Gündem Türk İHA'ları mercek altında! Alman basını: Her zamankinden daha başarılı

Türk İHA'ları mercek altında! Alman basını: Her zamankinden daha başarılı

16.08.2023 - 10:41 | Son Güncellenme:

Almanya merkezli Frankfurter Allgemeine gazetesi, Türkiye'nin güçlenen savunma sanayisini konu alan dikkat çeken bir analiz yayınladı.

Türk İHAları mercek altında Alman basını: Her zamankinden daha başarılı

Türkiye'nin savunma sanayiinde attığı güçlü adımlar Alman basınında mercek altına alındı. Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan analizde, "Türk savunma sanayii her zamankinden daha başarılı" değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Türk yapımı İHA ve SİHA'lar, uluslararası basınının ilgi odağında. Almanya merkezli Frankfurter Allgemeine gazetesi, Türkiye'nin güçlenen savunma sanayisini konu alan bir analiz yayınladı.

HER ZAMANKİNDEN DAHA BAŞARILI

Andreas Mihm imzalı analizde, "Türk savunma sanayii her zamankinden daha başarılı" denildi, çok sayıda ülkenin Türk insansız hava araçlarını istediğine dikkat çekildi.

Türk İHAları mercek altında Alman basını: Her zamankinden daha başarılı

"ASKERİ VE EKONOMİK GÜÇ"

Gazetede, "İnsansız hava araçları söz konusu olduğunda Türkiye teknolojik, askeri ve ekonomik olarak bir güç haline geldi" değerlendirmesi yapıldı.

IDEF VURGUSU

Yazıda, Bayraktar TB2'lerin başarısına ayrı bir parantez açıldı. İHA'lardan övgüyle bahsedilen analizde, bu araçların farklı sahalarda test edildiklerine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Türk savunma sanayiinin yalnızca insansız hava araçlarına indirgenemeyeceğine de vurgu yapılan analizde, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na işaret edildi.

Türk İHAları mercek altında Alman basını: Her zamankinden daha başarılı

HER ŞEY GÖZLER ÖNÜNDE

"Her yıl temmuz ayının sonunda sektör, fuarda neler yapabileceğini gösteriyor. Bir ordunun ihtiyacı olan her şey gözler önüne seriliyor" ifadeleri kullanıldı.

BİN 500 ŞİRKET

Yazıda, bu yıl Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na 800'ü yurt dışından olmak üzere bin 500 şirketin katıldığına da dikkat çekildi. (TRT Haber)

İNGİLİZ BASINI SİHA'LARI YAZDI! BAYRAKTAR TB2 FARK YARATTI

Öte yandan Rus işgaliyle beraber önemi bir kez daha kanıtlanan İHA ve SİHA'ları İngiliz basını yazdı. Geniş çaplı analizde Bayraktar TB2 hakkında da dikkat çekici ifadeler kullanıldı.

Ukrayna ordusu aylardır devam eden Rus işgalinde savaşı Moskova'ya taşımaya çalışıyor. Bu bağlamda sık sık sabotaj saldırılarında bulunan Ukraynalılar son olarak 2 gün arayla Moskova'nın kalbindeki gökdeleni iki kez drone'larla vurmayı başardı. Kiev saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi ancak uzmanlar bu saldırıların daha büyük bir saldırı öncesi hazırlık olduğunu düşünüyor.

800 KM GİDEBİLİYOR

Amerikan New York Times gazetesi de, Ukrayna’dan Moskova’ya yüzlerce kilometre uçarak Rusya’ya karşı saldırılarda kullanılan üç drone modelini tespit ettiğini öne sürdü. Haberde Rusya’daki hedefleri vuran drone’ların, “Bober”, “UJ-22 Airborne” ve adı belirlenemeyen üçüncü bir model olduğu belirtilirken, Mayıs-Temmuz arasında Ukrayna’dan Rusya’ya uçan drone sayısının 2022’nin tamamındaki uçuşlardan iki kat fazla olduğu aktarıldı. Özellikle UJ-22, 6 saat havada kalabiliyor ve 800 km gidebiliyor.

Haberin Devamı

İngiliz basınında çıkan haberlerde ise işgalin boyutunu değiştiren İHA, SİHA ve Drone'ların karşılaştırılması yapıldı. Rusların klasik tank taktiğini yok eden SİHA'lar arasında Bayraktar TB2'de kendine yer buldu.

DRONE'LAR NEDEN SAVAŞTA YAYGIN HALE GELDİ?

