Gündem Tuncay Güney hakkında yakalama kararı çıkartıldı

Tuncay Güney hakkında yakalama kararı çıkartıldı

21.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mahkeme, Güney’in kırmızı bültenle aranması ve bulunduğu ülkeden iadesi için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi

Tuncay Güney hakkında  yakalama kararı çıkartıldı

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, “Ergenekon’un kilit ismi” olarak tanınan Tuncay Güney hakkında yakalama kararı çıkardı.
Hakimlik ayrıca, dönemin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve karara bağlanmasının ardından temyiz için Yargıtay’a gönderilen Ergenekon davası haricinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma devam ediliyor.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan, yurt dışında yaşadığı belirtilen firari şüpheli Tuncay Güney hakkında, “Ergenekon silahlı terör örgütüne üyelik” ve “casusluk” suçlamalarına ilişkin yakalama emri çıkarılmasını talep etti. Bu talebi değerlendiren nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, Güney hakkında yakalama emri çıkarılmasına hükmetti.
Hakimlik ayrıca, Güney’in kırmızı bültenle aranması ve bulunduğu ülkeden iadesi için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasını da kararlaştıracak.
Kanada’da “Haham” olarak yaşadığını iddia eden Güney’in anlatımlarına hayat tarzı nedeniyle itibar edilemeyeceği yönünde iddiaların sıklıkla gündemde olduğu dönemde hakkında neden yakalama yakalama çıkarılmadığı Ergenekon davası sanıklarınca sorulmuştu.

‘Delil bulunamadı’
Ergenekon davasının 156. duruşmasında sanıklardan avukat Kemal Kerinçsiz ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün sorusu üzerine duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, “Tuncay Güney soruşturmanın başlangıcında bilinmemektedir ve şüpheli olarak yer almamaktadır.
Yapılan soruşturmada Tuncay Güney’in 2001 yılından sonra da örgüt ile ilişkisini devam ettirdiğine dair delil bulunamamış, ayrıca 2001 yılındaki anlatımlarından dolayı örgüt hakkında bilgi verdiği, bu şekli ile hakkında pişmanlık ya da kanuni indirimlerinin uygulanma ihtimali bulunduğu değerlendirildiğinden hakkında yakalama kararı istenilmesi düşünülmemiştir” cevabını vermişti.

Haberin Devamı

130 dolara Müslüman oldum

Güney, 2000 yılı öncesinde gazeteci kimliğiyle tanınıyordu. Sabah ve Akşam gazetelerinde de çalışan Güney, 1990’lı yıllarda emekli Tuğgeneral Veli Küçük’le tanıştı. Güney, Mart 2001’de “change oto” olarak isimlendirilen otomobil dolandırıcılığından polis tarafından gözaltına alındı. Sorgusundaki iddialar Ergenekon soruşturmasının önemli dayanaklarından biri oldu. Güney de bu sırada yurtdışına kaçtı ve bir daha dönmedi. Ergenekon kapsamında aranan ve Kanada’da olduğu anlaşılan ve orada hahamlık yaptığını öne süren Güney, 22 Mart 2008’de Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Samanyolu kanalında ‘Doruktakiler’ adlı siyaset programını yaptım. Ben doğuştan Museviyim. O kanala girerken Müslüman olduğuma dair yazı istediler. Müftülüğe gidip 130 dolara aldığım ‘Müslüman olmuştur’ diye bir yazı götürüp verdim. Toronto’da bir sinagogda din görevlisi olarak çalışıyorum. Tanrı’nın İsrail’i için çalışıyoruz.”

Yazarlar