Gündem Gaziantep'teki kazanın raporunda şok tespit! 307 metrelik iz

Gaziantep'teki kazanın raporunda şok tespit! 307 metrelik iz

22.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi yasa boğan Mardin ve Gaziantep’teki kazalarda hayatını kaybeden 35 kişi, gözyaşlarıyla toprağa verildi. Kazaların sebebine ilişkin çok yönlü soruşturmalar sürerken, ilk tespitler de ortaya çıkıyor.

Türkiye önceki gün Gaziantep ve Mardin’de meydana gelen feci kazalarla sarsıldı. Gaziantep’te otobüsün devrilip kaza yapan bir araca müdahale eden ekiplere çarpması sonucu hayatını kaybeden 15 kişi toprağa verilirken, yaralanan 31 kişiden 16’sı taburcu edildi.

Haberin Devamı

Tedavisi süren 15 yaralıdan 5’inin hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi. Başlatılan çok yönlü soruşturma kapsamında görevlendirilen 3 savcı, kazanın nedenine ilişkin araştırmasını sürdürürken, yola dökülen bir sıvının otobüsün kaymasına neden olduğuna yönelik iddiaların araştırıldığı ancak şu ana kadar bu yönde bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.

Mardin Derik’te de freni boşalan TIR’ın, yine bir kazaya müdahale eden ekiplere ve olay yerinde toplanan kalabalığa çarpmasıyla 20 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı.

Kazada yaşamını yitirenlerin cenazeleri defnedilirken, yaralıların hastanelerde tedavilerinin sürdüğü bildirildi. TIR’ın çarparak durduğu kıraathanenin sahibi Şeyhmus Kızılay ise, altı yıl önce de freni patlayan bir TIR’ın yine dükkanına girdiğini belirterek, “Buna bir çözüm bulunsun” dedi. Derik’te bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü vurgulayarak, “Vatandaşlarımızın bir çevre yolu ve kaçış rampası talebi oldu. Yakın zamanda ihaleleri yapılıp inşallah yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

ŞOFÖR TUTUKLANDI

Gaziantep’teki kazada yaralanan ve tedavisi tamamlanan otobüs şoförü Abdulkadir Memiş, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek’ suçundan tutuklandı.

Gaziantepteki kazanın raporunda şok tespit 307 metrelik iz

"20-30 METRE MESAFEDE GÖRDÜM"

Tutuklanan şoför Memiş, savcılık sorgusunda uyuduğu iddialarını reddetti. Kazadan kısa süre önce mola verdiklerini, otobüsün direksiyonuna kendisinin geçtiğini belirten Memiş, "Tesisten çıktıktan sonra yaklaşık 15 kilometre gittim, hızım da 100- 110 kilometreydi. Bu sırada 20-30 metre kala yol kenarında ambulans, itfaiye aracı ve bazı otomobilleri gördüm. Kaza olduğunu anladım. Bu kazayı ve araçları 20-30 metre kala görmemin sebebini şu an açıklayamıyorum. Yol biraz virajlıydı ve gittiğim şeritte hafif tepelik vardı. Belki de bu nedenle araçları ve kazayı görmemiş olabilirim. Araçları gördükten sonra frene basıp basmadığımı hatırlamıyorum ama fren mesafesinde değildim. Frene bassam da otobüs durmayacaktı. Bu nedenle kazadan kaçmak için direksiyon kırmayı tercih ettim. Sonra otobüs yan yattı ve gerisini hatırlayamıyorum" dedi.

Haberin Devamı

KAZA RAPORU ORTAYA ÇIKTI

Kaza sonrası başlatılan ve halen devam eden soruşturma kapsamında, otobüsün hızının kayıt edildiği takograf da incelendi. Yapılan incelemede otobüsün kaza anındaki hızının saatte 130 kilometre olduğu ortaya çıktı. Şoförün 20-30 metre kala kazayı fark ettiğini açıkladı, ancak olay yerinde yapılan incelemede otobüse ait 307 metre fren izi tespit edildi.

VALİ YENİ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Gaziantep Valisi Davut Gül de kazaya ilişkin yeni görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Gül paylaşımında, "Gaziantep-Nizip otoyolundaki kazada yeni görüntüler ortaya çıktı. Birinci kazadan sonra,ikinci kazadan önce çekildiği anlaşılan görüntülerde; kurtarma ekipleri emniyet şeridinde bekliyor ve emniyet dubaları yan tarafta açık şekilde görünüyor. Gündüz gözüyle üç şeritli yol…" dedi.

