olduğunu ve kontrollerin ardından rutin faaliyetini sürdürmek üzere yoluna devam ettiğini bildirdi. Bu arada durdurulan TIR’lardan görüntü almak isteyen gazeteciler gözaltına alınarak ekipmanlarına el konuldu.
Adana Valiliği, kaçak silah ve mühimmat taşıdığı ihbarıyla güvenlik güçlerince otoyolda durdurulup, aranan TIR’ların Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait olduğunun anlaşıldığını, kontrollerin ardından yollarına devam ettiğini açıkladı. Valilik, durdurularak aranan TIR sayısının ise üç olduğunu vurguladı.

Jammerla önlem alındı
Ceyhan girişindeki Sirkeli Gişeleri önünde durdurulan üç TIR’da arama yapılmadan önce, yoğun güvenlik önlemi alındı. Jammerlar ile sinyal kesme uygulaması yapıldı, patlama ihtimaline karşı önlem alındı. Çok sayıda jandarmanın katıldığı aramalarda eğitimli köpekler de kullanıldı. Arama ve ön incelemenin tamamlanmasının ardından iki TIR güvenlik önlemleri altında şehir merkezine doğru yola çıkarıldığı ve şehir merkezine 20 kilometre kala güvenli bir bölgeye çekildiği öne sürüldü.
Adana’da daha önce de 1 TIR ve 2 yolcu otobüsünde mühimmat ele geçirilmişti. Hatay’da da 1 Ocak’ta durdurulan TIR savcılık kararı ile aranmak istenmiş, ancak MİT’e ait olduğu belirtilerek aranmasına engel olunmuştu.
Polis, TIR’ların bulunduğu bölgenin 5 kilometrelik çevresini kordon altına alırken, bu çember içinde kalan DHA, AA ve Başkent TV muhabirlerini gözaltına aldı. Gazetecilerin çektiği fotoğraf ve görüntü kayıtlarının bulunduğu hafıza kartlarını alan polis, daha sonra muhabirleri serbest bıraktı, ancak hafıza kartlarını iade etmedi.

Haberin Devamı

Çelik: Bu haddini bilmezliktir
Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik dün CNN Türk’te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çelik, Adana-Gaziantep Otoyolu’nda durdurulan TIR’larla ve TIR’ların durdurulmasını isteyen savcıyla ilgili olarak, şunları kaydetti:
“300 jandarmayla TIR durdurulduğunu ilk kez görüyorum. Bu TIR’ları durduran arkadaş Reyhanlı’da, Cilvegözü’nde meydana gelen patlamalarda kılını kıpırdatmamış, oralara gitmemiş bile. Bu haddini bilmezliktir. Kelimelerle izah etmek mümkün değil. Kendini devlet içinde devlet gibi mi görüyor. Bu arkadaş kimdir? Hangi güce sırtını yaslamıştır. Kimin adına hareket ediyor. Bu arkadaş cemaat mensubu mudur? Birileri cemaate sırtını dayayarak siyaseti yeniden tasarlamaya çalışıyor. Ben cemaaten arkadaşlarla konuşuyorum ‘bizimle alakası yok’ diyorlar. O zaman bu arkadaş kimdir, kime yaslıyor sırtını.
Neyin kamu menfaati olduğuna, olmadığına savcı karar veremez. Eğer savcı o TIR’da arama yapacaksa MİT Yasası gereği Başbakan’dan izin alması gerekir. Kanun hükmü geneldir, genel-geçerdir. Bir savcı yanlış yapmışsa hesabı sorulur. İkinci savcı yaparsa o da sorulur. MİT Yasası belli kimse kafasına göre arama yapamaz. Savcı yetkilerini sonuna kadar kullansın, ancak MİT yasası ‘Başbakan’dan izin al’ diyor. Savcı kendi istediği gibi yapamayacak. Savcı elindeki hukuk enstürmanını sopa gibi kullanmasın.” (ANKARA Milliyet)

Haberin Devamı

‘Mühimmat bulundu’ iddiası
radikal.com.tr’de yayınlanan haberde 500 jandarmanın katıldığı operasyonda öğle saatlerinde durdurulan üç TIR’dan ikisinde silah ve mühimmat yakalandığı iddia edildi. Haberde Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla yapılan operasyonda ele geçen silah ve mühimmatın Suriye’ye sevk edilmeye çalışıldığı iddiasına da yer verildi. CNN Türk’te yer alan haberde ise operasyonun 1 Ocak’taki TIR krizinin ardından sorumluluk alanı değiştirilen Savcı Özcan Şişman’ın yerine getirilen Savcı Atit Takçı tarafından yürütüldüğü bilgisi de yer aldı.

Haberin Devamı

Video için tıklayın

Yazarlar