Gündem Üstün zekâlı 6 bin çocuğa eğitim bursu

Üstün zekâlı 6 bin çocuğa eğitim bursu

02.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, Ankara’da biraraya geldiği bir grup gazeteciye okulun yeni projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Üstün zekâlı  6 bin çocuğa eğitim bursu

Yapılan hesaplamalara göre Türkiye’de her yaş diliminde ortalama yüzde 2 ila 5 arasında özel yetenekli çocuk olduğunu belirten Lüle, “en düşük” oranlamanın kabul edilmesi halinde bile Türkiye’de 26 bin üstün zekalı çocuk bulunduğunu bildirdi.
Bu çocukların yarısına karşılık gelen 13 bininin ise okullarda öğretmenleri ya da aileleri tarafından tespit edilebildiğini ifade eden Lüle, Doğa Koleji olarak bu 13 bin çocuğun 6 binini kendi okullarında okutmayı öngördüklerini kaydetti.
Yüzde 75 burs
Söz konusu 6 bin öğrenciyi yüzde 75 burs ile okutmak istediklerini belirten Lüle, “Bu çocuklar normal eğitimin içinde kayboluyorlar. Aslında bu çocuklar özel eğitim almamaları halinde bile üniversite sınavlarında çok başarılı oluyorlar. Üniversite sınavlarındaki tercihlerine baktığınız zaman genellikle tıp fakültelerini tercih ettiklerini görüyoruz; üretime katılan meslek gruplarını seçmiyorlar. Biz kurduğumuz fen ve teknoloji liseleri ile üretime katılacak çocuklar yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Lüle, İstanbul’da iki, Ankara’da bir olmak üzere toplam üç fen ve teknoloji okulu ile yola başladıklarını; ancak önümüzdeki dönemde okul sayısını 25’e çıkaracaklarını kaydederek şöyle devam etti: “Bu proje yaklaşık 40 milyon liraya mal olacak. Verdiğimiz bursların maliyeti ise 55 milyon lira. Bunu artırarak devam edeceğiz. Böyle bir eğitim almak Ankara’daki öğrencinin ne kadar hakkıysa Samsun’daki, Mersin’deki öğrencinin de hakkı.”
Lüle, kurulacak liselerin İstanbul, İzmir, Adana, Bodrum, Samsun, Trabzon, Kayseri, Kocaeli, Eskişehir, Bursa ve Ankara’da
olacağını söyledi.

Gece 3’e kadar öğretmen eşliğinde çalışma imkanı

6 bin öğrenciye verilecek burslar için yapılacak sınavın 13 Ocak’ta gerçekleştirileceğini vurgulayan Lüle, bugüne kadar 50 bin başvuru aldıklarını, sınav tarihine kadar rakamın 150 bine yükselmesini beklediklerini kaydetti.
Lüle, “Klasik fen lisesi müfredatının dışına çıkacağız. Laboratuvarlarımızda 24 saat esasına bağlı bir eğitim olacak. Yani bir öğrenci gece 03.00’e kadar çalışması gerekiyorsa, öğretmen eşliğinde çalışmasını yapabilecek” diye konuştu.