 

3. TIR İDDİASINA BAKAN SOYLU'DAN YANIT

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mardin'in Derik ilçesindeki kazada '3. bir TIR'ın daha olduğu" iddialarına yanıt verdi. Soylu, "3. bir TIR'ın varlığı, polisin lastiğini patlattıkları, olayın farklı bir boyutu olduğunu ifade etmeye çalışan bir değerlendirme var. Tamamen gerçek dışı değerlendirmedir. Bir polis kardeşimiz şehit oldu. O da vatandaşlarımız gibi oraya o insanlara yardımcı olmak için gelen bir kardeşimizdi." ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

"DELİ MİYİZ Kİ CENAZEYE GELEN İNSANLARA GBT SORGULAMASI YAPALIM?"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın, "taziyeye giderken kolluk güçleri tarafından durdurulduklarını, GBT yapıldığını, hatta bir cenaze aracını takip eden aile bireylerine de GBT yapıldığını ve aracın beklemek zorunda kaldığı" iddialarında bulunduğunun sorulması üzerine Soylu, yaşanan acının ortak bir acı olduğunu söyledi.

Soylu, bu acı üzerinden hiç olmayan bir meseleyi ortaya getirip, buradaki insanların acısını yükseltmeye çalışmanın bir anlamı olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Taziyelere insanların acılarını hafifletmek için gidilir. Baştan itibaren Derik halkına minnettarlığımın sebebi tam da bu. Biz deli miyiz ki cenazeye gelen insanlara GBT sorgulaması yapalım veya yapılsın? Cenaze sahiplerine böyle bir şey niye yapılsın? Böyle bir şey söz konusu değil. Lütfen istirham ediyorum, her şeyi yapabilirsiniz ama milletimizin bu acı günlerinde bu ortak acıları dindirmenin hep birlikte peşinde olmamız lazım."

Haberin Devamı

1 HAFTA ÖNCE TAYİN OLMUŞ

Mardin’deki kazada hayatını kaybeden 20 kişinin cenazeleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı cenaze törenlerinin ardından göz yaşları içinde toprağa verildi. Kazada şehit olan polis memuru Yahya Ergin’in (33) 1 hafta önce Tekirdağ Şarköy’den Mardin’in Derik ilçesine tayin olduğu öğrenildi. TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli Ergin’in bir çocuk babası olduğu belirtildi. Ergin’in cenazesi, Mardin Havalimanı’nda düzenlenen törenin ardından askeri uçakla gönderildiği Çanakkale’nin Ezine ilçesinde defnedildi. 

Gaziantepteki kazanın raporunda şok tespit 307 metrelik iz

GÖZ YAŞLARI SEL OLDU

İki ildeki kazalarda hayatını kaybedenler toprağa verildi. Gaziantep’teki kazada yaşamını yitiren aralarında sağlık personelleri Tuba Uzdilli (38), Abdullah Kütük (50), Halil Özden (33), İHA muhabirleri Umut Yakup Tanrıöver (28), Muhammed Abdulkadir Esen, itfaiye personelleri Ahmet Polat (29), Mehmet Polat (57), Mehmet Bozkurt’un (59) da bulunduğu 15 kişi için dün cenaze törenleri düzenlendi. Gözyaşlarının sel olduğu törenlerin ardından hayatını kaybedenlerin cenazeleri toprağa verildi.

Gaziantepteki kazanın raporunda şok tespit 307 metrelik iz

ERDOĞAN ACILI AİLE İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’in Derik ilçesindeki trafik kazasında yaşamını yitiren Ünal Ekinci’nin ailesiyle telefonda görüşerek taziyelerini iletti. İçişleri Bakanı Soylu’nun telefonu üzerinden aileyle görüşen Erdoğan, “Başınız sağ olsun, Allah sabırlar versin. Rabbim cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın. Yüreğimiz dağlandı, milletçe dağlandı. Böyle büyük bir felaket, böyle büyük bir kaza bizleri milletçe üzdü” dedi.

BAHÇELİ: ESRAR PERDESİ ARALANMALI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada Gaziantep, Mardin, Afyonkarahisar ve Rize’deki trafik kazalarına değindi. Feci kazaların milleti derinden sarstığını belirten Bahçeli, “Bir güne sığan mezkur elim kazalar yüreklere ateş düşürmüştür. Kuşku uyandıran, akılları bulandıran, şaibeleri tırmandıran hangi açmaz tespit edilmişse mutlak surette üzerine gidilmeli, eğer varsa kazaların esrar perdesi aralanmalıdır. İnsan hayatı ucuz değildir” ifadesini kullandı.