Drone'ların en önemli avantajlarından biri ucuz yoldan hava kuvvetlerini güçlendirmekten geçiyor. Artık dronlar sadece askeri süper güçlerin havadan koruyucusu değil, bunun yerine Ukrayna gibi ülkelere savaş alanında nispeten yeni bir seçenek sunuyor. Dünyanın çatışmayı bu kadar yakından izlemesinin bir nedeni de bu.

Birçok askeri uzman Rusya ile Ukrayna arasında olup bitenleri, yapay zekanın ve insansız robot uçaklarının veya araçlarının yaygın olduğu gelecekteki savaş için bir plan olarak görüyor. Savaş uçaklarından çok daha ucuz olan drone'lar askeri personel kaybını da sıfıra indiriyor.

Haberin Devamı

SİPER SAVAŞI BİTİYOR MU?

Aslında Ukrayna drone'lar üzerinden Rusya'ya bir mesaj vermek istiyor. Zelensky Rusya'ya yönelik yapılan saldırılarda Rus kamuoyuna Putin'in ve savaşının gerçek yüzünü göstermek istiyor. Kiev güçlerinin geri almaya çalıştığı Bakhmut şehri de dahil olmak üzere doğu Ukrayna'nın bazı bölgelerinde siper savaşı hâlâ devam ediyor.

UKRAYNA'DA HANGİ DRONE'LAR KULLANILIYOR?

Ukrayna'da kullanılan ve savaşın simgesin haline gelen en önemli SİHA'lardan biri Bayraktar TB2. Ukraynalılar TB2 ile birlikte Rusya'nın tank ve zırhlı araçlarının yanı sıra bir dizi çoklu fırlatma roket sistemi ve uçaksavar sistemini imha etmeyi başardılar.
12 metre kanat açıklığına sahip olan TB2, lazer güdümlü zırh delici bombalarla tankları ve ağır silahları imha ederek Rus ordusuna büyük zarar verdi ve Rusların cephedeki ezici üstünlüğünün altını oydu.

Haberin Devamı

AEROROZVİDKA 18

Ukrayna yapımı R18 'octocopter' insansız hava aracı, hedeflerinin üzerine 5 kg'a kadar olan patlayıcıları atabiliyor savaşın başlamasından bu yana 130 milyon sterlin değerindeki Rus topçu silahını imha edebildi. R-18 termal kameralarının yanı sıra 4 kilometreye uzağa uçabiliyor.

DJl MAVİC

Çinli DJI şirketi tarafından üretilen bu küçük İHA Ukraynalı halk tarafından Rusya'ya karşı savaşta orduları tarafından kullanılmak üzere bağışlandı.

SWITCHBLADE 300

ABD savaşın başından beri Ukrayna'ya tahmini 700 adet Switchblade model İHA gönderdi. Boyutuna göre ölümcül saldırılar yapan Switchblade, 40 kilometre mesafeye uçabiliyor, ayrıca tankların zırhlarını delen patlayıcılar atabiliyor.

KAMİKAZE DRONU: ŞAHİD-136

Rus envanterine savaşın ortalarında giren ve İran üretimi olan Şahid'ler, intihar drone'ları olarak da biliniyor. Hedeflerine burundan dalan bu cihazlar, çarptığı an patlıyor ve düşmanı etkisiz hale getirebiliyor. Şahid-136, 2,5 metre kanat açıklığına, 3,5 metre uzunluğa ve yaklaşık 200 kilo ağırlığa sahip. Şahid'ler 50 beygir gücündeki bir motorla çalışıyor ve maliyetleri ortalama 20 bin dolar.

KRONSHTADT ORİON

Listede belki de Bayraktar TB2 ile karşılaştırılacak tek İHA Rus üretimi Orion. 24 saat kadar havada kalabilen Orion, 25 bin fit yüksekliğe çıkabiliyor. Saatte 200 kilometre hıza ulaşabilen Orion, 250 kiloya kadar malzeme taşıyabiliyor. Orion'un ayrıca elektro-optik ve kızılötesi kameralarla donatılmış lazeri de bulunuyor.

BAYRAKTAR TB2

12 metre kanat açıklığına sahip olan ve 25.000 fit yüksekliğe kadar çıkabilen lazer güdümlü zırh delici bombalarla tankları ve ağır silahları imha eden Bayraktar TB2, Rusya'nın ezici askeri üstünlüğünün cephe hattında yok etti. Öyle ki 2022'de Rus savaş gemisi Moskova'yı Karadeniz'de batıran saldırıda Bayraktar insansız hava aracı kullanıldı. Cephe hattındaki başarıları sebebiyle Bayraktar TB2 Ukraynalıların sevgilisi haline dönüştü. Öyle ki adına şarkılar bile yazıldı.