Gündem ‘Türkiye’yi AB’nin dışında tutmak stratejik hatadır’

‘Türkiye’yi AB’nin dışında tutmak stratejik hatadır’

07.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği’nin Türkiyesiz gerçek manada bir küresel aktör olamayacağını, Türkiye’yi AB dışında tutmanın büyük bir stratejik hata olacağını söyledi.

‘Türkiye’yi AB’nin dışında tutmak stratejik hatadır’

ASENA YATAĞAN Ankara  - Fidan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ile Bakanlık’ta bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Konuşmasında, AB ve tüm dünyanın çeşitli sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde Türkiye- AB ilişkilerinin sağlıklı zeminde ilerletilmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan Fidan, “Türkiye AB ilişkilerinin bazı üye ülkelerin siyasi çıkarlarına rehin edilmemesi gerektiği açıktır. AB Türkiyesiz gerçek manada bir küresel aktör olamaz. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin önünün açılması, ilişkilerimizin üyelik perspektifi temelinde yeniden canlandırılması elzemdir. Genişleme politikasının jeopolitik kaygılarla AB gündemine yerleştiği bir dönemde Türkiye’yi bu sürecin dışında tutmak büyük bir stratejik hata olacaktır” dedi. Görüşmede stratejik hedef olarak belirlenen AB üyeliği yolundaki kararlılığın Varhelyi’ye yinelendiğini aktaran Fidan, “Türkiye, AB yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden hayata geçilmesi de ilişkilerimizde güven tesisi için elzemdir. Gümrük Birliği’nin (GB) güncellenmesine öncelik veriyoruz. GB’nin günün ihtiyaçlarına ve yarının gereksinimlerine uygun şekilde yenilenmesi her iki tarafın da çıkarına olacaktır” ifadelerini kullandı.  

Haberin Devamı

Vize serbestisi 

Vize kolaylaştırılması ve serbestisinde ilerleme kaydedilmesinin de Türkiye’nin AB’den beklentileri arasında olduğunu söyleyen Fidan, “Sayın Varhelyi ile son dönemde vatandaşlarımızın vize başvurularında yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi beklentimizi de vurguladım” dedi.  

‘Sadece başlangıç’ 

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Fidan, Suriye’de Arap aşiretleri ve terör örgütleri arasında yaşanan çatışmaların öngörülen bir husus olduğunu belirtti. Fidan, “Bölgede özellikle Arapların YPG eliyle baskı altına alınma politikasına, YPG’nin meşru bir güç gibi gösterilmesine artık bir son verilmeli. Bu olmazsa gördüğümüz çatışmalar sadece başlangıç olur” diye konuştu. 

‘Müzakereler beklemede’

Haberin Devamı

Varhelyi, Türkiye ile üyelik müzakerelerin şu anda bekleme aşamasında olduğunu ifade ederek, “Yeniden başlaması için AB Konseyi tarafından bazı kriterler öne sürülmüştür. Bu kriterler demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle ilgilidir. Mesela bu alanlarda reformlarda ileriye yönelik inandırıcı bir yol haritasının hazırlanması yeni tartışmaları tetikleyebilir liderler arasında” diye konuştu.