Gündem Üniversite adayları didik didik arandı

Üniversite adayları didik didik arandı

28.03.2011 - 02:47 | Son Güncellenme:

Üniversite adayları dün yoğun güvenlik önlemleri altında sınava girdi. Adayların küpeden kemere kadar özel eşyaları içeri sokulmadı. Su şişelerindeki etiketler bile söküldü. 1 milyon 692 bin 345 genç üniversite öğrencisi olabilmek için ter döktü

Üniversite adayları didik didik arandı

Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), dün gerçekleştirildi. KPSS’deki kopya ve soru hırsızlığı nedeniyle güvenlik önlemlerini artıran ÖSYM, bazı sınav salonlarına kamera yerleştirerek sınav anını kayıt altına aldı. Adaylar daha sonra emniyet yetkililerinin yaptığı güvenlik kontrolünden geçerek sınav salonuna alındı. Çanta, cep telefonu, saat, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap gibi araçlar yasak olduğu için adaylarda bu araç gereçler bulunup bulunmadığı kontrol edildi.

Piercingler de çıktı
Güvenlik önlemleri açısından adayların alyansları ve “piercing”leri de çıkarttırıldı. Emniyet yetkilileri, kopyaya karşı kız öğrencilerin fularlarını açtırıp saçlarını kontrol ederken, türbanla katılacak adayların kulakları arandı. Sınav kılavuzunda kılık-kıyafet kurallarına yönelik “baş açık” şartı bulunmaması “yüz açık” kuralının getirilmesi dolayısıyla başörtülü adaylar da YGS’ye katıldı. ÖSYM, kopyaya karşı bazı sınav salonlarına kamera yerleştirerek sınav anını kayıt altına aldı.

‘Sıkıntı yaşanmadı’
ÖSYM Başkanvekili Prof. Dr. Ali Demir, YGS ’nin sorunsuz ş ekilde tamamlandığını, bütün sınav merkezlerinden gelen mesajlara göre herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi. Sınavın ÖSYM tarafından belirlenen bazı salonlarda kamerayla kayıt altına alındığını belirten Demir, “Bu uygulamanın çok etkin olduğunu düşünüyoruz” dedi. Demir, YGS sonuçlarının bir ay içinde açıklanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Üniversite adayları didik didik arandı

Üniversite adayları didik didik arandı

‘Sorular kolaydı’
YGS sorularını değerlendiren Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, YGS’nin beklenildiği gibi temel bazda kolay bir sınav olduğunu söyledi. U-Polat, “YGS beklenildiği gibi bilgi isteyen ve bilgiyi yorumlama becerisi isteyen sorulardan oluşmuştur. Öğrencinin düşünme ve çıkarım yapma yeteneği sorgulanmıştır. Öğrencilerin zorlanmayacağı ve barajı geçme açısından sıkıntı yaşamayacakları bir sınav olmuştur. Sınava giren adayların yüzde 95’inin bu sınavda başarılı olacağı açıktır. Bu açıdan bakıldığında YGS’nin önümüzdeki yıllarda işlevini kaybedeceği ve ortadan kalkacağı görülmektedir” dedi.
İSTANBUL Milliyet

