Gündem Üç aylık yağmur bir günde yağdı

Üç aylık yağmur bir günde yağdı

07.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da birkaç saat içinde metrekareye 128 kilogram yağış düşmesi afete neden oldu. İstanbul’da 2, Kırklareli’de ise 5 kişi öldü. İstanbul’da 1754 ev ve iş yeri ile 172 araç zarar gördü. İçişleri Bakanı Yerlikaya, selzedelere hane başına 15 bin TL yardım yapılacağını bildirdi. Uzmanlar ise, benzer afetin yaşanmaması için su hasadı ve su hendeklerinin yapılmasını önerdi.

ÇİĞDEM YILMAZ - İstanbul ve Kırklareli’ni sel vurdu. Önceki akşam saatlerinde İstanbul Başakşehir, Arnavutköy ve Küçük-çekmece’de etkili olan şiddetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Dereye dönen yollarda otomobiller su altında kaldı. Kırklareli’de de sel felaketi yaşandı. İğneada’da dereler taştı ve turizm tesisindeki birçok bungalov ev sürüklendi.

Kaybolan 6 kişiden 5’inin cansız bedenlerine dün ulaşıldı. Kaybolan 1 kişi için arama çalışmaları dün de devam etti. Olaya ilişkin adli soruşturma başlatılırken, bungalov evleri ruhsata aykırı olarak inşa ettiği tespit edilen işletme sahibi hakkında da gözaltı kararı verildi.

Üç aylık yağmur bir günde yağdı

128 KİLOGRAM YAĞIŞ

Eylül ayı yağış ortalaması metrekareye 40,5 kilogram olan İstanbul’a dün birkaç saat içinde 128 kilogram yağış düştü. Avrupa Yakası’nın kuzey kesimlerinde etkili olan yağışlardan kaynaklı su baskınları nedeniyle Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetti, 31 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Kuvvetli sağanağın yol açtığı selde ilk belirlemelere göre 1754 ev ve iş yerini su bastı, 172 araç ise zarar gördü.

Üç aylık yağmur bir günde yağdı

​MOBİLYALAR SULAR ALTINDA

Kuvvetli yağışın etkili olduğu İkitelli’de bulunan MASKO Mobilyacılar Sitesi’nde sel sularının meydana getirdiği hasar günün ilk ışıkları ile ortaya çıktı.

778 mağazanın bulunduğu çarşıda yaklaşık 100 mağaza sular altında kaldı. Site içinde park halinde bulunan çok sayıda otomobil, sel sularına kapılarak sürüklendi. MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu, sitede 500-600 milyon TL maddi hasarın olduğunu, bu rakamın 1 milyarı bulabileceğini söyledi. Konuştuğumuz site esnafı, sel felaketinin mesai saatleri içinde olması halinde can kaybının yüksek olacağını söyledi.  

40 MİLYON TL ÖDEME

​İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da hanelere 10 bin liranın yanında 5000 lira vereceğini kaydetti. İstanbul’da mağdur vatandaşlara destek ödemelerinin başladığını duyuran Yerlikaya, “AFAD ilk etapta 40 milyon TL para gönderdi. Tespit edilen 564 konutla ilgili su basmasından bahsediyoruz. İş yerlerindeki su basması sayısı da 744. 172 araçta da selle ilgili zarar olduğu tespit edildi” açıklaması yaptı. 

Haberin Devamı

Üç aylık yağmur bir günde yağdı

ÜÇ AYLIK EVLİLERDİ

Cansız bedenleri bulunan İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi doktoru Selman Bağışlar ile eşi Mihriban’ın 3 ay önce evlendiği ve tatil için Kırklareli’nde olduğu öğrenildi.

Üç aylık yağmur bir günde yağdı

5 KİŞİYE MEZAR OLAN BUNGALOVLAR KAÇAK ÇIKTI

Kırklareli DHA- Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde önceki gün sabah saatlerinde etkili olan kuvvetli yağışla dereler taştı, Longoz Ormanları’na kurulan bungalov evlerin bulunduğu tesiste sel meydana geldi. Bölgede mahsur kalan 6 kişi kurtarılırken, 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları dün de devam etti. Suların çekildiği tesiste dev tomrukların bungalov evleri sürükleyerek parçaladığı görülürken, öğle saatlerinde 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Felakette ölü sayısı 5’e yükselirken, yaşamını yitirenlerden 2’sinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı doktor Selman Bağışlar ile eşi Mihriban olduğu öğrenildi. Kayıp 1 kişi için arama çalışması sürüyor.

