Gündem Türk donanması NATO görevini devraldı

Türk donanması NATO görevini devraldı

24.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevini devraldı. Aksaz Deniz Üssü’nde gerçekleşen törenle komutayı İngiltere’den devralan Türkiye, 5 ülkenin savaş gemileri ve özel birliklerinin harekâta hazır beklediği gücü yönetecek.

Türk donanması NATO görevini devraldı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sürerken 30 ülkeden oluşan NATO’nun önemli askeri birimlerinden Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı’nı 1 yıl süreyle Türk amiral yönetecek.

Haberin Devamı

NATO’nun yüksek hazırlıklı deniz savaş unsurlarını kriz ve savaş durumlarında yönetmek için kurulan Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı, 31 Ocak 2024 tarihine kadar Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Görev Kuvveti (TURMARFOR) tarafından yönetilecek. Akdeniz çanağında savaşa hazırlık gücüyle dikkat çeken ülkelerden olan Türkiye böylece çok uluslu bir gücün yönetimini yapacak.

Marmaris Aksaz Deniz Üssü’ndeki TCG Sancaktar gemisinde gerçekleşen devir teslim töreninde konuşan TURMARFOR Komutanı Tuğamiral Hüseyin Tığlı, Türkiye’nin yetenekli karargâh yapısının dikkat çektiğini belirtti. Tığlı, “ABD dışında NATO’da bu kabiliyette 5 karargâh bulunuyor. Böylesine kapsamlı bir harekâtı planlayıp koordine edebilen geniş bir karargâhla TURMARFOR, ülkesine, birikimine ve muhabere edebilme altyapısına sahip büyük bir kuvvet çarpanıdır” diye konuştu.