Gündem Torunlarımız da su içebilsinler!

Torunlarımız da su içebilsinler!

21.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün “Su Risk Haritası”na göre, Türkiye de 2050’den itibaren yüksek su stresiyle karşılaşacak. Gelecek kuşakların su içebilmesi için önlem alınması şart!

Torunlarımız da su içebilsinler

ALEYNA SEVİM - Küresel iklim değişikliği, havayı ısıtırken kuraklığı artırıyor ve bu da birçok ülkeyi susuzlukla tehdit ediyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün yeni yayımladığı ‘Su Risk Haritası’, küresel nüfusun dörtte birine ev sahipliği yapan 25 ülkenin çok şiddetli su stresiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Şu anda en yüksek su stresini yaşayan ülkelerin Bahreyn, Kuveyt, Lübnan ve Umman olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bu ülkeler arasında yer alıyor. 25 ülke arasında Suudi Arabistan, Yunanistan, Şili, San Marino ve Belçika da bulunuyor. Söz konusu haritaya göre, Türkiye’de yaşayanlar da 2050 yılından itibaren yüksek su stresiyle karşı karşıya kalacak. Çalışmaya göre küresel su talebi 2050 yılına kadar yüzde 20 ile 25 arasında artacak.

‘EKONOMİYİ TEHDİT EDİYOR’

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün çalışmasını Milliyet’e yorumlayan Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız şunları söyledi:

Araştırma, artan su stresinin ülkelerin ekonomik büyümesini tehdit ettiğini söylüyor, bundan gıda üretimi de etkileniyor.

Yine araştırma, dünyanın sulu tarımının yüzde 60’ının, (özellikle şeker kamışı, buğday, pirinç ve mısır) aşırı derecede yüksek su stresiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

2050’ye kadar dünya nüfusunun 10 milyara çıkacağı öngörülüyor. Bu nüfusu beslemek için % 56 oranında daha fazla gıda üretilmesi gerekecek.

Küresel nüfusun yarısı (yaklaşık 4 milyar) yılda en az bir ay aşırı derecede yüksek su stresine maruz kalıyor. 2050’de bu sayının yüzde 60’a çıkacağı öngörülüyor.

2050’de küresel gayrisafi millî hasılanın (GSMH) yüzde 31’i (70 trilyon dolar) yüksek su stresine maruz kalacak.

Torunlarımız da su içebilsinler

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları bu günlerde yüzde 32.38 seviyelerine kadar geriledi. Böylece barajlarda 9 yılın en düşük su seviyeleri görüldü. Fotoğrafta, Alibeyköy Barajı yer alıyor.