Gündem Ünlü gazeteci YGS'ye girdi

Ünlü gazeteci YGS'ye girdi

24.03.2013 - 11:11 | Son Güncellenme:

.

Ünlü gazeteci YGSye girdi

Zaman gazetesi köşe yazarı Nuriye Akman, 1 milyon öğrenciyle birlikte Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ter döktü. Soruların beklediğinden kolay olduğunu aktaran Akman, sınav sisteminin değişmesi gerektiğini söyledi.

Üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan YGS’ye Gazeteci-Yazar Nuriye Akman da katıldı. Köşe yazısına taşımak için deneyim amaçlı sınava girdiğini belirten Akman, dershaneye gidip ders çalıştığını da söyledi.

Bugünkü sınavının güzel geçtiğini ifade eden Akman, "Sınav stresini hissedebilmek, çocukların nelerle karşılaştıklarını anlayabilmek ve bu süreçte nelerle karşılaştıklarını bilmek için sınava girdim. 38 yıl önce bu sınava ilk defa giren bir kişiye bunları yaşatmak ilginç olur diye düşünüldü. Sınava çok hazırlandım diyemem ama bir dershaneye giderek gözlem yaptım. Öğrencilerin nasıl çalıştığını, öğretmenlerin ne zorluklarla karşılaştıklarını bizzat gözlemledim. Sınav beklediğimden kolaydı. Çünkü ben gözümde çok büyütmüştüm sebebi de 38 yıldır hiç bu tür konularla ilgilenmedim. Özgür bir düşünce tarzımın olması, seçeneklerle sınırlı olmamam çok büyük bir özgürlükmüş. O yüzden çok korkuyordum ama çok zorlanmadım." dedi.

Sınav sisteminin değişmesi gerektiğini belirten Akman, "Bu sistem hakikaten çocukları çok hırpalayan bir sistem. Bu sınav sistemi çok doğru bir sistem değil. Çocukların kişiliklerine uygun meslek seçmelerine hiç yardımcı olmayan bir sistem. Tam tersine suları tersine akıtan bir sistem. O yüzden bence, lisede rehberlik hizmetlerine çok daha ağırlık verilmeli. Daha lisedeyken çocukların hangi mesleğe uygun olduğu anlışılıp ona göre yönlendirilmeli. Duygusal zekayı hiç ölçmeyen bir sistem, sadece IQ’ya bakan bir sistem. O yüzden değişmesi gerekir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

60 YAŞINDA İKİNCİ ÜNİVERSİTE HEDEFİ

Kırşehir’de 60 yaşındaki Tarkan Kozan, ikinci üniversiteyi okumak için bugün yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girdi.

Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli müfettiş olan Kozan, sınava gireceği Cacabey Ortaokulu’na eşi Mürivet Kozan’la beraber geldi.

Oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Tarkan Kozan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ”Türkiye’nin, en yaşlı üniversite adayı olduğumu düşünüyorum. 1953 Kırşehir doğumluyum. Eşim sınava girmemi istedi bende onu kırmadım sınava girdim. Sürekli okuyan ve kendini yenileyen bir insanım. Bu okumanın neticesini sınavda değerlendireceğiz. Ayrıca bir üniversiteyi kazanırsam kesinlikle bitireceğim.”

Haberin Devamı

55 YAŞINDA LİSEYİ DIŞARDAN BİTİRDİ HEDEFİ SANAT TARİHİ

ÜNİVERSİTEYE girişte birinci aşama olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanı Sivas’ta da yaşandı. Adaylar salonlarda ter dökerken, yakınları ise başarıları için dua etti. Ortaokul ve liseyi dışardan bitiren 55 yaşındaki 3 çocuk annesi Nermin Yahşi de Sanat Tarihi bölümünü kazanmak için sınava girdi.

1 milyon 851 bin 326 adayın girdiği YGS sınavı için erken saatlerde aileleri ile birlikte sınavın yapılacağı merkezlere gelmeye başlayan öğrencilerin heyecanlı oldukları gözlendi. Yoğun güvenlik önlemleri altında sınava alınan öğrencilerin üzerleri tek tek arandı. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ile sınav merkezlerine gelen öğrenciler, üzerlerinde bulunan madeni para, kağıt, peçete, mendil, kol saati, kemer gibi eşyalarını girişte bulunan emanet masalarının üzerine bırakarak sınav salonuna alındı. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak başarılı olmaları için dua etti.

55 YAŞINDA SINAVDA Sivas’ın Suşehri ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi 55 yaşindaki Nermin Yahşi de YGS’ye girdi. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki salonda sınava giren Yahşi, ortookul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini, üniversite için şansını denemek istediğini dile getirdi. Sanat Tarihi bölümünü okumayı hayal ettiğini anlatan Nermin Yahşi, "Çocuklarımı okuttum. Kendim ise ortaokul ve liseyi dışardan bitirdim. Şimdi ise kendim üniversite sınavına giriyorum. Hedefim Sanat Tarihi bölümünü kazanarak okumak. Kısmetse inşallah olur. Okumayı çok seviyor ve istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı