Gündem VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT

VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT

18.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hakkari’de PKK’lı teröristlerin askeri konvoyun geçiş yoluna yerleştirdiği mayınlar peş peşe patladı. Tuzakta 10’u asker, 1’i köy korucusu 11 güvenlik görevlisi şehit oldu

VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT

Terör örgütü PKK kanlı yüzünü bu kez Hakkâri’de gösterdi. Hakkari-Çukurca karayolunda pusu kuran PKK’lılar, üç ayrı mayın ve plastik patlayıcılar kullanarak askeri konvoya saldırdı. İki ayrı saldırıda 10 asker ve bir geçici köy korucusu şehit olurken, 5 tonluk zırhlı aracı ters döndüren bombada yaklaşık 20 kiloluk patlayıcı kullanıldığı öğrenildi.

ROKETATARLI SALDIRI
Edinilen bilgilere göre, toplam 11 şehit verilen olay, Hakkari - Çukurca karayolu üzerindeki üç ayrı mayın düzeneğinin patlatılması sonucu gerçekleşti. PKK’nın ilk saldırısı, Çukurca’dan Hakkâri istikametine gelen Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri konvoya düzenlendi. Karayolu üzerine uzaktan kumandalı iki ayrı mayın yerleştiren PKK’lılar, ilk olarak konvoyun önünde seyreden ve KKK envanterinde “Kirpi” olarak adlandırılan mayın tarama aracını hedef aldı. Kirpi geçtiği sırada patlatılan mayından araç ve içindeki askerler etkilenmezken, hemen arkasında yer alan Kobra tipi zırhlı araca yönelik bir mayın saldırısı daha düzenlendi.
Söz konusu araç geçtiği sırada uzaktan kumandayla patlatılan zırhlı Kobra’nın yan yatması sonucu içindeki askerler şiddetin etkisiyle aldıkları darbeler sonucu ağır yaralandı, bu araçtaki askerlerden 3’ü şehit oldu. Pusu kuran PKK’lılar, izin ve teskereye gelen askerleri taşıyan konvoya aynı zamanda roketatarlı saldırı gerçekleştirdi.

TERS İSTİKAMETTE
Saldırı haberinin Hakkâri’ye ulaşmasının ardından Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı emrinde görev alan Jandarma Özel Harekât Birliği harekete geçti. Gelen bilgi üzerine, Fatihler Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanı Binbaşı Yavuz Başayar’ın komutasında 6 uzman çavuş ve bir geçici köy korucusundan oluşan müdahale timi, jandarmaya ait BTR 80 tipi zırhlı araçla olay yerine hareket etti. Ancak bu tim de, ilk eylem bölgesi yakınlarında, bu kez karşı istikamete döşenen mayının kurbanı oldu. BTR, ikinci pusuyu kuran PKK’lıların uzaktan kumandayla patlattıkları mayınla önce ters dönerek yola düştü.
Rus yapımı olan, yaklaşık 5 ton ağırlığındaki tam zırhlı BTR’nin patlayıcının şiddetiyle havaya uçması sonucu tüm personel darbeden kaynaklanan çarpmanın etkisiyle yaşamını yitirdi. BTR’nin üstündeki kapaklar da, aracın ters dönmesi sonucu açılamaz hale geldi. Şehit Binbaşı Başayar’ın aracın önünde oturduğu belirlendi.
Şehitlerin cenazeleri, aracın zırhlarının oksijen kaynağıyla kesilmesi sonucunda güçlükle çıkartıldı. Zırhlı aracı havaya uçuran bombanın, plastik patlayıcılarla desteklenerek 20 kilogramlık ağırlığa ulaşan bir mayın olduğu ve beraberinde anti-tank mayınlarının yer aldığı belirlendi. Her iki olayın ardından Hakkâri’den birlikler gönderilerek Çukurca karayolu üzerindeki dağlık kesimde operasyonlara başlandı.

TERS DÖNDÜ
Bu arada, Hakkâri’deki olayın ardından Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, akşam saatlerinde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile bir araya geldi. Kalyoncu Şahin’e, gelişmeler hakkında doğrudan bilgi aktardı.
Askeri kaynaklar, mayınların patlatılması için kabloların kısa bir süre önce döşendiğinin tahmin edildiğini, eylemi gerçekleştiren PKK’lıların da kısa süre önce Irak’ın kuzeyinden bu pusuyu gerçekleştirmek amacıyla Türkiye’ye geçtiğinin değerlendirildiğini bildirdi. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, PKK unsurları profesyonel birliklere yönelik eylemlerini, daha fazla kayıp verdirebilmek amacıyla, arazi koşullarının zor olduğu bölgelerde pusu atarak saldırı gerçekleştirmeyi tercih etti.

