Gündem Vakalar inişe geçti maskeye veda mı?

Vakalar inişe geçti maskeye veda mı?

18.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Vaka sayılarının inmeye başladığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Koca, gelecek hafta düzenleyeceği basın toplantısında maske, test ve benzeri tedbirlerle ilgili yeni dönemi anlatacağını söyledi.

Vakalar inişe geçti maskeye veda mı

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantıyla birlikte hızla artan Kovid-19 vaka sayıları için "Geçen hafta sonu itibarıyla pik yapmış oldu, aşağı doğru inmeye başladı. Önümüzdeki hafta daha da düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Koca, gelecek hafta çarşamba günü düzenleyeceği basın toplantısıyla Kovid-19 ile mücadelede maske, test ve diğer tedbirlerle ilgili yeni dönemi anlatacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine toplantısının ardından bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. TURKOVAC aşısının artık bütün devlet hastanelerinde uygulanmak üzere sevkiyatına başlandığını belirten Koca, gelecek haftadan itibaren ilçelerdekiler dahil, bütün devlet hastanelerinde Turkovac aşısının bulunacağını ifade etti.

‘800 bin Turkovac’

Bugüne kadar kaç kişinin Turkovac aşısını tercih ettiğinin sorulması üzerine Koca, "Bizim şu an piyasaya verdiğimiz toplam 800 bin oldu. Pazartesi 200 bin daha ve ondan sonra her hafta artarak devam ediyor olacak. Ortalama ayda 2-2,5 milyona çıkacağız. Talep iyi, daha da iyi olacağını tahmin ediyoruz. İki hafta sonra aile hekimlerine de dağıtılmış olur. Erişimi daha kolay oldukça, kullanımı da artmış olacak" bilgisini verdi.

Haberin Devamı

‘Vakalar pik yaptı’

Omicron varyantıyla birlikte hızla artan Kovid-19 vaka sayılarının pik yaparak düşüşe geçtiğini ifade eden Koca, "Geçen hafta sonu itibarıyla pik yapmış oldu, aşağı doğru inmeye başladı. Önümüzdeki hafta daha da düşeceğini tahmin ediyoruz, hastane yükü de giderek azalmış olacak. Şu an hastaneye yatışlar yüzde 28-30 oranında azalmış oldu. Yoğun bakıma yatış, tüm Türkiye için söylüyorum, yüzde 15 oranında azaldı. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde belirgin düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Koca, Kovid-19 tedavisinde kullanılmaya başlanan Molnupiravir ilacının dağıtımına ilişkin soruyu ise "Fiyatı 700 küsur dolar olan ilacı 70'te 1 maliyete indirerek piyasaya vermiş olduk. Dünyada da kullanılan bu ilacı hızla yerlileştirip yaygın kullanılmak üzere piyasaya verdik. 65 yaş üstüne, kronik hastalara ve risk taşıyanlara veriyoruz" şeklinde yanıtladı.

Hasta olanlara test

Önümüzdeki hafta çarşamba günü düzenleyeceği toplantıyla Kovid-19 ile mücadelede yeni döneme ilişkin kamuoyunu bilgilendireceğini söyleyen Koca, şunları kaydetti:

"Gelecek hafta çarşamba günü bundan sonraki süreci daha net ifadelerle anlatacağız. Mücadeleyi ve geldiğimiz noktayı, bundan sonra ne olacağını, ne yapılması gerektiğini anlatacağımız bir basın toplantısı yapacağız. Maske, test konusu ve benzeri tedbirler, ne zaman test yapılması gerektiği dahil olmak üzere birçok konu ele alınacak. Bundan böyle hasta olana test yapılsın istiyoruz. Yani belirti olursa hastaneye müracaat ederek test yapılsın. Hasta olan maskesini takarak kendisini izole etmiş olsun. Vatandaşlarımız aşısını olmalı, kişisel tedbirlere dikkat etmeli."

Haberin Devamı

Koca, Kovid-19 testi pozitif çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sağlık durumuna ilişkin de "Çok iyi, son derece hafif geçiriyor. Ciddi öksürüğü yok, çok hafif ses kısıklığı var, ilaçlarını aldı" açıklamasını yaptı.

Bilim Kurulu toplandı

Bakan Koca, dün Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da şunları ifade etti:

"Omicron varyantı kaynaklı vakaların en yüksek olduğu İstanbul’da vaka sayıları son 10 günde yüzde 62 oranında azalmıştır. Bu durum diğer illerimiz için de benzer seyirdedir. Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımına başlanmıştır. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış vatandaşlarımıza Molnupiravir ilacının dağıtımı başlamıştır. Yeni ilacın kullanımı ve hatırlatma dozu aşılarının yapılması kayıplarımızı önemli ölçüde azaltacaktır. Vatandaşlarımız hafif başlayan ve seyreden hastalığı nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırabilmektedirler. Belirti tespit edildiğinde özellikle büyüklerimiz vakit geçirmeden test numunesi vermelidir."