Gündem Türkevi’nde ‘Orta Koridor’ mesajı

Türkevi’nde ‘Orta Koridor’ mesajı

18.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

BM 78. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde dünya siyasetinin nabzının attığı New York’taki diplomasi trafiğinin önemli merkezlerinden birinin, bu yıl da Türkevi binası olması bekleniyor.

Türkevi’nde ‘Orta Koridor’ mesajı

AYDIN HASAN Ankara- ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, karargahını bu yıl da Türkevi’nde kurdu ve binanın 10. katı Cumhurbaşkanı’nın makam katı haline getirildi. Erdoğan, dün Türkevi’nde Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili’yi kabul etti. Erdoğan, kabulde, iki ülke ticaret hacminin 3 milyar dolar düzeyinden 5 milyar dolara revize edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Orta Koridor’un hayata geçirilmesinin öneminden bahseden Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti. Erdoğan, Gürcistan’daki FETÖ okullarının kapatılarak mal varlıklarının dondurulmasının önemli olduğunu da belirterek, bu konuda Gürcistan yönetiminin attığı adımları tebrik etti.

Musk’a Teknofest daveti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nde Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ı kabul etti. Erdoğan kabulde Musk’a Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden bahsetti. TOGG’un Türkiye’de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Erdoğan, Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’de kurması için çağrı yaptı. Erdoğan, Musk’ı İzmir’de düzenlenecek Teknofest’e de davet etti.

Haberin Devamı

Ahıska Türklerine Türk vatandaşlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nde Ahıska Türkleriyle de bir araya geldi. Erdoğan, “Ukrayna’daki savaştan etkilenen Ahıskalı kardeşlerimizi ülkemize getirdik. 1000 ailenin Erzincan ve Ahlat’a yerleşmesini sağladık, gelenlerin sayısı 4 bini buluyor. Yıllardır bekledikleri Türk vatandaşlığını sağlamak için gerekli adımları atıyoruz. 820 soydaşımız Türk vatandaşlığını kazandı. İşlemleri devam eden 578 soydaşımız için de çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız” dedi.

Türkiye’nin planı dünya basınında

DIŞ HABERLER - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapacağı ve pek çok diplomatik temasta bulunacağı New York’taki BM Genel Kurulu öncesi İngiliz Financial Times gazetesinde dikkat çeken bir yazı yer aldı. Okurlarının karşısına “Türkiye, G20’nin Hindistan-Ortadoğu ticaret koridoru planına alternatif için bastırıyor” başlığıyla çıkan gazete Ankara’nın planını yazdı. Gazete, Türkiye’nin planladığı “Kalkınma Yolu Projesi” için bölgesel ortaklarıyla “yoğun görüşmelerde” bulunduğunu ve Asya’dan Avrupa’ya giden mallar için bir ulaşım rotası olarak “tarihi rolünü” güçlendirmeyi amaçladığını yazdı. Erdoğan’ın G20 sonrası yaptığı “Türkiye’siz koridor olamaz” ifadelerine yer veren gazetedeki analizde, “Türkiye, yüzyıllar öncesine, İpek Yolu’na kadar uzanan tarihiyle Doğu ile Batı arasında bir köprü olma şeklindeki geleneksel rolünü vurgulamaya hevesli” denildi. Proje, 1.200 kilometrelik demiryolu ve karayoluyla Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’na bağlayacak. Basra-Nasiriye-Necef-Kerbela-Bağdat-Samarra ve Musul üzerinden Türkiye’ye girecek mallar, Mersin Limanı’na ulaştırılacak.