Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

31.05.2018 - 10:42 | Son Güncellenme:

Trafik kurallarına uymak yasal bir sorumluluk olmanın ötesinde, insanların can ve mal güvenliğini korumak için bir zorunluluk, başkalarının yaşam hakkına saygının bir gereğidir. Sürücüler kadar yayalar da trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler. Karayollarında herkesin uyması gereken trafik kuralları, bu kurallara uyulup uyulmadığının denetlenmesi, bu denetimin kim tarafından ve nasıl yapılacağı, tarafların hak ve sorumlulukları 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmiştir.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Trafikte kural ihlali yapan sürücü ve yayalar, Karayolları Trafik Kanunu gereği ve kanunda bahsedildiği şekilde idari ya da adli cezalara çarptırılırlar. Her sürücü trafik kurallarını bilmek zorundadır. Trafik kurallarını bilmemek, ceza almaya engel teşkil etmez.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZALARI NASIL TEBLİĞ EDİLİR?

Trafik cezaları sürücülerin beyan ettikleri adreslerine, PTT görevlileri tarafından ulaştırılır. Sürücülerin adreste bulunmamaları halinde bağlı oldukları muhtarlıklara bırakılır. Sürücülerin bu şekilde tebligatı almadıkları hallerde ceza makbuzları Emniyet Müdürlüklerine geri döner ve işleme sokulur. Yani tebligatın sürücüye ulaşmaması sürücüyü cezadan kurtarmaz. Trafik cezaları tebligat tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmelidir. 15 gün içinde ödeme yapılması halinde, cezalarda %15 indirim uygulanır. Zamanında ödenmeyen cezalar ise, gecikme faiziyle birlikte tahsil edilir. Zaman zaman adınıza düzenlenmiş ceza olup olmadığını kontrol etmeniz sizi daha büyük cezalar ödemekten kurtaracaktır.

Haberin Devamı

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Tüm kamu kurumlarıyla vatandaşı tek bir adreste buluşturmayı hedefleyen e-Devlet uygulaması, trafik cezalarınızı elektronik ortamda sorgulamanız ve gerekirse ödeme yapmanız için de en kolay ve güvenilir mecradır. E-Devlet uygulamasına TC kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi birlikte kullanarak giriş yapabileceğiniz gibi, mobil imza, elektronik imza ya da internet bankacılığı seçeneklerini kullanarak da girebilirsiniz. E-Devlet uygulaması, kurumların hizmetlerini bir çatı altında toplayan büyük bir platformdur. Sunulan hizmetler ise her kurumun kendi sorumluluğundadır. Kurumlar hizmetlerini e-Devlet platformunda yer alacak şekilde sisteme entegre ederler.

Kişisel bilgileriyle güvenlik aşamasını geçerek sisteme giren kullanıcılar, ana sayfada bulunan arama motoruna aradıkları hizmete ait anahtar kelimeleri yazarak (trafik, trafik ceza, ceza sorgulama vb.) cezalarını sorgulayacakları sayfaya yönlendirilir.

Yazarlar