Gündem ‘Tüm değerlerimizi biz kucaklıyoruz’

‘Tüm değerlerimizi biz kucaklıyoruz’

21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin tüm değerlerini kucaklamaya çalışıyoruz. Fikrine, zikrine, meşrebine bakmaksızın kendini kültür ve sanatın hangi alanında olursa olsun ifade etmek isteyen herkesin önünü açtık” dedi.

‘Tüm değerlerimizi biz kucaklıyoruz’

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle sahiplerini buldu. Törende Milliyet yazarı Sinan Genim mimari alanında ödül aldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

HERKESİN ÖNÜNÜ AÇTIK: Kültür sanat faaliyetlerini tüm kesimleriyle toplumu kaynaştıran, birleştiren ortak hisler ve hedefler etrafında bütünleştiren bir çimento olarak görüyoruz. Böyle olduğu için de kendimizi dar bakış açılarıyla sınırlandırmadan, ülkemizin tüm değerlerini kucaklamaya çalışıyoruz. Şu gerçeğin de kabul edilmesi gerekir. Türkiye, cumhuriyet tarihinin en önemli demokrasi ve kalkınma atılımlarını hayata geçirirken, medeniyet ve tarih mirasına da en önemli yatırımları yaptığı dönemi bizimle yaşamıştır. Fikrine, zikrine, meşrebine bakmaksızın kendini kültür ve sanatın hangi alanında olursa olsun ifade etmek isteyen herkesin önünü açtık.

‘İDEOLOJİK KABİLELER’: Ülkemizde kültür sanat üretimi arzu ettiğimiz seviyede değilse, sebeplerini çok iyi düşünmek, özellikle ideolojik dayanışmanın ülkemize maliyetini tartışmak mecburiyetindeyiz. Kültür sanat ve akademi dünyasını tek tipleştiren, çoraklaştıran, baskı ve tahakküm altında tutan ideolojik kabileler gerçeğiyle yüzleşmemiz gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

DAHA YAKIN MESAİ: Siyasetten edebiyata sanattan zanaata her alanda yapabilenin istemediği, bilenin yapmadığı, yapanın bilmediği garip bir tabloyla karşı karşıyayız. Gençlerimizin bu gidişatı değiştirmek için niyet sahibi olduğuna ancak yeteri kadar cesaret sergilemediğine üzülerek şahitlik ediyoruz. Önümüzdeki dönemde gençlerimizi bu doğrultuda harekete geçirmek için daha çok mekanizmayı devreye alacak, kendileriyle daha yakın mesai içinde olacağız.

‘Tüm değerlerimizi biz kucaklıyoruz’

‘2024 zalimlerin cezayı gördüğü yıl olacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Gazze’de işlenen insanlık suçları karşısında sergilenen dehşet verici tavırlarda şahit oluyoruz. Gerçekten de yapabilecek olan Gazze’deki katliamı engellemiyor. Bunu yapmak isteyen ise böyle bir imkana sahip değil. Dünyanın anlı şanlı onca devlet yönetiminin İsrail’in katliam ve hırsızlık üzerine kurulu bu vahşi saldırıları karşısında eli kolu bağlı halde durması insanlık adına utanç verici bir durumdur. Tarih bu iğrenç tabloyu, buna yol açanları, buna göz yumanları, meşrulaştırmaya çalışanları hak ettikleri şekilde yargılayacaktır. Biz bu yargılamanın tarihe bırakılmadan hemen yapılması gerektiğine inanıyoruz. Başlattığımız girişimler dünyada giderek daha güçlü destek buluyor. İnşallah 2024 zalimlerin hak ettikleri cezayı gördüğü, mazlumların yaralarının sarıldığı bir yıl olacaktır diye inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tüm değerlerimizi biz kucaklıyoruz’

Mimari ödülü yazarımız Sinan Genim’e verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ödül sahiplerini tek tek bizzat takdim etti ve ardında da ödüllerini sunarak, tebrik etti. Erdoğan ödül alanları özetle şöyle açıkladı:

Bilim ödülünü Prof. Dr. Süleyman Uludağ’a, Kültür ödülümüzü, Prof. Dr. Ali Birinci hocamıza takdim ediyoruz. Müzik ödülümüzün bu yılki sahibi, sanatçılığı ve zarafetiyle, bilhassa bizim kuşağımızın hafızalarında silinmez bir yer edinen Emel Sayın Hanımefendi’dir. Resim ödülümüzün sahibi İbrahim Atalay, 60 yıldır sanat hayatımıza verdiği katkılar, ürettiği eserler ve yetiştirdiği talebelerle ülkemizin en önemli sanatçılarından biridir. Karikatür ödülümüzü Hasan Aycın’a takdim ediyoruz. Sinema ödülümüzü, sinemanın her alanında iz bırakan Sami Şekeroğlu’na veriyoruz. Dijital sanat ödülümüzü Refik Anadol’a takdim ediyoruz. Mimari ödülümüzü bilhassa İstanbul’daki Türk mimarisi üzerine yaptığı çalışmaları, medya vasıtasıyla toplumla paylaşan Sinan Genim’e veriyoruz. Genim, ülkemizin en önemli tarihi, kültürel ve toplumsal markası İstanbul’a olan aşkını hem üstlendiği yeni projelerle, hem de restorasyon çalışmalarıyla ortaya koymuş bir isimdir. Edebiyat ödülümüzü, Nazan Bekiroğlu’na takdim ediyoruz. Bu yılki vefa ödülleri edebiyatta Attila İlhan ve Samiha Ayverdi, müzikte Barış Manço, tarihte İsmail Hakkı Uzunçarşılı, tiyatroda Muhsin Ertuğrul adına verildi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Sisi ile görüştü

Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile telefonda görüştü. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ele alınırken, Erdoğan; İslam ülkelerinin kalıcı ateşkes için birlikte hareket etmesinin önemini ifade etti. Erdoğan, yeniden cumhurbaşkanı seçilen Sisi’ye başarılar da diledi. Erdoğan, dün ayrıca Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’i arayarak seçim zaferi dolayısıyla tebrik etti.

Yazarlar