Gündem Uyuza karşı bölgeye ilaç sevk ediliyor

Uyuza karşı bölgeye ilaç sevk ediliyor

16.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi öncesinde dünyada atağa geçen ve Türkiye’de de salgına sebep olan uyuz, afet bölgesini tehdit ediyor.

Uyuza karşı bölgeye ilaç sevk ediliyor

HANDE ATILGAN Ankara - Son dönemde uzmanlar arasında ilaca karşı direnç geliştirdiği için daha zor tedavi edildiğine ilişkin bir tartışma da yaratan uyuz hastalığı, deprem bölgesi açısından da korkulu rüya. Çünkü bir kere başladığında yakın temastaki herkese aynı anda tedavi uygulanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve ilgili ilaç firmalarıyla temasa geçen Türk Dermatoloji Derneği, banyo sorunu sebebiyle kullanılamayacak güncel ilaçların dışında tablet formundaki 200 bin kutu Ivermectin ilacının bölgeye sevkine başladı. Dağıtım haftaya yapılacak. 

Haberin Devamı

Gece kaşıntısına dikkat

Afet bölgesindeki çadır yaşamının zorlukları, başıboş kalan hayvanlar ve hijyen sorunu uyuz riskini pekiştirdi. Uzmanlar, afet bölgesindeki vatandaşlara gece kaşıntısı konusunda dikkatli olma uyarısı yaparken, teşhisten sonra işaret edilen tedavi şartları mahrumiyet bölgelerinin şu anki durumunda gerçekleştirilemeyecek. Uyuz akarının bulaştığı herkese toplu tedavinin yanı sıra vücuda temas eden tüm eşyaların yüksek sıcaklıkta yıkanıp, ütülenmesi veya eşyaların plastik poşetlerde en az 72 saat bekletilmesi öneriliyor. Çözüm için harekete geçen uzmanlar, Adana’daki bir depo üzerinden tablet formundaki Ivermectin ilacının bölgeye sevkine başlanılacağını ve önümüzdeki hafta itibarıyla dağıtımının yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Kaşıntı şikâyetleri başladı”

Türk Dermotoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Durdu, afet bölgesindeki hekimler ve özellikle eczacıların yoğun kaşıntı şikayeti aldıklarını söyledi. Banyosuz tedavisi mümkün olmayan bit vakalarındaki artışa da dikkat çeken Durdu, artık tabletle çözümü mümkün olan uyuz vakalarının önünün alınması çağrısında bulundu. Durdu, “Artan uyuz vakaları sebebiyle Ivermectin’i ülkemize getirtme çalışmalarımız vardı, afet de bu dönemde gerçekleşti. 200 bin kutu ilacın devamı gelecek. Ancak elimizdeki sayı yeterli değil. Şu an ilaçlar, birbirine yakın  çadırkentler gibi yapılanmalarda  kullanılmalı” dedi. Dermatologlar, toplu yaşam alanlarında hâlâ kurulamayan banyolar için “Barınma alanına 30-50 metre uzaklıkta, her 25 kişiye bir tuvalet, her 50 kişiye bir duş alanı sağlanmalı” diye konuştu.