Haberin Devamı

Bungalov evlerin ruhsata aykırı olarak inşa edildiğini açıklayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, işletme sahibi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı.

'10 MİLYON TL KAYNAK AYIRDIK'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, selden etkilenen Kırklareli ve İstanbul için toplamda 10 milyon TL kaynak ayrıldığını duyurarak, ilk etapta hasar tespiti tamamlanan 900 hane için hane başına 5000 TL olmak üzere toplam 4,5 milyon TL’nin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına aktarıldığını bildirdi. -ANKARA Milliyet

PROF. ŞEN: SİKLONİK DEĞİL KARADENİZ KAYNAKLI

​Can kaybına mal olan sel ile ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yağışların siklon (atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgârların oluşturduğu şiddetli fırtına) etkisiyle yaşanmadığını söyledi. “Bu yağışlarda alçak basınç yoktu” diyen şen, “Dolayısıyla siklonik değildi. Yunanistan üzerinde siklon vardır, çok şiddetli yağışlar meydana getiriyor. Günlük 100 kg üzerinde yağış bırakıyor” dedi. Yağışların Karadeniz üzerindeki deniz suyu sıcaklığının çok yüksek olmasından kaynaklandığını ifade eden Şen, şunları dedi:  “Karadeniz’de deniz yüzey sıcaklığı 25-26 derece. Dolayısıyla üst katmanlardan soğuk hava girişi oldu, 1500-2000 metre yükseklikte. Bu soğuk hava deniz üzerindeki buharlaşmayı arttırdı. Artınca nem aldı, rüzgâr da vardı. Rüzgâr buharlaşmayı arttıran bir faktör yaratır. Bu rüzgârın yönü de İstanbul’un Avrupa Yakası’na ve Trakya’nın kuzey kısmına doğruydu. Dolayısıyla oradan aldığı yağışı, su buharını, nemi kara üzerinde yağışa bıraktı.” -HABER MERKEZİ

Haberin Devamı

'YAĞMUR BAHÇELERİ OLUŞTURULMALI'

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, son yıllarda yağış anomalisnin arttığını ve daha da artacağını belirterek şehirlerde alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:

“Suyun önüne bina, yol, köprü yapılmamalı. İstanbul’un yüzde 60’ı çatı, beton veya asfalt. Toprağın olmadığı şehirlerde, sağanak yağışlar sel felaketini tetikler. Yağmur suyu sele dönüşmeden hasat edilmeli. Kaldırımlar ve sokaklara yağmur bahçeleri veya biohendekler (bioswale) yapılmalı. Gelecekte bir damla yağmur suyuna yarın hasret kalınacak.”

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da rögar sistemlerin daha fazla akışa izin verecek şekilde değiştirilmesini önerdi: “Sel oluşabilecek yerlerde yaşayanların, sel kapanları, sel bariyerleri ve kum torbalarıyla  engelleyici önlemleri almalı. Vatandaşların sel suları içine girmemesi lazım.” -ÇİĞDEM YILMAZ

Üç aylık yağmur bir günde yağdı

Yangın felaketinden kurtulan Yunanistan’da fırtınada yol çöktü.

FELAKETİ KOMŞU ÜLKELER DE YAŞADI: 6 ÖLÜ

Yunanistan ve Bulgaristan’da yaşanan sel felaketi nedeniyle iki ülkede en az 6 kişinin öldüğü bildirildi.

Yunanistan’da 19 Ağustos’tan bu yana devam eden yangınlarda kurtarılan bazı bölgelerin bu kez selden zarar gördüğü belirtildi. Özellikle Magnesia bölgesi, Volos şehri ve başkent Atina’da seller meydana gelirken, Magnesia’nın 24 saatte 600-800 milimetre yağış aldığı bildirildi. 2 kişi hayatını kaybederken,  yağışlar ülke tarihinde ‘benzeri görülmemiş olay’ olarak nitelendirildi. Bulgaristan’ın Karadeniz kıyılarını etkileyen selde ise az 4 kişinin öldüğü belirtilirken, köprülerin zarar görmesinin ardından Burgaz kentinin güneyindeki bölgede erişimin kesildiği açıklandı. Bulgaristan’ın 1994’ten bu yana en şiddetli yağışı gördüğü ifade edildi. -DIŞ HABERLER