Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

22.11.2017 - 10:31 | Son Güncellenme:

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza sorgulama ve ödeme işlemleri, online olarak farklı seçenekler ile yapılabilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır

Trafik cezası kesilen sürücüler, üç farklı yöntem ile sorgulama ve ödeme işlemi yapabilirler. Trafik cezası sorgulama işlemi; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden gerçekleştirilir. Ceza ödeme işlemi ise; PTT şubelerinden nakit olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı ve e-Devlet üzerinden kredi kartıyla yapılabilir.


TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezasının e-Devlet ile sorgulanabilmesi için, tukiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. e-Devlet’e giriş için; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik numarası, e-İmza ve mobil imza seçenekleri bulunur. Kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir. e-Devlet’e giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıdan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile sorgulama, gib.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile sorgulama yapılabilir. Sorgulama sonucunda kredi kartıyla trafik cezası ödemesi de yapılabilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılır. Ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri yazılarak son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası ödeme işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ve PTT şubelerinden yapılabilir. Ödeme için, trafik cezasının sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Trafik cezasını kesilen kişiler, erken ödeme yaparlarsa indirim hakkından yararlanabilirler. Erken ödeme indiriminden yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir. Erken ödeme indirimi, yüzde 25 oranında uygulanır. Trafik cezasını geç ödeyen sürücülere de yüzde 5 oranında gecikme zammı uygulanır.
Trafik cezası yazılmasına neden olan bazı durumlar ve karşılığında yazılan trafik cezaları;
- Ruhsatsız araç kullanmak 95 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 1763 lira
- Kırmızı ışıkta geçmek 206 lira
- Sürüş esnasında cep telefonu ile konuşmak 95 lira
- Hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak 427 lira
- Yasak yerden dönüş yapmak 95 lira