Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödemesi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödemesi nasıl yapılır?

17.11.2017 - 11:28 | Son Güncellenme:

Ülkemizde araç sayısı her geçen gün artar. Buna bağlı olarak da kesilen trafik cezaları artış gösterir. Trafik cezası kesilen sürücüler online olarak farklı seçenekleri kullanarak sorgulama işlemlerini yapabilirler. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödemesi nasıl yapılır

Trafik cezası kesilen kişiler, sorgulama ve ödeme işlemlerini üç farklı şekilde yapabilir. Bu seçenekler; e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Trafik cezası ödemeleri; e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden kredi kartıyla, PTT şubelerinden de nakit olarak ödenebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.


TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi için; turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. Kullanıcılar giriş için; mobil imza, e-İmza, e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler. En çok tercih edilen giriş seçeneği, e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Açılan bağlantıda bulunan kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden trafik cezası sorgulama için; egm.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileriyle son bir yılın trafik cezaları görülebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile sorgulama ise, gib.gov.tr internet sitesinden yapılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılarak sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama sonucunda kredi kartıyla da trafik cezası ödenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezaları; anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ödenebilir. Ceza ödemesi için, trafik cezasının sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir.

Trafik cezasını erken ödeyenlere de indirim hakkı tanınır. Ceza kesilen kişilerin indirimli olarak ödeme yapabilmeleri için 15 gün süreleri bulunur. Cezanın kesildiği gün itibariyle 15 gün içerisinde ödeme yapılmazsa indirim hakkından da yararlanılamaz. Erken ödeme indirimi olarak yüzde 25 oranında indirim yapılır. Trafik cezasının geç ödenmesi durumunda da yüzde 5 gecikme zammı eklenir.
Trafik cezasına neden olan bazı durumlar ve bu durumlar karşısında kesilen trafik cezaları;
- Kırmızı ışıkta geçmek 206 lira
- Ruhsatsız araç kullanmak 95 lira
- Yasak yerden dönüş yapmak 95 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 1763 lira
- Sürüş esnasında cep telefonu ile konuşmak 95 lira
- Hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak 427 lira