OPERASYON SÜRÜYOR
Edinilen bilgiye göre, saldırının ardından bölgede konuşlu askeri birlikler geniş çaplı bir operasyon başlattı. Operasyona Hakkâri Dağ Komando Tugayı’nda konuşlu taarruz helikopterlerinin de katıldığı ve PKK’lıların kaçış güzergâhlarını taradıkları öğrenildi. Ulaştırma helikopterleriyle de PKK’lıların kaçış güzergâhlarına profesyonel birlikler nakledildi.
Şehitlerin cenazelerinin, Hakkâri Dağ Komando Tugay Komutanlığı’nda bugün düzenlenecek törenin ardından memleketlerine gönderileceği öğrenildi.

VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT



Teröristlerin döşediği dört ayrı patlayıcı zırhlı araçta büyük hasara yol açtı.




‘Kirpi’lere mayın işlemedi

Hakkari’de son günlerde terör örgütü PKK’nın düzenlediği mayınlı saldırılar ardınan askeri sevkiyatlar artık mayına dayanıklı ’Kirpi’ olarak bilinen zırhlı araçlarla yapılırken, bunlara sinyal bozucu jammerlarda eşlik ediyor. Önceki gün Hakkari Vali Yadımcısı Edip Çakıcı’ya Hakkari-Çukurca karayolunda mayınlı saldırı yapılması ardından dün de 30 araçlık konvoy ile bölgeye çok sayıda birlik sevkedildi.
İşte, ‘Kirpi’ olarak bilinen bu araçlara eşlik eden ve yol güvenliğini sağlayan askerler taşıyan araçlar mayınlı saldırıdan etkilendi.



Bir hafta önce atanmıştı


BİNBAŞI YAVUZ BAŞAYAR


Hakkari’deki hain saldırıda şehit olan Binbaşı Yavuz Başayar’ın Ankara’daki babaocağına “ateş düştü”.
Demetevler İvedik Caddesi 939. Sokak’ta oturan şehidin annesi İnayet Başayar ve babası İsmail Başayar evlerinde taziye ziyaretlerini kabul ederken, yakınları, Binbaşı Başayar’ın bir hafta önce Tokat’tan Hakkari’deki Fatihler Tabur Komutanlığı’na atandığını belirtti. Şehit binbaşının kardeşi
Fatih Başayar’ın da özel harekatta görevli polis memuru olduğu öğrenildi. İki çocuğu olduğu belirtilen şehit Binbaşı Başayar’ın bugün Kazan’da toprağa verileceği ifade edildi.



VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT
20 gün önce evlenmişti


UZMAN ÇAVUŞ SAMET KILIÇ


Hakkari-Çukurca karayolundaki terörist saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Samet Kılıç’ın (24) 20 gün önce evlendiği öğrenildi. Ordu’nun Perşembe ilçesinde yaşayan ailesi acı haberle yıkıldı.
Oğlunun şehit haberini alan anne Ömür Kılıç, sinir krizi geçirdi. Sağlık ekipleri, şehit annesine müdahale yaptı. Baba Ahmet Kılıç’ı ise Kaymakam Küçük, Belediye Başkanı Çarkçı ve Yarbay Sarıışık teskin etmeye çalıştı. Şehit Samet Kılıç’ın 24 Temmuz’da aynı köyden Merve Kılıç ile evlendiği, 10 gün önce de eşiyle birlikte görev yerine döndüğü, şehidin kardeşi kardeşi Sercan Kılıç’ın da bir süre önce askerden geldiği öğrenildi. Ezan okunduğu sırada, “Oğlumun salasını mı veriyorsunuz. Vermeyin, söylemeyin oğlumu. Oğlumun seslerini duymuştum, maviş gözlüm, bu gerçek olamaz, yalan” diyerek ağlayan anneyi yakınları sakinleştirmeye çalıştı. İki çocuklu Kılıç ailesinin çiftçilikle geçindiği, baba Kılıç’ın okul dönemi de servis şoförlüğü yaptığı öğrenildi.




