Gündem Türkiye'den ABD'nin Suriye kaynaklı 'ulusal acil durum'u uzatma kararına tepki

Türkiye'den ABD'nin Suriye kaynaklı 'ulusal acil durum'u uzatma kararına tepki

12.10.2023 - 21:29 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, ABD'nin Suriye kaynaklı "ulusal acil durum"u uzatma kararı ile ilgili sorulan soruya yanıt verdi.

Türkiyeden ABDnin Suriye kaynaklı ulusal acil durumu uzatma kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in ABD Tarafından Suriye Bağlamında “Ulusal Acil Durum” Başlığıyla Yayınlanmakta Olan Başkanlık Kararnamesinin Yinelenmesi Hakkındaki Soruya Cevabı

Haberin Devamı

ABD Başkanınca yinelenen bu Kararnamede mesnetsiz iddialara konu edilen Barış Pınarı Harekatı, esasen BM Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ve BM Güvenlik Konseyi'nin terörizmle mücadeleye ilişkin kararları uyarınca icra edilmiş ve bölgede huzur ve istikrar ortamı sağlamıştır. PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerinin terörist faaliyetlerine darbe vurmuş ve bunları sınırlarımızdan uzaklaştırmıştır. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına katkıda bulunmuştur.

ABD’nin bu tür tek taraflı tasarruflarda bulunmak yerine Türkiye’nin Suriye’ye istikrar kazandırıcı ve bu ülkenin bütünlüğünü önceleyen politikalarını anlayarak desteklemesi, iki müttefikin köklü ve değerli ilişkilerine daha çok yakışacaktır. Bu çerçevede, ABD’nin bölücü terör örgütü ile angajmanını sonlandırmasını, 17 Ekim 2019 tarihli Ortak Açıklamanın hükümlerini yerine getirmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

BİDEN, SURİYE KAYNAKLI ULUSAL ACİL DURUMU 1 YIL DAHA UZATTI

ABD Başkanı Joe Biden, Suriye kaynaklı ulusal acil durumu 1 yıl daha uzattı. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye'deki ve Suriye ile ilgili durumlar nedeniyle Başkan Biden’ın ülkenin ulusal güvenliğine ve dış politikasına yönelik olağandışı ve olağanüstü tehditle başa çıkmak için ulusal acil durumu uzatma kararı aldığı bildirildi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPG’ye düzenlediği askeri harekatların bölgedeki barışı, istikrarı ve güvenliği tehdit ettiği, terör örgütü DEAŞ ile mücadeleyi zayıflattığı iddia edilen açıklamada, Biden’ın 14 Ekim 2023'te süresi dolacak olan acil durum halinin süresinin 1 yıl daha uzatılması kararı aldığı ifade edildi.