Gündem Ülkü Adatepe'den, Prof.Dr. Volkan'a tepki

Ülkü Adatepe'den, Prof.Dr. Volkan'a tepki

19.12.2009 - 14:52 | Son Güncellenme:

BM Genel Merkezi'nde ‘Atatürk, sarışın bayanlardan hoşlanırdı’ dedi

Ülkü Adatepeden, Prof.Dr. Volkana tepki

NEW York'ta Birleşmiş Milletler (BM) genel merkezinde Atatürk Sempozyumu düzenlendi. Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk'e yönelik “Kendisi sarışın bayanlardan hoşlanır, içki içerdi” diyen Prof. Vamık Volkan'a tepki gösterirken “Kendimi ‘Mustafa’ filminde gibi hissettim, bu beni biraz üzdü. Atatürk'ün anlatılacak çok daha başka yönleri var” dedi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği himayesinde, İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği Amerika Şubesi (İÜMEZUSA) tarafından düzenlenen, ‘Atatürk'ün Mirası: Bir Milletin Vicdanının Dönüşümü' adlı sempozyuma, Atatürk, Türkiye ve Osmanlı tarihi, sözde Ermeni soykırımı konuları ile ilgili araştırmaları ile bilinen Prof.Dr. Justin McCarthy, Prof.Dr. Arnold Reisman, Doç.Dr. George Gawrych ve Prof. Dr. Vamık Volkan konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmalarını İÜMEZUSA Başkanı Mehveş Sönmez, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe yaptı. Sempozyuma Atatürk'ün birçok Türk ve Amerikalı izleyicinin yanı sıra, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe de katıldı. Adatepe, Atatürk'ün aile içi ve kişisel yaşamı, çocukluk dönemi, ilk eğitimi gibi konularda açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Vamık Volkan'ın, Atatürk'e yönelik sözlerine tepki gösterdi. Adatepe, kendisine söz verildiğinde, Atatürk'ün kızı olmaktan son derece gurur duyduğunu anlatırken, “Sayın profesörlerin konuşmalarını dinledim. Çok mutlu oldum. Yalnız Sayın Prof. Volkan’ın konuşmasını dinlerken, kendimi ‘Mustafa’ filminde gibi hissettim biraz. Bu beni biraz üzdü. Çünkü Atatürk'ün anlatılacak çok daha başka yönleri var” diye konuştu.

New York Devlet Üniversitesi (SUNY) öğretim üyelerinden Dr. Umut Uzer'in yönettiği sempozyumda konuşmacılardan Prof. Reisman konuşmasında Atatürk'ün, daha önceleri dinsel baskı nedeniyle gelişemeyen resim, müzik, heykeltraşlık gibi sanat dallarına verdiği verdiği önemi anlattı.

Ermeni tezlerine karşı geliştirdiği tezlerle de tanınan Amerikalı Prof. McCarthy, “Mustafa Kemal olmasaydı, bugün onun devrimlerinin yarattığı çağdaş ve demokratik Türkiye'yi bir yana bırakın, Türkiye diye bir ülke olamazdı. Türkler'in büyük baba ve anneleri yaşamıyor olacaktı, anne babalarınız yaşamıyor olacaktı, Mustafa Kemal olmadan sizler de zaten doğamamış olacaktınız” diye konuştu. Atatürk'ün, Osmanlı İmparatorluğu’nun küllerinden Türkiye’yi yarattığını anlatan McCarthy, Türkler'in Balkanlar ve Rusya'da yaşadıkları bölgelerden sistemli biçimde göçe zorlandıklarını ya da öldürüldüklerini, sonunda Anadolu’ya kadar küçülen ülke topraklarının da sömürgeci güçlerce işgale uğradığını dile getirdi. McCarthy, "Sömürgeci güçlerden Türkler'i ‘ucize' değil, bir dahi kurtarabilirdi, o dahi de Atatürk’tü” diye konuştu.

Gawrych de Atatürk’ün ‘Dine ve vicdana' verdiği önemi anlattığı konuşmasında, Ulu Önder'in Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde ‘İlim ve İrfan Kongreleri' düzenlediğini, Türkiye'nin çağdaş uygarlıklar düzeyine yükselmesi için yoğun çaba harcadığını belirtti.

Sempozyumun ardından Türkevinde düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerikalı tarihçi McCarthy, Atatürk sempozyumumun BM’de ve özellikle de ABD’de düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. ABD’de Atatürk’ü bilen ve iyi anlayan yeterli sayıda kişi bulunmadığını, ABD’de Atatürk’ü tanıtmak için bu tür toplantılara katkıda bulunmaktan memnun olduğunu anlatan McCarthy, ABD’de insanların modern Türkiye’yi de maalesef pek tanımadıklarını belirterek, Türklerin kendilerini, modern Türkiye’yi ve Atatürk’ü Amerikalılara daha çok anlatmaları gerektiğini kaydetti.

1915 olaylarına yönelik Ermeni iddiaları konusundaki bir soru üzerine ise McCarthy, Türkiye’nin tarihçilerden oluşacak bir komisyon kurma ve arşivleri açma önerilerinin son derece iyi fikirler olduğunu vurguladı. McCarthy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkler'in kaybedecek hiçbir şeyleri yok, çünkü soykırım yapmadılar ve insanlar bu konuyu daha çok araştırdıkça, ne olduğunu gördükçe bu Türkiye’nin daha çok yararına olacak. Umarım bu gerçekleşir. ABD’deki Ermeni grupların Türkiye’ye karşı oldukları ve Türkiye’ye karşı çok kötü şeyler söyledikleri doğru. Bu çok talihsiz bir durum, Ermenistan’daki Ermenilerin Türklerle araları daha iyi, Türkiye ile birlikte olmanın ekonomik avantaj getireceğini de biliyorlar.” McCarthy, Türkiye'nin Azerbaycan'ı da unutmaması gerektiğini belirterek, bu ülkenin halen topraklarının işgal altında olduğunu hatırlattı. McCarthy bir soru üzerine, sadece ABD’de değil başka ülkelerde de Türklere karşı bir önyargı olduğunu, bunun Orta Çağa dek uzandığını ifade etti.