Her gece sahurda arardı


Uzman Çavuş Nazir Elitok

Hakkari-Çukurca karayolundaki terörist saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Nazir Elitok’un Kırıkkale’deki baba evinde hüzün var. Oğlunun şehit olduğu haberinin ardından sinir krizleri geçiren anne Nadiye Elitok’a sağlık görevlileri müdahalede bulundu. Anne Nadiye Elitok ile baba Kamil Elitok, oğullarının her gece sahur vaktinde kendilerini telefonla aradığını belirterek, “Anneciğim, babacığım hayırlı sahurlar” dediğini söyledi.
Nadiye Elitok, “Bizim ciğerimiz yandı onların da ciğeri yansın, evladımla her gece görüşürken bugün şehit haberini aldım, ciğerimiz yandı” diyerek gözyaşı döktü. Evli ve 9 aylık 1 çocuk babası Elitok’un eşi ve kızının Hakkari’de olduğu öğrenildi.


24 saattir postalı çıkarmadım

Uzman Çavuş TURAN KURT

VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT



Hakkari Çukurca’daki hain saldırıda Uzman Çavuş Turan Kurt’un (42) şehit düştüğü haberini alan Manisa’nın Salihli ailesi büyük üzüntü yaşıyor. Eşi Şerife Kurt ile 16 yaşındaki oğlu Furkan, 12 yaşındaki kızı Nihal yasa boğuldu.
Edirne’de görev yaptığı sırada tayini Hakkari’ye çıkan ve 17 Temmuz’da Hakkari’de görevine başladığı öğrenilen uzman çavuş Turan Kurt’un, 2 gün önce eşiyle telefonla görüştüğü, çevrede çatışmaların yaşandığını, 24 saattir postallarını çıkarmadığını söylediği ve “Burada her an her şey olabilir” diyerek helallik istediği öğrenildi.
Uzman çavuş Kurt’un, daha önce Salihli’de 6 yıl görev yaptığı ve eşiyle bu ilçeye yerleşmeyi kararlaştırdığı, bir süre önce de banka kredisiyle ailesinin oturduğu evi aldığı bildirildi. Kurt’un emekliliğine 9 ay kaldığı öğrenildi.


Endişeli bekleyiş


UZMAN ÇAVUŞ ERHAN AR


Hakkari’nin Çukurca ilçesinde teröristlerin saldırısında şehit olduğu belirtilen Uzman Çavuş Erhan Ar’ın evinde endişeli bekleyiş sürüyor. Kırşehir’in Çiçekdağı İlçesi nüfusuna kayıtlı olan ve ailesi Yozgat’ın Yerköy ilçesinde oturan Uzman Çavuş Erhan Ar’ın dün Hakkari- Çukurca karayolunda PKK’nın mayınlı saldırısında şehit olduğu belirtildi. Ancak ailesine Uzman Çavuş Ar’ın şehit olduğuna dair bir haber ulaşmadı. Uzman Çavuş Ar’ın baba evinde toplanan yakınları gözyaşları içerisinde endişeli bekleyişleri sürüyor. Evli ve 2 çocuk babası Uzman Çavuş Erhan Ar’ın yakını Muharrem Bircan, “Erhan’ın kayınbiraderi Hakkari’de görevli savcı ile görüştüğünde morgda Erhan Ar’ın cenazesinin bulunmadığı kayıp olduğunu söylemiş. Biz de bekliyoruz” dedi.


Babası bilmiyor


Uzman Çavuş HAKAN ÇİL


Hakkari’nin Çukurca ilçesinde askeri konvoyun geçişi sırasında yola döşenen mayının patlatılması sonucu şehit olan askerlerden birinin Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinden uzman çavuş Hakan Çil (24) olduğu bildirildi. Şehit haberini alan Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Emniyet Müdürü Veysel Ateş, Beyceğiz Mahallesi Binboğa Sokak’ta bulunan aileyi ziyaret ederek bilgi verdi.
Şehidin babası İstanbul’da olduğundan dolayı Kaymakam Arıcan, şehit Uzman Çavuş Hakan Çil’in akrabalarına bilgi verdi. Şehidin babası İbrahim Çil’e ise telefonda oğlunun sadece yaralandığı bilgisinin verildiği öğrenildi. Şehit Uzman Çavuş Hakan Çil’in 3 aylık evli olduğu, annesinin yeni vefat ettiği öğrenildi.
Şehit Çil’in yarın Afşin’de düzenlenecek törenin ardından toprağa verileceği bildirildi.




