Gündem Tur otobüsü devrildi

Tur otobüsü devrildi

15.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar’daki berberleri taşıyan tur otobüsü devrildi, 13 kişi öldü 33 kişi yaralandı. Kaza yerine gelen Burdur Valisi Hasan Kürklü, ‘Sürücü uyumuş olabilir’ dedi

Tur otobüsü devrildi

Afyonkarahisar Berberler ve Kuaförler Odası’nın üyeleri için düzenlediği Antalya gezisine katılanları taşıyan otobüslerden biri, Isparta yakınlarında şarampole devrildi. Sürücünün direksiyon başında uyuklaması sonucu meydana geldiği ileri sürülen kazada 13 kişi öldü, 6’sı ağır 33 kişi de yaralandı. Olay yerinden geçen bir vinçle yan yatan otobüs kısa sürede kaldırılarak yaralıların kurtarılması sayesinde ölü sayısının artması önledi. İkinci otobüste bulunan İhsan Erol kazayı fark eder etmez müdahale ettiklerini belirterek, “Biz yaralıları kurtarmaya çalışırken, yoldan geçen bir vinç durdu. Yan yatan otobüsü kaldırarak içeride sıkışanları kurtarmamızı sağladı. Tesadüfen geçmeseydi daha fazla arkadaşımız ölecekti” dedi.

‘Bir sıkıştırma yok’

Kaza yerine gelen Burdur Valisi Hasan Kürklü, gazetecilere bilgi verdi. Kazanın yolun virajsız kesiminde meydana geldiğini hatırlatan Vali Kürklü, “Antalya’ya giderken sabah 04.55’te otobüslerden biri, bizim tahminimize göre sürücü uyumuş olabilir, hakimiyetini kaybedip yan yatıp epey sürüklenmiş. Herhangi bir sıkıştırma yok. Birkaç görgü tanığının beyanı, şoförü uyardıkları yönünde. Belki uyarma esnasında panik havasında direksiyon hakimiyetini kaybedip otobüsün yan yatması söz konusu olabilir” diye konuştu.

Kahvaltı yapacaklardı

Diğer yandan geziye gelen otobüslerin kahvaltı için kaza yerinden yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki, Karaöz Barajı yanındaki bir restoranda kahvaltı yapmayı planladıkları ortaya çıktı. Diğer otobüste bulunan berber Ali Rıza Ünsal, “Otobüste ustalar ve kalfalar vardı. Daha önce de her yıl yapıyorduk böyle gezileri. Baraj manzarasında bir kahvaltı yapacaktık” dedi.

Matem havası

Haberin Devamı

Olayın duyulmasının ardından Afyonkarahisar halkı büyük üzüntü yaşadı. Berberler Çarşısı ile Berberler ve Kuaförler Odası’na akın eden vatandaşlar, yakınlarından ve arkadaşlarından bilgi almak istedi, çarşı ve odanın bulunduğu bölgede beklemeye başladı. Berberler Çarşısı’nı ziyaret eden MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, esnafa ve vatandaşlara başsağlığı diledi. Çalıştığı işyerine gelen bir kişi, kaza yapan otobüste yer olmadığı için başka otobüse geçtiğini, mola için durduklarında olayı öğrendiklerini ve kaza yerine gittiklerinde gördükleri manzara karşısında çok üzüldüklerini söyledi.

Firma sahibi: Yol kayganmış

Otobüsün kiralandığı şirketin sahibi Süleyman Çevik de kaza yerinde incelemelerde bulundu. Çevik, “Karaöz virajına geldiklerinde yolun kaygan olması yüzünden direksiyon hakimiyetini kaybetmiş ve yan yatmış. Takoğraf cihazına baktık, otobüsün hızı 50-60 kilometre civarındaymış. Şoförün uykusuz olması mümkün değil, özel gruplara hizmet veren bir şirketiz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Kız bakmaya’ gideceklerdi

Kazada ölenlerden Benan Mardin’in (23) geçen ay askerden geldiği, doğum günü olan 1 Ağustos’ta baba Nurullah Mardin’in kendisine hediye olarak işyeri açtığı belirtildi. Tek oğlunun cenazesini almak için morga gelen Mardin, “Dün ’Baba arkadaşlarla Antalya’ya gezmeye gideceğiz’ dedi. Ben de ‘Tamam oğlum’ dedim. Şimdi de oğlumun ölüm haberini aldım. Bugün Akşehir’de bir kuaför kıza bakmaya gidecektik. Düğün yapmak isterken cenaze yapacağız” dedi. Benan Mardin’in cenazesini alan yakınları, Çay ilçesine hareket etti.
Geziye katılan diğer berberler, Afyonkarahisar’a döndü. Bazı aileler yakınlarını karşılamak için Anıtpark önünde bekledi. Anıtpark önünde otobüs ve minibüsten inen berberlerin, kaza şokunu atlatamadıkları görüldü. Berberlerden İsmail Dalgıç, “Arkadaşlarımız feci şekilde can verdi” derken, Ramazan Kale ise, “Uyuyorduk, bağırtıya uyandık” diye konuştu. Bu sırada, tur şirketinden olduğu belirtilen bir kişi berberlerin gelişini görüntülemek isteyen basın mensuplarına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu’ndan taziye telgrafı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Antalya-Isparta karayolundaki kazada 13 berberin hayatını kaybetmesi nedeniyle Afyonkarahisar Berberler ve Kuaförler Odası Başkan Vekili Nadi Ceylan’a başsağlığı diledi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Davutoğlu, Burdur-Bucak mevkisinde otobüs devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 13 kişi için Ceylan’a taziye telgrafı gönderdi.
ANKARA Milliyet

Ölenlerin ve yaralıların kimlikleri

Kazada sürücü Sinan Doğraylı (54), İbrahim Çankır (38), Benan Mardin (23), Ahmet Öksüm (17), Erkan Tan (42), Mehmet Şatır (30), Suat Esen (18), Turan Karatepe (17), Gökhan Can (25), Samet Taşpınar (17), Akın Balkan (28), Hidayet Cönk (33) ve Fehmi Şentürk (48) yaşamını yitirdi. Yaralılar ise: Yunus Çelik (27), Ali Osman Öztürk (19), Emre Olucak (19), Muammer Uysal (27), İbrahim Kalaycı (22), Abdullah Akdeniz (18), Muhammet Çay (28), Ahmet Çay (24), Ahmet Şenol (31), Abdülkerim Demir (25), Mustafa Ak (30), Halel Demir (30), Emre Özbek (16), Hüseyin Olucak (22), Bekir Çınar (19), Ali Öbek (18), Mustafa Karahan (19), Halil Türk (18), Yalçın Türk (38), Süleyman Mazak (23) ve Tufan Karaman (28).