Gündem Üç günde 60 bin ziyaretçi! Topkapı'da en çok dikkat çeken parça

Üç günde 60 bin ziyaretçi! Topkapı'da en çok dikkat çeken parça

26.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Topkapı Sarayı’ndaki kapalı bölümlerin açılması ve depodaki eserlerin sergilenmesi ilgiyle karşılandı. Üç günde 60 bin kişinin gezdiği saray en yoğun sezonun ziyaretçi sayısına ulaştı.

Üç günde 60 bin ziyaretçi Topkapıda en çok dikkat çeken parça

Melisa Vardal - Topkapı Sarayı’nda dokuz yıldır restorasyonları süren beş bölümün ziyaretçilere açılması yoğun ilgiyle karşılandı. Topkapı Sarayı’nın Enderun Avlusu’nda yer alan Mukaddes Emanetler Dairesi yeniden düzenlendi. Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu dokuz yıl aradan sonra açıldı.

Mecidiye Köşkü ise 165 yıl sonra ziyaretçilerle buluştu. Aynı zamanda sarayın hazinesinde yer alan fakat depolarda tutulan yüzlerce eserin restore edilip gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalar sonucunda Topkapı Sarayı Müzesi şimdiden rekor ziyaretçi sayısına ulaştı.

"En yoğun dönemde gördüğümüz ziyaretçi sayısı"

Restorasyon hakkında bilgi veren Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız “Üç günde 60 bin ziyaretçi ağırladık. Bu yaz temmuz-ağustos gibi en yoğun sezonumuzda gördüğümüz ziyaretçi sayısı” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Üç günde 60 bin ziyaretçi Topkapıda en çok dikkat çeken parça

Hz. Peygamber’in kabrine gönderilen iki adet som altından şamdan.

Sefer kıyafetleri

Dört bölümden oluşan Fatih Köşkü’nde Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın bizzat kullandığı eşyalardan tören tahtlarına Osmanlı hazinesinden 1150 parça sergilenirken ziyaretçilerin dikkatini en çok Hz. Peygamber’in kabrine gönderilen iki adet som altından şamdan ve hazinenin en kıymetli parçası olan Kaşıkçı Elması çekiyor. Osmanlı döneminde savaş ve sefer sırasında padişahın kıyafetlerini yıkamakla sorumlu içoğlanlarına ait Seferli Koğuşu ise tarihi anlamından yola çıkılarak Elbise-i Hümayun Galerisi’ne dönüştürüldü. Hanedanın kumaş ve kıyafet zenginliğini gözler önüne seren galerideki 275 eser arasında en gözde olanlar tılsımlı gömlekler.

Haberin Devamı

Depolardaki miras 

Hazine Koğuşu’nda 300 Hüsn-i Hat eseri ilk kez ziyarete açılırken Mukaddes Emanetler Dairesi’nde de Hz. Osman’ın mushafı, Kâbe direğinin parçası ile Kâbe’nin anahtarı, kilit ve keseleri yine ilk defa görülüyor. Sarayın 165 yıldır kapalı olan Mecidiye Köşkü de eski ihtişamıyla ziyaretçilerini kabul ediyor. 

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız yaptığı açıklamada Fatih Köşkü’nde sergilenen eser çeşitliliğinin altını çizdi. Depolarda yatan tarihin ortaya çıkarılmasından büyük kıvanç duyduğunu anlatan Yıldız, çalışmaların sonucunda iki binden fazla eserin sergilendiğini söyleyerek “Hazine Koğuş’unda bugün 1100 parçaya yakın tarihi eseri sergiliyoruz.

Yeni açılan mekânlarda yani Hazine Koğuşu’nun yanı sıra Seferli Koğuşu, Mukaddes Emanetler Dairesi’nin yeni bölümleri ile Mecidiye Köşkü’nde sergilenen parçaları eklediğimizde Topkapı Sarayı’ndaki taşınabilen eserlerin sayısı üç katına çıktı” dedi. Yapıdaki sorunların da düzeltildiğine değinen Yıldız, binaların içten ve dıştan çelik halatlarla güçlendirildiğini söyleyerek kubbelere 1940’lı yıllarda eklenen 500 tonluk beton yükünün de alandan uzaklaştırıp Topkapı Sarayı’nın özgün yapılarına kavuşturulduğunu vurguladı.

Üç günde 60 bin ziyaretçi Topkapıda en çok dikkat çeken parça

Mecidiye Köşkü, 165 yıl sonra kapılarını açtı. - CEMAL YURTTAŞ