Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

08.05.2018 - 09:47 | Son Güncellenme:

Sürücüler zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek trafik kurallarını ihlal ederler. Bu ihlaller maddi hasara ya da yaralanmalara sebep olmadığı sürece, diğer sürücülerin ve yayaların zamanını çalmamak için trafiğin akmaya devam etmesi esastır. Bu yüzden kural ihlali yapan sürücüler trafik polisi ya da güvenlik kameraları tarafından tespit edilerek, haklarında düzenlenen cezalar sonradan adreslerine gönderilir.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Adınıza ya da kullandığınız aracın plakasına göre düzenlenmiş trafik cezası olup olmadığını sorgulamak ve eğer varsa ödemek için bankaya ya da Emniyet Müdürlüklerine gitmenize, sıra beklemenize hiç gerek yok. Kapsamı her geçen gün daha da genişleyen e-devlet sistemi sayesinde evinizden çıkmadan, hatta yerinizden bile kalkmadan trafik cezalarınızı sorgulayabilir, borcunuzu ödeyebilirsiniz. Düzenli aralıklarla sorgulama yaparak cezaları vaktinde tespit etme şansını ve erken ödemede indirim fırsatını değerlendirmiş olursunuz.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI SORGULAMA

E-devlet uygulaması, binlerce kamu kurumu ve özel teşebbüslerin veri tabanlarına, hızlı ve güvenli şekilde erişim imkanı veren çok büyük bir internet alt yapısıdır. Bu kapıdan geçmek için kimlik bilgilerinizi doğrulayacak 2 adet anahtara ihtiyacınız var. Bunlardan biri T.C. vatandaşlık numaranız, diğeri ise e-devlet şifresi. E-devlet kapısı internet sitesi ana sayfasında karşınıza çıkacak olan 2 kutucuğa bu bilgileri yazarak, uygulamaya giriş yapabilirsiniz.

Bundan sonra dilerseniz menüden aradığınız kurumu seçebilir, dilerseniz arama çubuğuna aradığınız hizmeti yazarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine ulaşabilirsiniz. Kimlik bilgilerinize göre düzenlenmiş trafik cezalarınız varsa burada listelenecektir. Trafik cezası aracınızın plakasına göre de düzenlenmiş olabilir. Bunun için plakayla sorgulama seçeneğini işaretlemeli, ilgili kutucuğa aracınızın plakasını yazarak sorgulamanızı gerçekleştirmelisiniz. Sorgulama aşamasından sonra trafik cezası borcunuz varsa, yine e-devlet uygulaması içinde aynı sayfadan, kredi kartıyla güvenli bir şekilde ödemenizi yapabilirsiniz. Kredi kartınız yoksa ya da bu şekilde ödeme yapmak istemiyorsanız, trafik cezası borçlarınızı herhangi bir PTT şubesinden nakit olarak ödeyebilirsiniz.

E-devlet kapısı uygulamasına giriş yapmak için gerekli olan e-devlet şifresi, PTT şubelerinden alınabilir. Bunun için üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu bir kimlik belgenizi görevliye göstermeniz gerekir. Kapalı bir zarf içinde alacağınız şifreyi, sadece sizin bildiğiniz ve kolay hatırlayacağınız bir şifreyle değiştirmelisiniz. Eğer internet bankacılığı kullanıyorsanız, bu yolla da e-devlet kapısı uygulamalarından faydalanmanız mümkün.

E-DEVLET HARİCİNDE NERELERDEN TRAFİK CEZASI SORGULANABİLİR?

Adınıza ya da aracınızın plakasına göre düzenlenmiş trafik cezalarını sorgulamak için ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesini, çalıştığınız bankanın internet uygulamalarını ya da Gelir İdaresi Başkanlığına ait İnternet Vergi Dairesi uygulamasını da kullanabilirsiniz.

CEZALARDA İNDİRİM YAPILMASI MÜMKÜN MÜ?

Cezanın adınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yapılan ödemeler %25 indirime tabidir. 15 günden son ödeme tarihine kadar olan sürede yapılan ödemelerde indirim geçerli olmaz. Öte yandan son ödeme tarihinden sonra yapılan ödemeler için %5 gecikme faizi tahsil edilir.

Yazarlar