Gündem Türkiye’de ölmek kolay!

Türkiye’de ölmek kolay!

29.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gaziosmanpaşa’da 5 kişinin ölümüne neden olan şofbenin kaçak bağlandığı ortaya çıktı Şırnak’ta işletme ruhsatı olmayan halı sahanın istinat duvarı çöktü: 7 ölü, 3 yaralı Nevşehir Acıgöl’de sobadan sızan karbonmonoksit gazı 5 kişinin ölümüne neden oldu

Türkiye’de ölmek kolay

Bu daireden kurtulamadılar!

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşa’da 400 TL kira karşılığı bir bodrum katında oturan Özyapı ailesi evdeki rutubetten ve gaz sızmasından şikayetçiydi. Evin reisi Hüseyin Özyapı uzun süre işsiz kaldıktan sonra kısa süre önce bir lokantada aşçı olarak işe başladı. Aile hemen karşı apartmanda boş olan bir daireyi kiralamak için harekete geçti. Hüseyin Özyapı, işten dönünce eşi Hamide Özyapı (34) ve çocukları Gülay (16), Filiz (13), Kamil (11) ve Yusuf’un (9) cesediyle karşılaştı. Şofben bacasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmişlerdi.


Türkiye’de ölmek kolay

Özyapı ailesi bodrum katından karşı apartmandaki
bu daireye taşınmaya hazırlanıyordu.

‘Yoksulluğun bedeli’
Özyapı ailesinin oturduğu evde çok sayıda mühendislik hatası olduğu belirlendi. Uuzmanlar, doğalgaz sobasıyla ısınan evin hiç bir penceresinde hava tahliyesini sağlayan menfez bulunmadığını, mutfaktaki bacalı şofbenin gaz bağlantısının ruhsatsız olduğunu söyledi. Bacalı şofbenlere doğalgaz bağlantısının yapılamayacağını ve bunun prosedürlere aykırı olduğunu söyleyen yetkililer, şofbenin bacasının da hermetik (yalıtımlı) özellikli olmadığını ifade etti.
‘Sertifikalılar yapmalı’
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, “Abonelik olan doğalgazı sertifikası, yetkisi olmayan kişileri çağırıp şofben bağlatıldığı zaman maalesef bu sonuç ortaya çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

10’da 1 fiyatına

Kaçak şofbenin maliyeti 80-100 TL. Ancak hermetik özellikli şofben taktırmanın maliyeti ortalama 1000 TL. Hermetik şofbenler 500-550 liraya satılıyor. Doğalgaz tadilatı, plan, proje ve malzeme dahil 350-400 TL, su boruları için ise 150 TL gerekiyor. Yetkili tesisatçıya bağlantıyı kurdurduktan sonra İGDAŞ yetkilileri eve gelerek uygunluk belgesi veriyor ve gazı açıyor. Ancak kaçak bağlantıda bu prosedürün hiçbiri gerçekleşmiyor.
AYŞE SORUCU ARİF BALKAN İstanbul

Türkiye’de ölmek kolay

2 yaşındaki Sami’nin cenazesi işte bu küçük tabuta konuldu.

Üç cenaze, beş hayat kaybı!

Acıgöl ilçesinde Bulduk ailesi, Karapınar beldesinden Yukarı Mahalle’nde kiraladıkları eve daha önceki gün taşınmıştı. İsa Bulduk, 6 aylık hamile eşi Şadiye Bulduk ile birlikte sobayı yakarak 2 yaşındaki çocukları Sami Bulduk’la aynı odada uyudu. Dün sabah ziyarete gelen ağabey Hasan Bulduk, eve girdiğinde 3 cesetle karşılaştı.

İkizlere hamileydi
6 aylık biri erkek, diğeri de kız ikiz çocuklara hamile olduğu belirtilen anne Şadiye ile, eşi İsa ve 2 yaşındaki Sami Bulduk’un cesetleri otopsi için Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Ailesinin sobadan sızan karbonmoniksiit gazından zehirlenerek öldükleri belirtildi. Olay kayıtlara 3 kişinin ölümü olarak geçti. Aslında ölü sayısı 5’ti.
AHMET KORKMAZER Nevşehir DHA

Haberin Devamı

Türkiye’de ölmek kolay

Duvarın 20 metrelik bölümü aniden çöktü.

Ruhsatı yoktu

Bahçelievler Mahallesi Gaffar Okkan Caddesi üzerindeki Uğurum Spor Tesisleri’ndeki halı sahada yoğun yağışın etkisiyle gevşeyen istinat duvarından taşlar düşmeye başladı. Bu sırada sahada maç yapan gençler kaçmak için kapının bulunduğu bölüme doğru koştu. Bir anda halı sahanın 3 metre yüksekliğindeki duvarının 20 metrelik bölümü çöktü. 10 kişi enkaz altında kaldı. Toz bulutlarının kapladığı sahada büyük panik yaşandı.

7 ölü, 3 yaralı
İşletme ruhsatı olmadığı ortaya çıkan halı sahada sabaha kadar süren çalışmalarda enkaz altından M. Sait Özdek (19), Ferhat Erdoğan (17), Şehmus Sevik (19), Barış Usal (18), Metin Külter(15), Barış Külter, Mahmut Koçyiğit’in (36) cesetleri çıkarıldı. Enkazdan yaralı olarak kurtulan Nizamettin Külter (13), Ferhat Üstün (20) ve Mehmet Can Koçyiğit Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ramazan Uğur’a ait halı sahının 2006’dan beri faaliyette olduğu belirtildi.
EBUBEKİR KARATOPRAK Şırnak DHA