Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

14.11.2017 - 11:03 | Son Güncellenme:

Trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza kesilen sürücüler, online olarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için üç seçenek bulunur. Sorgulama için seçenekler; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesidir. Trafik cezası ödemeleri ise; PTT şubelerinden nakit olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı ve e-Devlet üzerinden kredi kartı ile yapılabilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezasını e-Devlet üzerinden sorgulamak için; turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya girilir. e-Devlet girişi için; e-Devlet şifresi, e-İmza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı ve mobil imza seçenekleri bulunur. En fazla kullanılan seçenek e-Devlet şiresidir. e-Devle şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında alabilirsiniz. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Ardından bağlantıda yer alan kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menü üzerinden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’bağlantısı kullanılarak da trafik cezası sorgulaması yapılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile sorgulama; gib.gov.tr internet sitesinden gerçekleştirilir. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama sonrasında trafik cezası kredi kartıyla ödenebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ad, soyad, T.C. kimlik numarası bilgileri yazılarak son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezasının ödenebilmesi için sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Cezası tebliğ edilen sürücüler, anlaşmalı bankaları kullanarak ödeme işlemi gerçekleştirebilirler. Bankalar dışında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve PTT şubelerinden de ödeme yapılabilir. Trafik cezası yazılmasına neden olan durumlardan bazıları ve karşılığında verilen cezalar; ehliyetsiz araç kullanılmak 1763 lira, ruhsatsız araç kullanmak 95 lira, kırmızı ışıkta geçmek 206 lira, hatalı sollama 206 lira, sürüş esnasında cep telefonu ile konuşmak 95 lira, hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak 427 lira, yasak yerden dönüş yapmak 95 lira.

ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödeme yapmaları halinde indirimli ödeme imkanını kullanabilirler. Cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücüler indirim hakkından yararlanabilirler. Erken ödeme için yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Cezanın geç ödenmesi durumunda ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.