Gündem UMKE Libya'da yaraları sarmaya devam ediyor

UMKE Libya'da yaraları sarmaya devam ediyor

14.09.2023 - 19:38 | Son Güncellenme:

Libya'da yaşanan sel felaketi ardından Türkiye bölgeye ulaşan ilk ülkelerden biri olmuştu. UMKE ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı UMKE ve UMKE Atak ekipleri, sel felaketinin vurduğu Libya'da bir yandan bölge halkına sağlık hizmeti veriyor, bir yandan da arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

UMKE Libyada yaraları sarmaya devam ediyor

Sağlık Bakanlığı'na bağlı UMKE ve UMKE Atak ekipleri Libya'da yaşanan sel felaketi nedeniyle Derne şehrinde kurdukları Sahra Hastanesi'nde bölge halkına sağlık hizmeti veriyor. Bölgede arama ve kurtarma faaliyetleri de yapan UMKE ekipleri sağlık taramalarını da artırarak devam ediyor. Yapılan faaliyetlerin görüntülerinde bölge halkının ekiplere gösterdiği ilgi dikkat çekiyor.

UMKE Libyada yaraları sarmaya devam ediyor

Derna Belediye Başkanı: “Selde ölü sayısı 20 bini bulabilir”

Libya'nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası'nın Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Bayda'da yol açtığı sel felaketinin ardından arama çalışmaları sürüyor. Derna Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 18-20 bini bulabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Al-Ghaithi, “Cansız bedenleri çıkarma konusunda uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda cansız bedenin bulunması nedeniyle şehre salgın hastalık bulaşmasından korkuyorum” ifadelerini kullandı. Al-Ghaithi kent sakinlerinin sel öncesi bilgilendirilmediği yönünde gelen eleştirilere de yanıt vererek, “Tüm tedbirleri aldık, halkı bilgilendirdik. Afetin olabileceği bölgede yaşayanları bilgilendirdik, acil servis oluşturduk. Güvenlik güçleri görevini yaptı” diye konuştu.

Derna’da iki baraj çökmüştü

Öte yandan, Derna’daki sel felaketi iki barajın çökmesinden kaynaklanmış, 30 milyon metreküpten fazla su şehre dağılmıştı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından dün yapılan açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bine yükseldiği bildirilmişti. Kızılhaç ise 10 bin kişinin kayıp durumda olduğunu açıklamıştı.

Ülke doğu ve batı olarak ikiye ayrılmış durumda

Libya’da yönetim, Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilip öldürülmesinden bu yana doğu ve batı olarak ikiye bölünmüştü. Batıda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, doğuyu ise “Başbakan” Ossama Hamad yönetiyor.