Üniversite adayları didik didik arandı

Üniversite adayları didik didik arandı

SINAV VAKALARI
İSTANBUL:
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyesi ve Liseli Öğrenciler Birliği isimli gruplar, çocukların yarış atı gibi koşturulduğununu söyleyerek, sınav sistemini protesto etti. Halkevleri Eğitim Meclisi üyesi 10 kişi, YGS sınavı başladıktan kısa bir süre sonra İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde buluştu. Eylemciler içeride sınav yapılırken kapının önünde pankartlar açarak protesto sessiz oturma eyleminde bulundu.
TRABZON: Sınav süresi boyunca Kuran okuyan, birbirleriyle sohbet eden aileler sınavın bitimine yakın salonların kapısı önünde toplanarak çocuklarını karşıladı.
BURSA: İnegöl’de iki aday, ilçe nüfus müdürlüğünde çıkarılan yeni kimliklerle YGS’ye dakikalar kala girebildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, “Sabah Kaymakamımızın talimatıyla İlçe Nüfus Müdürlüğü açıldı. Veliler, müdürlüğe gelip imza attıktan 15 dakika sonra öğrencilerimizin kimlikleri çıkarıldı ve sınava girebildiler” dedi.
GÜMÜŞHANE: Nüfus cüzdanını kaybeden Özkan Akyol, durumu görevli polise anlattı. Telsizden anons geçen polis, kimliğin tesadüfen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Çebi tarafından bulunarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü öğrendi. Polislerin hemen Emniyet Müdürlüğü’ne götürdüğü Akyol kimliğini aldı ve sınava yetişti.
MUŞ: E Tipi Cezaevi’ndeki 27 mahkum, YGS’ye kitapçıklardaki matbaa hatası nedeniyle sınava 1 saat geç başladı.
SİVAS: Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi ’nde sınava giren Hilal Erdem, sınav başladıktan 15 dakika sonra baygınlık geçirdi. Erdem, çağrılan ambulansla Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Sınava Samsun’da Atatürk İlköğretim Okulu’nda giren Derya Tuncer (24) de, heyecandan panik atak geçirdi. Ambulansta bir süre tedavi edilen genç kız, salondan çıktığı için tekrar alınmayınca, sınavı yarıda bırakmak zorunda kaldı.
ŞIRNAK: Cizre ilçesinde YGS ilk kez yapıldı. Geçen yıl çok sayıda üniversite adayının tercih dışı illerde sınava girdiği Cizre’de sınav yapılması öğrenci ve velileri mutlu etti.
ESKİŞEHİR: Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun da, YGS’ye girdi. Uygun, spor akademisini kazanmak istediğini söyledi.
KONYA: Öğrencilerin yanlarında getirdiği plastik su şişelerin üzerinde bulunan marka etiketleri söktürüldü.
MANİSA: Önceki gün üzerine reklam paneli düşen Tuğba Bağcı’nın (18) tedavi gördüğü Manisa Devlet Hastanesi’nde YGS’ye girmesi için yapılan müracaata ÖSYM olumsuz yanıt verdi. Bağcı, sınava katılamadı.
MİLLİYET DHA AA

Haberin Devamı

Üniversite adayları didik didik arandı

Haberin Devamı

Üniversite adayları didik didik arandı

Haberin Devamı

Harem selamlık mı?
Eyüp Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda YGS’ye giren tüm adaylar kızlardan oluştu.
Uzmanlar, “Salonları bilgisayar belirliyor. Böyle bir tesadüf olması imkânsız” dedi

YGS’de adayların sınava girecekleri salonlar ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında belirlenirken, ‘ilginç bir tesadüf’le bazı okullar ve sınav salonlarında sadece kız öğrenciler yer aldı. 25 dersliği bulunan İstanbul Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda sınava girecek öğrenciler arasından tek erkek öğrenci yoktu. Okul yetkilileri, sadece kız öğrencilerin sınava girdiğini doğruladı ancak, uygulamanın ÖSYM tarafından yapıldığını, kendilerinin bilgisi olmadığını söyledi.

Önce veliler farketti
Durum önce bazı velilerin dikkatini çekti. Adayların saat 09.30’da sınav salonlarına alınacağını belirten bir anons yapıldı ve kız öğrencilerin sağ taraftan, erkek öğrencilerin sol taraftan içeri girmesi istendi. İkinci bir anonsla da sınava girecek erkek öğrenci sayısının az olması nedeniyle kız öğrencilerin soldan sınav salonlarına girebilecekleri duyuruldu. Kızını sınava getiren Kibar Tatlı, “Sınav saati yaklaşırken, okula yönelenlerin hepsinin kız olduğunu görünce şaşırdık. Bu yüzyılda böyle bir uygulama nasıl olur? Sadece kızları bir okula toplamak uygarlığa sığar mı?” dedi. Yine kızını okula getiren Gülizar Ulutaş ise, “Neden sadece kız öğrencilerin sınava alındığını sorduğumuzda, bilmediklerini söylediler. Yakındaki camiden de sürekli dualar okunuyordu. Okul yetkilisine söylediğimizde, ‘Bunu biz yapamayız siz gidin duayı kestirin’ diye cevap aldık” diye konuştu.