Ateş düştüğü yeri yakıyor

ER VEDAT GÜLDER

Haberin Devamı

Hakkari’deki terörist saldırıda şehit olan er Vedat Gülder’in (21) Ardahan’ın Göle ilçesindeki baba evinde yas var. Göle ilçesinin Budaklı köyünde yaşayan Gülder ailesine şehit haberini, Göle Kaymakamı Kemal Atasoy ile askeri yetkililerin, sağlık ekipleri gözetiminde verdiği bildirildi.
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Hakkari’de hain saldırıda şehit edilenlerden birisinin Ardahan’lı olduğunubelirterek, üzüntülü olduklarını söyledi. Ateşin düştüğü yeri yaktığını belirten Tekmen, “Bize de ateş düştü, derinden üzüntülüyüz. Şimdilik bu kadar, diyecek başka bir şeyim yok” dedi. Şehit er Vedat Gülder’in üç çocuklu ailenin ortanca çocuğu olduğu ve bekar olduğu öğrenildi.






Korucu Kürtçe ağıtlarla defnedildi

VADİDE ÇİFTE PUSU: 11 ŞEHİT



Hakkari Çukurca Karayolu’nda PKK’nın mayınlı ve roketatarlı saldırısında şehit düşen korucu 40 yaşındaki evli 6 çocuk babası Cabbar Gültekin’in cenazesi yakınları tarafından Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığından alınarak Kırıkdağ köyüne götürüldü. Burada kılınan cenaze namazı ardından korucu Cabbar Gültekin okunan dualar eşliğinde toprağa verildi. Şehit korucu Gültekin’in eşi ve çocukları Kürtçe ağıtlar yakarak, gözyaşı döktü.



Karşılık verilecek

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 11 askerin şehit olmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bunlar sabrımızı taşırmaya çalışıyorlar. Yaptıkları nedir? Zulümdür, tehdittir, terördür. Ama bunlar misliyle karşılık bulacaktır. Terörle mücadelede her ne gerekiyorsa hepsi de yapılacaktır” dedi.
Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
“Bu zamana kadar hiçbir şey kazanamadılar. Kendileri maşa olarak kullandıklarının da veballerine giriyorlar. Onlar hayalle uğraşıyorlar. Terörle Türkiye Cumhuriyeti’nden alabilecekleri hiçbir şey yoktur.
Bunlar sadece bizim sabrımızı taşırmaya çalışıyorlar. Kendileri hukuk tanımazlar kural tanımazlar. Bizim de kendilerine benzememizi istiyorlar. Biz hukuk ve demokrasi çerçevesinde bunları alt edeceğiz. Alt ettiğimizi herkes görecek inşallah.”


Ramazan bilançosu: 24 şehit

Terör örgütü PKK’nın eylemsizlik kararını kaldırdığı 15 Haziran’dan bugüne kadar 51 güvenlik görevlisi şehit düştü. Terörün Ramazan ayı tablosu ise 17 günde 24 şehit oldu.
15 Haziran’dan bu yana gerçekleşen saldırıların tarihleri ve şehit sayıları şöyle:
-26 Haziran, 1 astsubay. Saray/Van - 30 Haziran, 1 uzman erbaş. Çukurca/Hakkâri - 1 Temmuz, 1 astsubay. Çukurca/Hakkâri - 3 Temmuz, 1 er. Genç/Bingöl - 5 Temmuz, 2 uzman çavuş. Yüksekova/Hakkâri
-8 Temmuz, 1 uzman erbaş. Pülümür/Tunceli - 14 Temmuz, 3 uzman çavuş, 10 er. Silvan/Diyarbakır
-23 Temmuz, 2 astsubay, 1 uzman çavuş. Ömerli/Mardin - 24 Temmuz, 1 subay. Şemdinli/Hakkâri
-28 Temmuz, 1 uzman çavuş. Nurhak/Kahramanmaraş - 29 Temmuz, 1 er. Şemdinli/Hakkâri - 30 Temmuz, 1 uzman çavuş. Ekinözü/Kahramanmaraş l 1 Ağustos, 3 er. Başkale/Van - 4 Ağustos, 1 er. Siirt
-5 Ağustos, 2 er. Gaziantep - 7 Ağustos, 1 polis. Hizan/Bitlis - 8 Ağustos, 1 polis. Çukurca/Hakkâri
-8 Ağustos, 1 polis. Hakkâri - 13 Ağustos, 3 er. Beytüşşebap/Şırnak - 15 Ağustos, 1 er. Osmaniye
- 17 Ağustos, 10 asker, 1 korucu. Çukurca/Hakkâri
5 kişi PKK’nın elinde
Öte yandan kaçırıldıktan sonra henüz kurtarılamayan 3 asker, 1 kaymakam adayı ve 1 sağlık teknisyeni olmak üzere toplam 5 kişi de terör örgütünün elinde bulunuyor.