Gündem Travmayı aşmak için psikolojik destek

Travmayı aşmak için psikolojik destek

22.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

6 Şubat’tan beri meydana gelen yıkıcı depremleri yaşayan çok sayıda kişi psikolojik olarak da büyük yara aldı.

Travmayı aşmak için psikolojik destek

MELTEM GÜNAY İstanbul -  Depremde yakınlarını kaybeden, evleri yıkılan ya da yaşadıkları şehirlerden ayrılmak zorunda kalan çok sayıda kişi travma yaşarken, Türkiye’deki uzmanlar depremzedelerin yaralarını sarmak için harekete geçti. Çok sayıda psikolog, kurum ve kuruluş depremzedelere yüz yüze ya da ücretsiz psikolojik destek verecek.

Haberin Devamı

Bine yakın görüşme

Depremzedeler için harekete geçen Ruh Sağlığı Derneği de depremin ardından öncelikle meslektaşlarına yönelik travma temelli psikolojik yardım eğitimlerini ücretsiz erişime açtı. Bu eğitim videolarının 2.5 milyon kez izlendiğini belirten Ruh Sağlığı Derneği Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akgül, “Tüm Türkiye’den 4 bin 69 meslektaşımız alanda gönüllü olarak hizmet vermek için hazır. Şu ana kadar bine yakın görüşme gerçekleştirildi. Online olarak ücretsiz yapıyoruz ve görüşmelerimiz tek seferlik değil. Sisteme kayıt olmak için Ruh Sağlığı Derneği’nin sitesine girerek “ruhsagligi.org/6subat” linkinden randevu oluşturabilirler” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Saha için hazırız’

Türk Psikologlar Derneği de deprem sonrasında hemen harekete geçen kurumlar arasında. Türk Psikologlar Derneği Genel Koordinatörü Cebrail Polat, “Beş kişilik bir ekip deprem alanına giderek orada tek tek halkla ve yetkililerle görüştü. Alana dair çalışmalarımızı tamamladık. Şu anda alanda çalışmalara başlamak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın iznini bekliyoruz. Yine online olarak devam edecek uzun soluklu bir çalışma içine gireceğiz. Depremden dolayı travma yaşayan insanlarla online olarak psikolog görüşmelerimiz olacak. Bu çalışmalarımızın hepsi uzun soluklu ve ücretsiz olacak” dedi.

Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Alev Çavdar da şu anda okuldan ve dışarıdan bireysel talepler için ön değerlendirme yaparak ihtiyaca göre psiko-sosyal destek, psikoterapi ve yönlendirme hizmeti verdiklerini belirtti.

Online destek veren kuruluşlar

Üsküdar Üniversitesi ve NP Sağlık Grubu Deprem Travma Psikolojik Destek Hattı

Yanındayız Biz: Siteden randevu alınabilir.

Yalnız Değilim: Sitede “yalnizdegilsin” koduyla ücretsiz yardım sağlanıyor.

Thetra Psikoloji: 0 533 495 56 65

Terappin: Sitesinden randevu alınabilir.

Online Psikolog: Siteden alınan kod ile WhatsApp üzerinden görüşme yapılabilir.

Peace Therapist: 0 505 854 40 88

Haberin Devamı

Psikologbul.io: Siteden randevu alınabilir.

Orenda Psikoloji: 0 541 439 33 32

Masterson Enstitüsü: 0 542 504 22 42

Kidolog: 0 850 840 11 39

Korto Psikoloji: 0 212 247 07 70

Evimdeki Psikolog: Siteden randevu

Doğum İçin El Ele Derneği: Deprem bölgesinde yaşayan veya deprem bölgesinden başka illere gelen gebe ve lohusa anneler/aileler için terapi desteği sağlıyor. Randevu iletişim bilgisi: bilgi@dogumicinelele.com

Gonullupsikolog.org: Depremden etiklenen herkes, birincil derece etkilenenler önce olmak üzere ücretsiz terapi desteği sağlıyor. Siteden randevu

Psikolog Londra Terapi Platformu: Depremzedeler ve yakınlarına destek veriliyor. Randevu iletişim bilgileri: (+)44 7761 931518 (WhatsApp)

Psikoterap-İST Eğitim ve Danışmanlık: Depremzede ve birinci aile yakınlarına ücretsiz psikolojik destek sağlanıyor. Randevu iletişim bilgileri: 0 545 977 60 58 (İST) 0 544 448 87 74 (ANT), info@psikoterap-ist.com

TED Üniversitesi COPeS: Depremden etkilenen üniversite öğrenci, personel ve yakınları için ücretsiz psikolojik destek sağlıyor.

Haberin Devamı

Ücretsiz destek veren kurumlar

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Kocaeli Üniversitesi Afet Poliklinikleri

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

TED Üniversitesi COpes

Ufuk Üniversitesi Ruh Sağlığı Polikliniği

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sakarya Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Afet Polikliniği

Yakın Doğu Üniversitesi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi