Gündem TV dizileri radara girdi

TV dizileri radara girdi

26.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzleyicileri bilinçaltından da olsa etkilediğini düşündükleri yaklaşık 2 bin bölüm diziyi izleyen emniyet uzmanları, dizi sahnelerinde trafik kurallarına ne kadar uyulduğunu tespit etti

TV dizileri radara girdi

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, geçen yıl başlattıkları proje kapsamında izlenme oranı yüksek dizileri takip ederek trafik kurallarına uyulma istatistiğini çıkardı. Trafik uzmanlarının son olarak Eylül ayı boyunca takip ettiği 36 dizide emniyet kemeri ve araba kullanırken cep telefonu kullanma oranları belirlenerek bir rapor hazırlandı. Raporda “Benim Hala Umudum Var”, “Doksanlar”, “Güneşi Beklerken” ve “Osmanlı Tokadı” gibi diziler geçer not alırken; “Kurtlar Vadisi”, “Huzur Sokağı”, “Seksenler” ve “Kaçak” gibi diziler sınıfta kaldı. Emniyetin verilerine göre diziler “araç kullanırken cep telefonu kullanmama” kuralına ise uyuyor. Bu kurala tek uymayan dizi ise “polis dizisi” olarak bilinen “Arka Sokaklar”.

2 bin bölümü izlediler
Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı uzmanları, dizilerdeki trafik sahnelerini inceleyerek hazırladığı raporlarda dizilerin trafik kurallarına uyma durumu ortaya konuldu. Uzmanlar geçen yıl başlayan proje kapsamında 2 bin bölüm diziyi izleyerek aylık karneler düzenledi.
Özellikle emniyet kemeri takma ve cep telefonu kullanmama kuralları üzerinden yapılan incelemelerde dizilerde birçok sahnede araç kullanırken cep telefonuyla konuşmama kuralına riayet edildiği ancak emniyet kemeri kullanılmadığı belirlendi. Elde edilen sonuçlar ise dizi yapımcılarına gönderildi. Uzmanlar alınan sonuçlardan memnun.
Uzmanlara göre dizilerdeki sahnelerde trafik kurallarına uyulup uyulmaması izleyicileri bilinçaltı düzeyinde etkileyebiliyor. Özellikle arabaya biner binmez emniyet kemeri takan karakterlerin izleyicilerin bu kurala uyması açısından önemli bir etki bıraktığını belirten uzmanlar, aksi durumların ise olumsuz mesajlar verdiğini belirtiyor.

Halkı etkiliyorlar
Trafik Eğitim ve Araştırma Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi, Türk halkının dizileri iyi takip ettiğini ve burada oyuncuların trafik kurallarına uymasının halk üzerinde olumlu etki bıracağını düşündükleri için bu projeye başladıklarını söylüyor.
Proje kapsamında Ekim 2012’de ulusal kanallarda yayımlanan dizileri izlemeye başladıklarını anlatan Ekmekçi, “Bugüne kadar 2 bin bölüm izledik. Emniyet kemeri, cep telefonu ile sürücülerin konuşmaması, kask takma ve kırmızı ışıkta geçme kurallarını inceledik. Dizilerdeki olumlu davranışların kısa sürede etkisini gördük. Vatandaşların dizilerdeki kahramanları örnek alarak trafik kurallarına daha çok uymaya başladıklarını tespit ettik” dedi.

Haberin Devamı

Emniyet kemeri takma durumu

Benim Hala Umudum Var: yüzde 100
Doksanlar: yüzde 100
Osmanlı Tokadı: yüzde 100
Benim İçin Üzülme: yüzde 83
Arka Sokaklar: yüzde 76
İntikam: yüzde 75
Merhamet: yüzde 72
Dila Hanım: yüzde 60
Kaçak: yüzde 33
Kayıp: yüzde 27
Kurtlar Vadisi: yüzde 27
Huzur Sokağı: yüzde 22
Aramızda Kalsın: yüzde 14

Cep telefonu kuralına uyma durumu

Emniyet verilerine göre dizilerde araç kullanırken cep telefonu kullanmama kuralına sıkı bir bağlılık var.
Güneşi Beklerken: yüzde 100
Benim Hala Umudum Var: yüzde 100
Fatih Harbiye: yüzde 100
Merhamet: yüzde 100
Dila Hanım: yüzde 100
Karagül: yüzde 100
Medcezir: yüzde 100
Arka Sokaklar: yüzde 80