Gündem Türkiye mutluluk liginde 75’inci

Türkiye mutluluk liginde 75’inci

09.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Legatum Enstitüsü’nün uluslararası ‘Refah Endeksi’nde 110 ülke arasında 75’inci sırada yer aldı. En yüksek notunu 55’le sağlık konusunda alan ve orta sıraya yerleşen Türkiye, diğer tüm alanlarda 75’in altına düştü

Türkiye mutluluk liginde 75’inci

Dubai merkezli düşünce kuruluşu Legatum Enstitüsü’nün 2008 yılından bu yana yayımladığı “Refah Endeksi” raporunda Türkiye 110 ülke arasında genel sıralamada 75’inci oldu. Listenin ilk sırasında Norveç, son sırasında ise Orta Afrika Cumhuriyeti yer aldı. Türkiye geçen yıl yayımlanan raporda 80’inci, 2009’da yayımlananda da 69’uncu sırada yer almıştı. Raporda Türkiye’nin karnesi şöyle:
1- Ekonomi: Türkiye, ekonomi bölümünde 110 ülke arasında 78’inci sırada ter aldı. Raporda “Enflasyon yüzde 6’nın üzerinde yurtiçi tasarruflar ise GSMH’nın yalnızca yüzde 14’ünü oluşturuyor. Yüzde 14 işsizlik oranı ile de dünyada 94’üncü sırada. Halkın sadece yüzde 52’si yaşam standartlarından memnun. Türklerin sadece yüzde 44’ü mali kurumlara güveniyor” denildi.
2- Hükümet ve kurumlara güven
Türkiye bu bölümde 48’inci sırada yer aldı. Raporda, “Türklerin görece çok az siyasi hakkı var, ancak devlet kurumlarına olan güven ortalamanın üzerinde. Nerdeyse 10 Türkten 6’sı hükümetlerine güveniyor. Ancak sadece 10 kişiden 4’ü yoksulluk konusundaki çabalarını onaylıyor. Halk hükümetin çevreyi koruma çalışmalarından ise memnun değil. Bu konuda Türkiye 75’inci sırada. Türkiye’de halkın orduya güveni konusunda 36’ıncı, yargıya güveni konusunda ise 34’üncü sırada” denildi.
3- EĞİTİM: Türkiye eğitimde 76’ıncı sırada. Raporda “Türkiye’de kızlar ilk ve orta öğretime yeterince katılmıyor. Sınıflar ortalama mevcudun üzerinde, 23 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. Vatandaşların yüzde 35’i yerel bölgelerindeki eğitim kalitesinden memnun değil. Eğitim sistemindeki zayıflık insan sermayesine yansıyor. Bir Türk işçi ortalama 1.5 yıl orta öğrenim alıyor” denildi.
4- SAĞLIK: Türkiye, 110 ülke arasında sağlıkta 55’inci oldu. Raporda “Sağlık hizmetlerinin ortalama olması hakta memnuniyetsizliğe yol açıyor. Türkiye sağlık altyapısında ortalamanın altında. Türkiye’de kişi başına yapılan sağlık harcaması sadece 695 dolar ve bin kişiye 2 hastane yatağı düşüyor” denildi.

5- GÜVENLİK: Türkiye güvenlikte 81’inci sırada. Raporda “Gruplar arasındaki kin ve mülteciler Türkiye’de ulusal güvenliğe ciddi şekilde zarar veriyor. Ortalama 10 Türkten 6’sı akşamları sokakta güvenle yürüyemediğini söylüyor” denildi.

Haberin Devamı

6- BİREYSEL ÖZGÜRLÜK: Türkiye’nin en kötü olduğu alanlardan biri, 95. sırada yer aldığı bireysel özgürlük. Raporda, “Türk halkı genel olarak günlük hayattaki özgür irade konusunda memnun değil ve ‘dışarıdakiler’e karşı tolerans düşük. Türkiye azınlıklara karşı saygı konusunda dünyada 94’üncü sırada” denildi.

7- Sosyal sermaye: Türkiye sosyal sermayede 99’uncu. Raporda, “Görece güçlü aile bağlarına rağmen sosyal bağ zayıf. Türkiye’de diğerlerine karşı güven duyanların oaranı yüzde 8” denildi.

İLK 10 ÜLKE
1- Norveç
2- Danimarka
3- Avustralya
4- Yeni Zelanda
5- İsveç
6- Kanada
7- Finlandiya
8- İsviçre
9- Hollanda
10- ABD

Yazarlar