Gündem TSK’ya havadan taşınan obüs: Boran

TSK’ya havadan taşınan obüs: Boran

21.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İlk yerli üretim, havadan taşınabilir Boran obüslerinin ilk teslimatları bu yıl içinde gerçekleştirilecek.

TSK’ya havadan taşınan obüs: Boran

Özellikle kara birliklerinin ihtiyacı için geliştirilen Boran, hafif yapısı sayesinde harekat bölgesine helikopterlerle taşınabiliyor, kesintisiz 8 saat her türlü atış görevini yerine getiriyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SBB), Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) yerli silah sistemleri ile donatmaya devam ediyor. SSB’nin 2020 yılı hedeflerine göre, ilk yerli üretim Havadan Taşınabilir 105 milimetre Hafif Çekili Obüs (Boran) Projesi kapsamında ilk obüsler bu yıl içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.

Haberin Devamı

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından hava hücum harekâtı icra edecek komando ve piyade birliklerin ihtiyacı için üretilen Boran, havadan taşınabilecek. Ağırlığı azami bin 720 kilogram olan Boran, Sikorsky S-70 genel maksat helikopteriyle harici yük, Chinook CH-47 helikopteriyle de harici/dahili yük olarak intikal ettirilebiliyor.

Üzerinde ASELSAN yapımı modern komuta ve atış kontrol sistemleri bulunan Boran, kısa sürede atış görevine hazır hale geliyor.

8 saat kesintisiz atış

Kendi atış kontrol sistemine sahip BORAN, bu sayede hedefleri hassas şekilde vurabiliyor. Test atışları 2018 yılında başarıyla gerçekleştiren BORAN, kara, hava ve denizden intikal esnasında konum ve istikamet bilgilerini güncelleyebiliyor. TSK’nın lojistik ve taktik manevra kabiliyetini büyük ölçüde artıracak olan Boran, azami 17 kilometre mesafeyi etki altına alabiliyor. Dakikada altı atım yapabilen BORAN, - 32 ile + 44 derece çevre koşullarında kesintisiz 8 saat süresince her türlü atış görevini gerçekleştirebiliyor.

Yazarlar