Yetkililer suskun
İstanbul ÖSYM temsilciliği, konu hakkında görüş belirtmek istemezken, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri konunun tamamen ÖSYM ile ilgili olduğunu ancak kendilerinin de bu yönde duyumlar aldıklarını söyledi. Bir Milli Eğitim yetkilisi, uygulamanın sadece bir okulla sınırlı olmadığını belirtti. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, defalarca not bırakmamıza rağmen telefonlarımıza cevap vermedi. Eğitimciler, kız öğrencilerin ayrı bir okulda veya salonda toplanması gibi bir tesadüfün olamayacağını belirterek, “Bunun için sınav salonlarının tespitinde kız erkek gibi ayrım yapan bir program kullanıldığı izlenimi uyandırılıyor” dedi. Adaylar başvuruları sırasında sınava girmek istedikleri il ve bölgelerin tercihini yapıyor. Adayların nerede sınava girecekleri de ikematgahları ve bu tercihleri dikkate alınarak yapılıyor.
SİBEL KAHRAMAN, GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

Haberin Devamı

ALES kararı uygulanmadı
Danıştay, ALES sınavına ilişkin sınav kılavuzundan, başörtüsüyle girilebileceğine yönelik kısmın çıkartılmasına karar vermişti. Bu kararın, diğer sınav kılavuzları için de emsal olacağı konuşuluyordu. Ancak ÖSYM, bu karara rağmen YGS kılavuzunda değişikliğe gitmedi. Danıştay’ın da bu sınav kılavuzuna yönelik özel bir kararı olmadığı için başörtülü adaylar YGS’ye girebildi.

1.6 milyon aday
YGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM), tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirildi. Sınavda, 1 milyon 692 bin 345 aday ter döktü. Sınav saat 10.00’da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü. Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar soru yöneltildi.

YGS’DEN BİR SORU
‘Filler neden gri ve kırışık?’

Sosyal paylaşım sitelerinde en fazla Sosyal Bilimler testindeki metnin yer aldığı 36. soru konuşuldu Metin özetle şöyle: “Filler neden büyük, gri ve kırışıktır? Çünkü ufak, beyaz ve yuvarlak olsalardı aspirin olurlardı. Beyaz bir fil hayal ederek ona ‘beyaz bir fil’ diyebiliriz. Kırışıksız bir fil de ‘kırışıksız bir fil’ olur. Başka bir deyişle büyüklük, grilik ve kırışıklık, Aristoteles‘in bir fili fil yapan şeyin ne olduğunu tanımlama sınavını geçemez. Çünkü aspirin gibi ufak, beyaz ve yuvarlak bir şey bir fil olamaz ve böyle bir nesneyle karşılaştığımızda aklımıza ‘Hey, ağzına attığın bir aspirin mi yoksa alışılmamış türden bir fil mi?’ diye sormak gelmez.”
ANKARA Milliyet

Eğitimcilerden arama tepkisi
Sınavda görev alan öğretmenlerin de öğrenciler gibi üst aramasından geçirilmesi ise tepki çekti. Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, “Öğretmenlerin alyansları çıkarılmış. Kopya skandalının suçluları bulunamazken öğretmenler potansiyel suçlu gibi gösterilmekten rahatsız. Bazı öğretmenler tepki göstererek bir daha görev almayacağını söylüyor” dedi.

Üniversite adayları didik didik arandı

İZMİR: Çocukları sınava girerken, yanlarındaki getirdikleri sandalyeleri çimlerin üzerine koyarak oturan bir aile, güneşin keyfini çıkardı. Bazıları örgü ördü, bazısı kitap okudu.
ELİF DEMİRCİ DHA